ЖИТТЯ

Українські безпілотники вдарили по восьми областях РФ: що позитивного було цього тижня

Нідерланди виділили понад 200 мільйонів євро на ППО та боєприпаси для України. Що ще позитивного трапилося за останні сім днів?

24 лютого 2022 року на Україну підступно напала росія, на території нашої країни тривають бойові дії. Однак серед страшних подій є багато перемог нашого народу. Їх просто слід помічати. Інформатор традиційно згадує найпозитивніші новини тижня, що минає.

Палата представників США проголосувала за законопроєкт щодо допомоги Україні

Нижня палата парламенту США опублікувала текст законопроєкту для допомоги Україні, згідно з яким Україна може отримати близько 61 млрд доларів та балістичні ракети ATACMS. Про це йдеться в тексті законопроєкту.

Він зобов’язує президента США Джо Байдена надати Україні ракети ATACMS за умови, що їхня передача не зашкодить інтересам Сполучених Штатів.

Серед 60,84 млрд доларів для України 13,8 млрд підуть на закупівлю новітніх систем озброєнь, оборонних товарів та оборонних послуг, а ще понад 23 млрд доларів використають на поповнення американських запасів зброї.

Крім того, в тексті законопроєкту передбачено, що не пізніше як через 60 днів після того, як він стане чинним, Байден має укласти з урядом України угоду щодо повернення наданої допомоги.

Ще 7,8 млрд доларів прямої фінансової допомоги нададуть у вигляді кредиту до 30 вересня 2025 року. За ці кошти уряд України не може відшкодовувати пенсії. Після 15 листопада 2024 року Джо Байден може анулювати до 50% цього боргу з дозволу Конгресу. Решту боргу можуть також списати після 1 січня 2026 року теж за погодженням із Конгресом.

Також, якщо законопроєкт ухвалять, протягом 45 днів після цього Державний департамент та Міністерство оборони США мають надати стратегію підтримки України.

В України з’явилися дрони з дальністю 3 тисячі кілометрів

Нова модель українського безпілотника здатна долати відстань у 3000 км, долітаючи до Сибіру. Про це пише Economist із посиланням на неназваного виробника безпілотників.

Цю модель, мовляв, розробили через зволікання Заходу в наданні Україні зброї далекого радіуса дії. За словами співрозмовника видання, не всі американські посадовці підтримують позицію США, щоб Україна не била по російських об’єктах у тилу.

“Вони приватно кажуть нам, щоб ми продовжували”, – каже анонімний виробник безпілотників і додає, що в найближчі місяці українська програма безпілотників розшириться.

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров казав, що Україна виробляє безпілотні літальні апарати, які здатні подолати більш ніж тисячу кілометрів.

Нідерланди виділили понад 200 мільйонів євро на ППО та боєприпаси для України

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен оголосила про виділення понад 200 мільйонів євро для України. Відповідну заяву посадовиця зробила на засіданні Ради Україна-НАТО.

“Засоби ППО і снаряди вкрай потрібні. Ситуація загрожує стати критичною. Ресурси, які надають Нідерланди, вже перебувають на європейському континенті та якнайшвидше надійдуть”, – сказала Оллонгрен.

Як зазначили у Міноборони, Нідерланди виділяють 159 мільйонів євро на підтримку ініціативи Німеччини, що спрямована на придбання й постачання Україні засобів ППО дальнього радіуса дії.

Окрім цього, відомство закуповує засоби ППО малої дальності на 60 мільйонів євро. Відповідні системи можна буде використовувати для боротьби з атаками безпілотників.

У міністерстві також нагадали, що Нідерланди сприяють ініціативі Естонії стосовно швидкого постачання Україні снарядів з наявних запасів.

“Раніше Нідерланди поінформували, що внесуть 250 мільйонів євро у подібний чеський план швидкого постачання більшої кількості снарядів”, – додали у Міноборони.

Україна готується підписати безпекові угоди з США і країнами Північної Європи

Президент України Володимир Зеленський анонсував підписання безпекової угоди зі Сполученими Штатами. Це може статися вже у травні або червні. Про це Зеленський сказав в інтерв’ю бразильським журналістам.

“Після того, як ми пройдемо Конгрес – я вважаю, що ми все одно дотиснемо і пройдемо його позитивно – ми перейдемо до цієї потужної угоди зі США”, – сказав глава держави.

Крім того, у травні-червні Україна може підписати договори про безпеку з країнами Північної Європи, зокрема Швецією та Норвегією. За словами Зеленського, ці угоди також передбачають “потужну підтримку”.

Атака дронів у восьми областях Росії є спільною операцією українських спецслужб

Масштабна атака безпілотників у 8 областях Росії у ніч проти 20 квітня — це спільна операція СБУ, ГУР та Сил спецоперацій ЗСУ. Про це повідомило “Суспільне” з посиланням на джерела у спецслужбах.

“Мінвійни РФ плачеться, що цієї ночі до восьми областей завітали десятки українських безпілотників: Бєлгородської, Брянської, Курської, Тульської, Смоленської, Рязанської, Калузької та навіть Московської. Уражено як мінімум три електропідстанції та база зберігання пального, де зайнялися пожежі”, – зазначило джерело.

За даними джерел, ціллю спільної спецоперації СБУ, ГУР та ССО ЗСУ була енергетична інфраструктура, яка живить об’єкти російського ВПК. Після атак у деяких районах виникли проблеми зі світлом та водопостачанням.

“Дрони СБУ вчергове довели свою ефективність та продемонстрували результат – успішно відпрацювали по інфраструктурі, яка забезпечує безперебійну роботу військових об’єктів на території Росії”, – зазначило джерело в спецслужбах.

Раніше стало відомо, що внаслідок атаки безпілотників на Брянську область Росії відбулося загоряння об’єкта енергетичної інфраструктури.

У Міноборони РФ заявили, що в ніч на суботу безпілотники літакового типу атакували вісім російських областей. За інформацією російських військових, ППО росіян нібито знищила та перехопила 50 БПЛА.

Чим запам’ятається тиждень, що минає, для жителів Переяславщини можна дізнатися в окремій публікації. Читайте її за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору