ЖИТТЯ

У Переяславі презентували посмертну збірку воєнної поезії захисника Іллі Чернілевського “Я птах між тенет”

У Переяславі презентували посмертну збірку воєнної поезії полеглого захисника Іллі Чернілевського під назвою “Я птах між тенет”. Як це було?

24 квітня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі презентували посмертну збірку воєнної поезії полеглого захисника, українського поета, співака, композитора, перекладача, актора дубляжу Іллі Чернілевського під назвою “Я птах між тенет”. До неї увійшло 38 поезій про війну, кохання і Батьківщину, сімейні світлини та спогади рідних і близьких воїна. Про це повідомляє Інформатор.

На заході зібралося близько 30 людей. Присутні дізналися про життєвий та творчий шлях Іллі, почули голос поета та його поезії. До слова через платформу Zoom запросили маму та бабусю воїна. Саме вони знайшли редакцію, художників для ілюстрацій до віршів та випустили книгу.

Мама Іллі Чернілевського, пані Ольга сказала таке: “Ми намагаємося популяризувати творчість Іллі по всій Україні. Зараз проходять такі презентації і ми маємо досить гарний відгук від читачів. Ці зустрічі відбуваються не тільки у навчальних закладах, а й у бібліотеках. Переважно, туди приходить творча інтелігенція, молодь і старші люди, які знайомляться із біографією та творчістю Іллі. Збірка увійшла в ТОП-14 за рейтингом “Книжка року 2023” у номінації “Поезія”. Я думаю, що Ілля був би задоволений цим виданням. Ми справді постаралися дати у ній розуміння того яким він був, починаючи від фото літопису, мого слова, бабусі, літературознавчої передмови Сергій Тримбача.

Дуже шкода, що війна забирає у нас велику частину молоді, яка могла б розвинути далі свої здібності та ще багато чого зробити для культури, літератури. На жаль, Ілля не один у цьому ряду загиблих поетів, представників чудової молоді. Вірші мого сина дуже особливі, ліричні, особисті, але я думаю, що кожен почує у них те, що відгукнеться у його серці”, – розповіла Ольга Чернілевська.

Також слово надали бабусі Іллі, українській етнологині Валентині Борисенко, яка поділилася спогадами про свого онука: “Ілля був доброю людиною, уважним, талановитим хлопчиком. У своїй поезії він ніколи не був кон’юнктурником, писав те, що відчував, що боліло, і що могло дійти до сердець інших. Дуже любив свою родину та різні свята, різдвяні та дні народження. Багато співав, любив музику, писав пісні.

Дуже важко без нього… Важко усвідомити, що цей клятий ворог забрав таку талановиту дитину, і не тільки його, а й багато інших. Я думаю все, що ми можемо зробити – це пам’ятати його і боротися до кінця, щоб всетаки вибороти нашу таку важку перемогу. Він не встиг пожити, не встиг написати все, що міг. Ілля написав би ще багато віршів та пісень, але доля так жорстоко забрала його у нас”, – поділилася Валентина Борисенко.

На презентації можна було придбати книгу “Я птах між тенет”. Гроші з продажів спрямовують на потреби 110-ї бригади, в якій служив Ілля. Першу україномовну збірку автора видали накладом 1000 примірників.

Про автора. Ілля Чернілевський народився 10 червня 1991 року у родині Станіслава Чернілевського, поета, кінорежисера, Заслуженого діяча мистецтв України, викладача драматургії у Київському національному університеті імені Івана Карпенка-Карого та Ольги Чернілевської, яка працювала головним редактором і керівником відділу дубляжу на каналі “1+1”. Також Ілля – внук відомої етнологині Валентини Борисенко, яка досліджувала обрядовість українців, зокрема весілля, зокрема брала активну участь у науковому житті Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

До початку повномасштабної війни Ілля вів творчу роботу: перекладав пісні до серіалів та фільмів студій Disney, Universal, Sony та Netflix, зокрема стрічки “Щасливого Різдва” з Емілією Кларк, анімаційний серіал “Сімейка Казупсів” та багатьох інших. Брав участь у фестивалях, зокрема, Sevama fest, “Відкриті небеса”, публікував поезію, є автором збірки поезії “Розділимо простір” (2011).

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, не маючи бойового досвіду, добровільно вступив до складу територіальної оборони Києва, а 8 березня – до лав Збройних Сил України. Служив у складі 110-ї бригади, в/ч А4007. Загинув 7 травня 2022 року у районі Кам’янки Покровського району Донецької області внаслідок ворожого мінометного обстрілу.

На заході зібралося близько 30 людей

Присутні дізналися про життєвий та творчий шлях Іллі, почули голос поета та його поезії

До слова через платформу Zoom запросили маму та бабусю воїна

До збірки увійшло 38 поезій про війну, кохання і Батьківщину

Також до книги увійшли сімейні світлини та спогади рідних і близьких воїна

На презентації можна було придбати книгу “Я птах між тенет”

Гроші з продажів спрямовують на потреби 110-ї бригади, в якій служив Ілля

У збірці є світлини Іллі Чернілевського з фронту

Під кінець заходу присутні зробили спільне фото

Нагадаємо, що в університеті Переяслава зібрали понад сотню книг для гуманітарних штабів міст, де проживають переселенці. Детальніше тут.

Валерія Бобровська

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору