ЖИТТЯ

У Переяславі в музеї “Заповіту” презентували точну копію вишитої сорочки Тараса Шевченка

У Переяславі в музеї “Заповіту” презентували точну репліку вишитої сорочки Тараса Шевченка. Як її створювали?

16 травня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка до Дня вишиванки провели культорологічний захід “Українська доля, вишита душею”. На ньому презентували точну копію вишитої сорочки поета Тараса Шевченка та вишитий чоловічий одяг майстринями із всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка”. Інформатор розповідає, як це було.

Власноруч відтворила вишивку та пошиття репліки сорочки Тараса Шевченка завідувачка науково-дослідного відділу меморіального музею Григорія Сковороди у Переяславі Тетяна Радіоненко, саме вона була ініціаторкою цього проєкту. Розповіла, що у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві експонувалася оригінальна сорочка великого Кобзаря, яка зараз у надійному сховищі, саме там надали всі необхідні матеріали та фото для відшиття репліки.

“Ідея створення цього проєкту виникла разом із старшою науковою співробітницею музею “Заповіту” Наталією Миколаївною, адже ми часто спілкувалися про вишивку та Шевченка, а керівництво нас підтримало. Коли нам надали всю необхідну інформацію та розміри сорочки, далі були пошуки матеріалів з яких можна було пошити, а це було не легко, адже ширина сорочки тунікоподібного крою, що є найдавнішим кроєм натільного одягу. І два шматка такого полотна ми знайшли у одного пана зі Львову”.

Тетяна Радіоненко зазначила, що пошиття сорочки було не легкою справою, адже шити на такому цупкому вибіленому полотні не легко, тому вишивала сорочку гострою голкою та сировими нитками, такими, що використовувались для ткання тканини: “Також важкість вишиття в тому, що ця нитка скручена, дуже пушиться і нею доволі важко працювати. Перед пошиттям я її підвощувала, що полегшувало роботу. Також ця сорочка має підоплічку, яку через декілька років можна було замінювати”.

Також на заході учасниці всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка” презентували власноруч вишиті сорочки для своїх чоловіків. Марина Корж вишила сорочку для свого чоловіка військового та розповіла про те, як розпочинала свою роботу: “До 24 лютого 2022 року я вміла вишивати тільки бісером. Я дружина військового вже 15 років, і коли він йде з будинку, за ним зачиняються двері, ти розумієш куди він йде, і єдине, що було в моїх думках, як його зберегти. Від того дня почала шукати шляхи як зберегти життя, і прийшла до цієї сорочки яку вишила в техніках притаманних Переяславщині, в кольорах нашого прапору, адже кожен вишитий орнамент є оберегом”.

Учасниці всеукраїнського вишивального проєкту “Переяславська сорочка”

Ведуча заходу Інна Більченко

Точна копія вишитої сорочки Тараса Шевченка

На заході також виконали декілька пісень

Цього дня майже всі були одягнені у вишиванки

На заході зібралися близько пів сотні гостей

Тетяна Радіоненко розповіла про створення репліки сорочки Тараса Шевченка

Нагадаємо, що День вишиванки у 2024 році відзначать 16 травня. Що запланували у Переяславі читайте тут.

Яна Малишко

Фото: Сергій Коваленко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору