ЖИТТЯ

День вишиванки у 2024 році відзначать 16 травня: що запланували у Переяславі

У третій четвер травня традиційно відзначають Всесвітній день вишиванки. Не забудьте відповідно одягнутися та відвідати різноманітні заходи.

Щороку у третій четвер травня в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки. У 2024-му свято припадає на 16 травня. Інформатор розповість про це свято детальніше.

ІСТОРІЯ ДНЯ ВИШИВАНКИ

День вишиванки не прив’язаний до жодного національного свята, він виник як флешмоб. Ідея свята Всесвітній день вишиванки належить студентці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесі Воронюк. Дівчина звернула увагу, що багато студентів час від часу одягають вишиту сорочку на пари та запропонувала одного дня всім одногрупникам прийти на заняття у вишиванках. У першому заході, який відбувся у 2006 році взяли участь лише кілька десятків студентів. У наступні роки кількість учасників акції збільшувалась, захід підтримали викладачі ВНЗ, вчителі та студенти з інших міст. Українська діаспора популяризувала свято у всьому світі, тепер День вишиванки набув міжнародних масштабів.

ЯК ЦЕЙ ДЕНЬ ПРОВЕДУТЬ У ПЕРЕЯСЛАВІ

16 травня у сквері “Серце Переяслава” у рамках благодійної акції “Одягни вишиванку – підтримай захисника” планують різноманітну програму: фотозони та фотоконкурси, флешмоб, ярмарок смаколиків, виступи вихованців будинку художньої творчості, майстер-класи, “Вільний мікрофон” (реєстрація за тел. (063) 727-59-87), виступи народного аматорського вокального ансамблю “Вербиченька” та аматорського ансамблю української пісні “Злагода”. Триватиме захід із 10:00 до 19:00. Під час цього дійства збиратимуть гроші на потреби ЗСУ.

Цього ж дня у музеї народної архітектури та побуту середньої Наддніпрянщини, у хаті ткача відкриється виставка “Традиційний натільний одяг мешканців Переяславщини першої половини XX ст.”. Триватиме вона до 31 грудня.

Крім того, 22 травня в університеті відбудеться благодійний виступ військового оркестру 25-ї бригади Охорони громадського порядку ім. князя Аскольда Національної гвардії України. Також буде ярмарок-продаж українських страв та вишиваних виробів, виставка робіт мисткині Ніни Лазенко, показ документального фільму “День Незалежності” та інші цікаві заходи.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВИШИВАНКУ

  • Українська вишиванка має тривалу історію, яка сягає понад 2 тисяч рокі. Вона слугувала не лише родинною прикрасою, але й мала важливу релігійну і культурну значущість для українців.
  • Кожна вишиванка має свій унікальний дизайн, який може відрізнятися в залежності від регіону, у якому вона була створена. Також різні елементи вишивки мали символічне значення – наприклад, дерево життя символізувало добробут і плодючість, а ромби і кола – духовність і душевний розвиток.
  • Вишиванки бувають різні: повсякденні, святкові та спеціальні. Повсякденні вишиванки зазвичай мали простіший дизайн та використовувалися для роботи в полі або вдома, святкові були більше оздоблені і використовувалися на святах, а спеціальні прикрашали звання, костюми або релігійні обряди.
  • Українська вишиванка стала символом національної свободи і боротьби за незалежність під час Революції Гідності в 2014 році. Вишиванки стали фактично уніформою для учасників протестів та знаком солідарності з вимогами до влади.
  • Сьогодні українська вишиванка не втрачає своєї популярності, наповнюючи гардероби людей по всьому світу. Вона стала не тільки модним одягом, але й символом національної ідеї, що втілює у собі нашу культуру та традиції.

ЯК ВІДЗНАЧАЛИ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ У ПЕРЕЯСЛАВІ ТОРІК

У 2023 році День вишиванки припав на 18 травня. Зранку на фасаді другої гімназії вивісили малюнок 30-метрового вишитого рушника. Після цього у меморіальному музеї Григорія Сковороди презентували виставку переяславських старовинних рушників “Рушники наче долі стежки”.

У “Серці Переяслава” та місцевому університеті протягом чотирьох днів тривала акція “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. Облаштували фотозони, підготували тематичні фотоконкурси, а також влаштували ярмарок-продаж хенд-мейд речей, майстер-класи та вечір вуличної музики. Зібрали 74 тисячі 658 гривень 30 копійок.

Нагадаємо, що, крім Дня вишиванки, у Переяславі цього тижня проведуть майстер-клас з нейрографіки та виставку. Анонси за посиланням.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору