ЖИТТЯ

Один із найдавніших рушників Переяслава відтворювали у всій Україні: навіть на руїнах зруйнованого росіянами музею у Сковородинівці

У Переяславі презентували виставку рушників. Чим вона особлива?

Цьогоріч 18 травня відзначають Всесвітній день вишиванки та Міжнародний день музеїв. Ці два свята тематично поєдналися, тому саме цього дня у меморіальному музеї Григорія Сковороди презентували виставку переяславських старовинних рушників “Рушники наче долі стежки”. На неї завітали близько 30 людей: школярі, поціновувачі української культури та працівники заповідника. Інформатор розповість про це детальніше.

Головною подією стала презентація всеукраїнського рушника. Рівно два роки тому у музеї Григорія Сковороди започаткували всеукраїнський культурно-мистецький вишивальний проєкт “З Григорієм Сковородою у серці”, який приурочили до 300-річчя від дня народження поета та філософа. Відтворили один із найдавніших рушників, який є у фонді заповідника, – переяславський рушник XVIII століття. Узор на рушнику повністю відкопіювали з оригіналу, проте додали кілька відомих послань філософа. Саме такі узори в Переяславі вишивали майстрині в часи, коли тут жив і працював Григорій Сковорода.

Участь у цьому проєкті взяли люди з різних областей України: Донецької, Луганської, Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської, Миколаєва, Херсона, Одеси. Долучились жінки, чоловіки, діти, внутрішньо переміщені особи – всі вони зробили свій внесок у рушник, який, до слова, двічі “об’їздив” країну. Його вишивали навіть на руїнах музею в Сковородинівці на Харківщині (7 травня 2022 року його знищила російська ракета). Разом із рушником подорожувала і книга відгуків, в якій кожен, хто працював над ним, міг залишити своє побажання та поділитися емоціями від процесу. Завершували ж роботу над рушником у Переяславі.

Співорганізаторка проєкту, відома вишивальниця та блогерка з Києва Тетяна Серебреннікова розповіла таке: “Вишиття гуртом рушника знімає всі страхи, упередження та побоювання. Це класний початок для наступних проєктів цього музею. Це єдиний спосіб продовжити традиції, шанувати те, що є, і відтворювати ці орнаменти для того, щоб наші діти знали та пам’ятали про нашу культуру”.

Заступник генерального директора НІЕЗ “Переяслав” Олександр Колибенко привітав всіх присутніх зі святами та вручив подяку Тетяні Серебренніковій. Завідувачка музею Сковороди Тетяна Радіоненко вручила сертифікати учасників тим, хто долучився до цього проєкту в Переяславі. А запрошений гість, народний депутат кілької попередніх скликань Іван Заєць подарував музею в колекцію цінну 500-гривневу банкноту, яку випустили до 300-річчя Григорія Сковороди.

Школярі завітали на презентацію виставки

Вишиті українські рушники

Гості заходу

Заступник генерального директора заповідника Олександр Колибенко

Завідувачка музею Григорія Сковороди у Переяславі Тетяна Радіоненко

Іван Заєць подарував музею особливу банкноту

Тим, хто вишивав рушник, вручили сертифікати

Послання Григорія Сковороди на рушнику

Спільне фото на згадку

Нагадаємо, що у День вишиванки на фасаді другої гімназії у Переяславі вивісили 30-метровий малюнок вишитого рушника. Детальніше – тут.

Яна Малишко

Фото: Валентин Шеремет

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору