ЖИТТЯ

Чому жителям Переяслава необхідно економити воду: пояснив міський голова

У Переяславі є великі проблеми з водопостачанням. Вячеслав Саулко на сесії розповів про це детальніше.

У середу, 22 травня, жителі Переяслава скаржилися на те, що у них вдома немає води. Міський голова Вячеслав Саулко у Facebook повідомив, що у водопровідній мережі не вистачає тиску. “Є великі проблеми з водопостачанням повʼязані з відключеннями електроенергії. Наразі робимо усе можливе, щоб відновити нормальний режим роботи водогону”, – написав він. На сесії міськради 23 травня депутати поцікавились у нього ситуацією з водопостачання. Інформатор переповідає деталі.

Вячеслав Саулко нагадав, що через обстріли росіян по критичній інфраструктурі зараз в Україні надзвичайно складна ситуація з електропостачанням. Зазначимо, що після понад річної перерви знову стають звичними графіки стабілізаційних відключень. Скажімо, 23 травня вони діють протягом усієї доби на всій території України. Міський голова Переяслава закликав максимально обмежувати використання електрики:

– Для того, щоб дати більше живлення на житлові будинки, ми обмежили вуличне освітлення (тепер його вимикають о 22:00, а не 23:00 – ред.). Але до цього часу в нас не вистачало води взагалі, навіть коли було електропостачання. Зараз, коли почались його масові відключення, а воду люди стали ще більше використовувати, вийшло як? Коли вночі вимикають електропостачання, у нас вимикаються практично всі свердловини, за винятком тієї, що на водогоні. Вони не встигають накачувати воду. Виходить, те, що за ніч встигло накачати, буквально до вечора вже використовується. Коли баки порожні, вмикати мотор та подавати воду вже неможливо. Ми вели серйозні перемовини на рівні обласної адміністрації та ДТЕК про те, щоб залишили нам увімкненою 51-шу електролінію, де розміщуються три найпотужніші свердловини. Це питання ми вирішили. Цієї ночі свердловини вже не вимикалися, тому що світло було. Відповідно вже о 5-й ранку я отримав повідомлення, що баки наповнені й води достатньо. Проте це не означає, що ми не повинні економити води в цілому.

Конкретно проблема 22 травня, за словами Саулка, сталася через те, що після відключення, подаючи електроенергію, енергетики дали надто потужну напругу на трансформатор біля водогону, його пошкодило. Тож відповідні служби працювали протягом цілої ночі, щоб відновити його до ранку.

На цій же сесії депутати виділили 5 мільйонів 582 тисячі 820 гривень на будівництво артезіанської свердловини на вулиці Києвобрамській у Переяславі. Тендер на це оголосили заздалегідь, щоб втілити цей проєкт швидше. Саулко зазначив, що нова свердловина може частково вирішити проблему водопостачання.

Також наголосив, що встановлення генераторів на всіх свердловинах кардинально не змінить ситуації, оскільки система повинна працювати загалом: розганяти воду по будинках, витягувати відходи в каналізацію тощо. Мовляв, для цього не достатньо заживити лише свердловини.

Вячеслав Саулко сказав, що хотів би запропонувати повністю наразі відмовитися від вуличного освітлення у вечірній час, аби бодай якось зекономити. Але його турбує, що багато людей, особливо дітей допізна перебувають надворі, тож це може створити небезпеку для них. Депутати запевнили, що краще нехай світло та вода будуть у домівках, аніж на вулицях. Тож невдозі влада може прийняти відповідне рішення.

Нагадаємо, що компанія XataNet ще до зими підготувалася до можливих блекаутів. Як мати постійний доступ до інтернету, дізнавайтесь тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору