ЖИТТЯ

Два похорони, Останній дзвоник та вбивство: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього у громаді попрощалися із двома захисниками, та ще одному військовому відкрили меморіальну дошку. У школах провели останні дзвоник, а у волонтерського об’єднання “Переяслав” з’явилось нове приміщення для своєї діяльності. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ ВАСИЛЕМ ТЯСКОМ

1 червня у Переяславі попрощались із солдатом Збройних сил України Василем Тяском. Він загинув 24 травня під час виконання бойового завдання в результаті бойового зіткнення з переважаючими силами противника поблизу населеного пункту Тихе Чугуївського району Харківської області. Йому був 51 рік. Служив навідником механізованого відділення. У нього залишились дружина та діти. Поховали воїна на Ярмарковому кладовищі.

Знайомий Василя Олександр розповів, що чоловік був добрим, розумним та трудолюбивим: “Я ніколи не забуду наші з ним розмови, він багато чого знав і міг підказати та допомогти, щирий серцем. У нього хороша родина, діти, тяжко пережити таку втрату, навіть мені було боляче почути таку гірку звістку про його смерть”.

“Біль і відчай.., а особливо, коли знайомий з людиною з дитинства. Гинуть найкращі. Скільки б ще роботи переробили ці золоті руки, скільки б ще краси і радості людям принесли б у цей світ, але… кляті рашисти. Не буде вам прощення. Вічна пам’ять і слава тобі, Герою! Щирі співчуття родині”, – написала у Facebook Людмила Науменко.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ АНДРІЄМ БРАЖНИКОМ

27 травня у Переяславі попрощалися із солдатом Збройних сил України Андрієм Бражником. Йому був 51 рік. Загинув 20 травня від ворожого мінометного обстрілу біля населеного пункту Архангельське Покровського району Донецької області. Служив стрільцем-снайпером механізованого батальйону. У нього залишились батько, мати, дружина, донька, син, брати, сестри. Поховали воїна на Ярмарковому кладовищі.

Офіцер першого відділу Бориспільського районного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Мамітько додав: “Важко говорити, коли знав Андрія та його батька, половину однокласників. Коротке військове життя – на жаль, десь не вистачило досвіду, можливо, десь щось упустив у навчанні. Він сам пішов і сказав: “Як вже нікому йти, то потрібно йти”.

Колишня колега Андрія Ірина розповіла Інформатору, що працювала з ним на заводі “Київприлад”: “Я була табельником у їхньому цеху. Він був настільки позитивною людиною, гуморний, веселий, хоча в нього й жінка тяжко хворіла, але він завжди, як у місті мене побачить, пожартує, запитає, як справи. Не можна передати словами, наскільки був хорошою людиною. Коли він був ще в учебці, то дзвонив додому та своїм друзям і сказав, що його вже будуть відправляти на передок. Після того буквально й тижня не минуло, як його не стало”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ВІЙСЬКОВОМУ ВОЛОДИМИРУ КОЧИНУ

30 травня у Переяславі на фасаді будівлі ВУЖКГ, що на вулиці Гімназійній, 35, відкрили меморіальну дошку військовому Володимир Кочину. 16 вересня 2023 року біля населеного пункту Першотравневе Куп’янського району, що на Харківщині, під час виконання бойового завдання він отримав поранення, а 17 вересня, не доживши один день до свого 42-річчя, помер у шпиталі міста Куп’янськ.

Володимир Кочин родом із Чернігівщини, до Переяслава переїхав після знайомства зі своєю майбутньою дружиною Людмилою. Тут у них народилися дві доньки – Крістіна та Вікторія. Старші доньки від попереднього шлюбу також часто приїздили в гості до батька. З початком повномасштабного вторгнення Володимир пішов у територіальну оборону. Раніше ж проходив військову службу у прикордонних військах в українському Криму.

Володимир служив командиром бойової машини, командиром механізованого відділення. 16 вересня отримав поранення через спрацювання вибухового пристрою. Побратими встигли доставити його до шпиталю, але 17 вересня він помер.

Командир військового, теж Володимир, колишній головний сержант, розповів, яким воїном був Володимир Кочин: “Володя служив зі мною від самого початку формування бригади. Він був людиною з великої літери. Спокійний, врівноважений, впевнений, я бачив у ньому того, хто може стати командиром відділення і повести за собою людей, які будуть відчувати підтримку. Це була гідна людина. Я відчуваю гордість, що мав нагоду познайомитися і служити з ним”.

ВНОЧІ 31 ТРАВНЯ РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ КИЇВ ТА ОБЛАСТЬ РАКЕТОЮ І ДРОНАМИ

Уночі 31 травня російські війська атакували Харків п’ятьма зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Белгородської області, Київ – крилатою ракетою “Іскандер-К” із Курської області, а також випустили чотири ударні БпЛА типу “Shahed-131/136” з району Єйська. Сили ППО збили чотири “шахеди” у межах Київської, Запорізької, Дніпропетровської областей, а також крилату ракету “Іскандер-К” на Київщині.

Внаслідок падіння уламків у Голосіївському районі столиці виникла пожежа, яка пошкодила приватне домоволодіння СТО, автомийку, 6 легкових авто, складське приміщення. Горіло на площі приблизно 120 кв. метрів.

Також у Києві внаслідок нічної ракетної атаки уламки ракет пошкодили електромережі та повністю зруйнували трансформаторну підстанцію в Голосіївському районі.

Поза межами одного з населених пунктів Київської області вночі збили дрон-камікадзе, повідомили у Київській обласній військовій адміністрації. “Влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не зафіксовано. Постраждалі відсутні”, – йдеться у повідомленні.

27 ТРАВНЯ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОТИРИ РАЗИ ГОРІЛА СУХА ТРАВА

27 травня до оперативно-диспетчерської служби Переяслава надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу у селі Єрківці (Дівичківська ТГ) на вулиці Мисливській. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі трьох осіб.

Рятувальники прибули на місце події та виявили, що горить суха трава та чагарники на площі 0,002 га біля двох нежитлових будинків. Ліквідували загоряння через годину. Ніхто не постраждав.

Цього ж дня о 15:04 надійшло повідомлення про загоряння узбіччя на трасі Бориспіль-Дніпро біля села Циблі (Циблівська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі трьох осіб.

О 15:31 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить трав’яний настил на площі 0,001 га. Локалізували пожежу о 15:37, а ліквідували о 15:44 на тій самій площі. Ніхто не постраждав.

О 15:29 надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу у мікрорайоні Борисівка в Переяславі. На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі трьох осіб.

О 15:50 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить трав’яний настил на площі 0,3 га. Локалізували пожежу о 15:56, а ліквідували о 16:15 на тій самій площі. Ніхто не постраждав.

О 16:00 надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу у Дівичках (Дівичківська ТГ). На місце події направили одне відділення 27-ї ДПРЧ у складі трьох осіб.

О 16:35 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить трав’яний настил на площі 0,7 га. Локалізували пожежу о 16:46, а ліквідували о 17:10 на тій самій площі. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЧОЛОВІК ВБИВ СВОГО ЗНАЙОМОГО ТА НАМАГАВСЯ ЗАКОПАТИ ТІЛО НА ПОДВІР’Ї

29 травня у Помоклях (Ташанська ТГ) під час розпиття алкоголю 59-річний місцевий житель наніс знайомому смертельні тілесні ушкодження та намагався закопати тіло на своєму подвір’ї. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Про подію сповістила староста села.

Правоохоронці з’ясували, що під час розпиття алкогольних напоїв за місцем проживання зловмисника, між ним та потерпілим виник конфлікт. Надалі чоловік завдав опоненту декілька ударів фрагментом металевої труби в область голови. Від отриманих травм 35-річний потерпілий помер на місці події.

Наступного дня, з метою приховання злочину, чоловік виніс тіло на задній двір та накрив ковдрою. В подальшому планував поховати у власноруч викопаній ямі на території домоволодіння, проте правоохоронці Переяславського відділу поліції Київщини затримали фігуранта за місцем проживання та помістили до ізолятора тимчасового тримання.

Слідчі за процесуальним керівництвом Бориспільської окружної прокуратури повідомили про підозру зловмиснику за ч. 1 ст. 115 ККУ (Умине вбивство).

НА ЩО ВИДІЛЯЛИ ГРОШІ НА СЕСІЇ МІСЬКРАДИ 

На сесії міської ради Переяслава 23 травня внесли зміни до бюджету громади на 2024 рік. Зокрема, передбачили 500 тисяч гривень субвенції з місцевого бюджету державному на придбання безпілотних авіаційних комплексів та супутнього обладнання для військової частини 3073.

На відділ капітального будівництва та ЖКГ передбачили 5 мільйон 582 тисячі 820 гривень на будівництво артезіанської свердловини на вулиці Києвобрамській у Переяславі. Міський голова Вячеслав Саулко пояснив, що нова свердловина може частково вирішити проблему з водопостачанням у місті, яка стала особливо нагальною останнім часом.

Відділ культури та туризму міськради зменшив на 105 тисяч гривень видатки на обладнання та інвентар та 94 тисячі на оплату послуг (крім комунальних). Зекономлені 199 тисяч гривень передбачили на терміновий ремонт у другому корпусі Центру культури та мистецтв.

Відділ освіти 200 тисяч гривень використає для поточного ремонту їдальні у Переяславській гімназії №4. Ці гроші виділили за рахунок перевиконання плану доходів.

У зв’язку з підвищенням посадових окладів працівників місцевого самоврядуваня, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 квітня 2024 року, на заробітну плату передбачили 652 тисячі 900 гривень. Із них на виконавчий комітет – 429 тисяч гривень, на управління соціального захисту населення – 97 тисяч 280 гривень, на службу у справах дітей та сім’ї – 50 тисяч 920 гривень, на фінансове управління – 45 тисяч 700 гривень, на відділ освіти – 18 тисяч 280 гривень, на відділ культури і туризму – 11 тисяч 720 гривень.

У рамках Програми з відновлення України з держбюджету місцевий бюджет Переяславської громади отримав 5 мільйонів 352 тисячі 738 гривень. Їх використають на реконструкцію консультативно-діагностичної поліклініки Переяславської БЛІЛ. Зазначимо, що на позачерговій сесії 3 квітня на проєктно-кошторисну документацію для цих робіт із бюджету громади виділили 1 мільйон гривень.

ВОЛОНТЕРСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ “ПЕРЕЯСЛАВ” ТЕПЕР МАЄ ПРИМІЩЕННЯ ДЛЯ СВОЄЇ РОБОТИ

30 травня у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького, 48 відкрили новий волонтерський штаб ГО “Волонтерське об’єднання “Переяслав”. Там відтепер працюватиме команда волонтерок, яка допомагає захисникам та готує для них різноманітні страви.

З осені минулого року у Переяславі працює це волонтерське об’єднання. До цього часу жінки займалися приготуванням та фасуванням страв вдома у очільниці колективу Жанни Федорук. Допомогли таким чином понад 40 бригадам. Зверталися до міської ради з проханням виділити окреме приміщення для волонтерської діяльності, проте їм не змогли допомогти. Але наполегливий колектив все ж знайшов просторе приміщення для своєї роботи.

Жанна Федорук розповіла, що приміщення у користування надали безкоштовно на час воєнного стану: “Спочатку ми пішли до мера шукати допомоги. Він нам запропонував сходити у районне споживче товариство та запитати, чи є у них якесь вільне приміщення. Нам запропонували ресторан “Славутич”, але він не підійшов, адже там триває ремонт. Тоді я сказала, що бачила приміщення, яке належить товариству, на Борисоглібській площі. Воно вже дуже давно було зачиненим. Мені сказали, що потрібно спочатку з орендарем вирішити це питання. Я у його дружини попросила: “Якщо ви не користуєтеся, то нам дуже потрібно”, і нам пішли назустріч”.

Жанна Володимирівна розповіла, як приміщення приводили до ладу: “Коли ми сюди зайшли, тут були вирвані всі розетки, двері, крани. Мій чоловік до ночі працював, зробили каналізацію та санвузол, все прибрали, вимили, меблі, столи також всі наші сюди завезли. Зараз ще кухню дооблаштовуємо для роботи, потихеньку все дороблюємо”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗАВЕРШИВСЯ НАВЧАЛЬНИЙ РІК

У п’ятницю, 31 травня, у Переяславі для всіх школярів завершився навчальний рік. У гімназії №2 цього дня провели урочисту лінійку з нагородженнями, піснями, танцями та спогадами. Найголовнішою подією став випуск дев’ятикласників із рідної школи.

Ще до 9:00 на шкільному подвір’ї зібралося багато гостей. Панувала святкова атмосфера. Одні батьки підтримували своїх випускників, а інші – ще зовсім маленьких першокласників. Після офіційного відкриття грамотами та подяками за високі досягнення та успіхи у навчанні протягом навчального року нагороджували учнів та викладачів.

Випускники 9-А послухали спогади та слова підтримки від першої вчительки Любові Кардашевської: “Коли вам було 6 років, у вас була одна дорога – до першого класу, після початкової школи була теж одна доріжка. А тепер у вас багато доріг, більше можливостей та вибору. Але здобуття освіти – це головне завдання для кожної людини”.

Звісно ж, родзинкою заходу став красивий вальс випускників. Ну і куди ж без останнього дзвоника, яким продзвеніли вже колишні дев’ятикласники, пройшовши шкільним подвір’ям?

ВАЛЕНТИН ГЕРАСИМЕНКО ОЧОЛЮЄ ЦЕНТР КУЛЬТУРИ, ДОЗВІЛЛЯ ТА ТУРИЗМУ ТАШАНСЬКОЇ ГРОМАДИ

22-річний Валентин Герасименко другий рік очолює Центр культури, дозвілля та туризму Ташанської громади. Навчався в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі за спеціальністю “Історія та правознавство”. Зараз завершує магістратуру за спеціальністю “Цифрові технології та інформаційна політика”. Більше про культуру Ташанської громади, творчість, акторську майстерність та театральну студію “StudWay”, яку очолює у Переяславі, розповів журналістці Інформатора.

Повне інтерв’ю можете прочитати тут.

МАРИНА ЛЕГКОБИТ ІЗ ПЕРЕЯСЛАВА РОЗПОВІЛА В ІНТЕРВ’Ю ПРО РОБОТУ В Б’ЮТІ ІНДУСТРІЇ 

Марина Легкобит із Переяслава вже п’ять років працює в б’юті-індустрії майстром бровистом. Аби професійно створювати красу, пройшла чималий шлях у роботі, розвитку та кар’єрі. Про те, на скільки популярна та прибуткова ця ніша, які є тренди та чи доглядають за бровами чоловіки, розповіла в інтерв’ю журналістці Інформатора.

Повне інтерв’ю можна прочитати за посиланням.

СТУДЕНТКА УНІВЕРСИТЕТУ ПЕРЕЯСЛАВА ТЕТЯНА СОХА СТАЛА ЧЕМПІОНКОЮ ЄВРОПИ ІЗ СУМО

24-27 травня у Греції відбувся чемпіонат Європи із сумо. У змаганнях взяли участь 16 команд, зокрема і збірна України, у складі якої виступили три студенти Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Студентка четвертого курсу факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Тетяна Соха стала чемпіонкою Європи.

У перший день змагань Тетяна Соха стала чемпіонкою Європи серед дівчат віком до 21 року, а в другий день – срібною призеркою чемпіонату Європи серед дівчат до 23 років, а також чемпіонкою Європи у командному заліку.

FSRMER’S FOOD НЕ ПРОГРАЄ, А RATYBOR ВІДБИРАЄ ОЧКИ У ФАВОРИТІВ

У неділю, 26 травня, відбувся восьмий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. У ньому Ratybor знову відібрав очки в одного із фаворитів, а у перестрілці в центральному матчі кращим виявився Farmer’s food.

Результати матчу 8 туру:

  • Farmer’s food – Мирне 7:5
  • Вовчків – “Кристал” 9:5
  • Велика Каратуль – BOSS 9:2
  • Juk Store – Ratybor 3:3
  • “Бурти” – Циблі 5:3

1 та 2 червня у дев’ятому турі будуть такі матчі:

  • 1 червня, 14:00 “Бурти” (Переяслав) – Ratybor (Переяслав)
  • 2 червня, 13:00 Farmer’s food (Переяслав) – “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ)
  • 14:00 Juk Store (Переяслав) – Велика Каратуль (Переяславська ТГ)
  • 15:00 BOSS (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ)

Матч Мирне (Вороньківська ТГ) – Циблі (Циблівська ТГ).

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про благодійний матч, змагання на “драконах” та економію води. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору