Переяслав Перейти на сайт

Води, зв’язку та інтернету найбільше бракує жителям Переяслава під час відключень електроенергії

В Україну повернулись тривалі відключення електроенергії. Чого у такі моменти найбільше бракує переяславцям?

Після понад річної перерви у травні в Україні знову почалися масові відключення електроенергії. Сталося це через російські обстріли об’єктів критичної інфраструктури. Цього тижня ситуація ускладнилася ще більше – графіки погодинних відключень діють цілодобово, при цьому світло вимикають навіть у “сірій зоні” (тобто у тій, де відключення можливі, але у крайньому випадку). У деяких областях час від часу вводять екстрені відключення, коли графіки не діють взагалі. Про це повідомляє Інформатор.

Як йдеться у звіті “Укренерго” станом на 11:00 4 червня, сьогодні дефіцит в енергосистемі дещо більший, ніж вчора. Причини – зростання рівня споживання через використання кондиціонерів, хмарність, яка перешкоджає роботі сонячних електростанцій, а також зменшення обсягу імпорту електроенергії з країн Європи. Ліміти споживання електроенергії діють в усіх регіонах України протягом доби.

Дізнатися свій графік ви можете на сайті ДТЕК Київські регіональні електромережі. Перейшовши за цим посиланням, ви маєте ввести свою домашню адресу. Після цього побачите графік, розділений на 24 години та 7 днів із комірками білого, світло сірого та сірого кольорів. Білий – світло є, світло сірий – можливі відключень, сірий – світла немає.

Чого бракує під час відключень електроенергії?

Нещодавно ми поцікавилися у Telegram-каналі Інформатора, чого жителям Переяслава найбільше бракує під час відключень електроенергії. У опитуванні взяли участь 915 людей. Із них найбільшій кількості – 310 – не вистачає води. Другим за важливістю при відключеннях електроенергії переяславці вважають зв’язок та інтернет – 264 голоси. 217 людям не вистачає, власне, світла. Телевізор, ноутбук та інші побутові прилади суттєво відстали у нашому голосуванні.

Вода

Проблеми водопостачання у Переяславі обговорювала міська влада із депутатами ще на травневій сесії. Тоді в один із днів, 22 травня, велика частина міста залишилась без води на досить тривалий час.

“До цього часу в нас не вистачало води взагалі, навіть коли було електропостачання. Зараз, коли почались його масові відключення, а воду люди стали ще більше використовувати, вийшло як? Коли вночі вимикають електропостачання, у нас вимикаються практично всі свердловини, за винятком тієї, що на водогоні. Вони не встигають накачувати воду. Виходить, те, що за ніч встигло накачати, буквально до вечора вже використовується. Коли баки порожні, вмикати мотор та подавати воду вже неможливо. Ми вели серйозні перемовини на рівні обласної адміністрації та ДТЕК про те, щоб залишили нам увімкненою 51-шу електролінію, де розміщуються три найпотужніші свердловини. Це питання ми вирішили. Цієї ночі свердловини вже не вимикалися, тому що світло було. Відповідно вже о 5-й ранку я отримав повідомлення, що баки наповнені й води достатньо. Проте це не означає, що ми не повинні економити води в цілому”, – розповів міський голова Переяслава Вячеслав Саулко 23 травня.

Також він наголосив, що встановлення генераторів на всіх свердловинах кардинально не змінить ситуації, оскільки система повинна працювати загалом: розганяти воду по будинках, витягувати відходи в каналізацію тощо. Мовляв, для цього не достатньо заживити лише свердловини.

Вячеслав Саулко

На тій же сесії депутати виділили 5 мільйонів 582 тисячі 820 гривень на будівництво артезіанської свердловини на вулиці Києвобрамській у Переяславі. Тендер на це оголосили заздалегідь, щоб втілити цей проєкт швидше. ТОВ “Ремонтно-будівельна компанія “Лівобережжя” із Києва зробило пропозицію виконати роботи за 5 мільйонів 401 тисячу 420 гривень 20 копійок. Зараз триває його кваліфікаційна перевірка. Саулко зазначив, що нова свердловина може частково вирішити проблему водопостачання. Але знову ж таки очевидно, що без електроенергії не буде й води, скільки б свердловин ми не мали.

Інтернет

Із інтернетом ситуація простіша. Найбільший інтернет-провайдер Переяслава ХатаNet підготувався до ймовірних блекаутів заздалегідь. Тепер його клієнти мають доступ до інтернету, навіть коли немає світла. Для цього достатньо лише заживити роутер.

“XataNet почала готуватися до нових відключень електроенергії ще з минулого блекауту. Основним завданням було забезпечити всі важливі вузли зв’язку автономною роботою, тобто акумуляторними батареями та генераторами. Багатоповерхові будинки забезпечували вузлами зв’язку із резервним живленням. Поставили кращі безперебійники та акумулятори на всі вузли. Потрібно було, щоб, коли станеться блекаут, наше обладнання працювало, а клієнти могли користуватися зв’язком. І загалом ми цього досягнули”, – розповідав у січні цього року співзасновник компанії ХатаNet Олександр Петруня.

За його словами, компанія зможе забезпечувати інтернетом приватні сектори, сервери та критичну інфраструктуру доти, доки у місті буде пальне, коли слід буде заправляти генератори. Та навіть без них у багатоповерхових будинках в залежності від їхнього розміру інтернет орієнтовно працюватиме 8-10 годин. У селах забезпечення вузлів енергією від акумуляторів вистачить на 15-20 годин. Але якщо світло відключатимуть за графіком, скажімо, 4 через 4 години, то обладнання встигатиме заряджатися і працюватиме стабільно.

Аби залишатися в інтернет-мережі під час блекауту, необхідно підключити роутер до джерела живлення. Скористатися можна звичайним повербанком. Щоб його підключити, потрібен лише USB-кабель з перетворювачем напруги. Недоліками такого способу є більша кількість дій, адже пристрій потрібно часто заряджати. Зручнішим варіантом є використання мініблоків безперебійного живлення, які автоматично підживлюють роутер, коли немає світла, і самі заряджаються, коли воно є. Придбати такий пристрій можна у XataNet.

Олександр Петруня

Світло

Щодо останнього пункту, який турбує переяславців під час відключень електроенергії, можна сказати таке: світловий день зараз триває понад 16 годин по факту, а по суті, навіть більше – темно стає ближче до 22:00, а світає вже після 4:00. Тож ця проблема саме зараз не є такою вже актуальною.

А якщо вам справді неприємно бути у темряві, існують ліхтарики, свічки, лампи. А ще – наші серця, вони найяскравіше сяють у найтемніші часи.

Нагадаємо, що у Переяславі у кафе-пекарні “BULKA” продають напої з канабідіолом, які допомагають зменшити тривогу та розслабитися. Деталі – тут.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.