ЖИТТЯ

Прощання із військовими, День захисту дітей та “ВідНова:ua”: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього попрощалися із двома захисниками, які загинули на війні та проводили різні заходи до Дня захисту дітей. Також у місті команда молодих волонтерів почала розбудовувати вуличний простір. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ ВАСИЛЕМ ТЯСКОМ

1 червня у Переяславі попрощались із солдатом Збройних сил України Василем Тяском. Він загинув 24 травня під час виконання бойового завдання в результаті бойового зіткнення з переважаючими силами противника поблизу населеного пункту Тихе Чугуївського району Харківської області. Йому був 51 рік. Служив навідником механізованого відділення. У нього залишились дружина та діти. Поховали воїна на Ярмарковому кладовищі.

Знайомий Василя Олександр розповів, що чоловік був добрим, розумним та трудолюбивим: “Я ніколи не забуду наші з ним розмови, він багато чого знав і міг підказати та допомогти, щирий серцем. У нього хороша родина, діти, тяжко пережити таку втрату, навіть мені було боляче почути таку гірку звістку про його смерть”.

“Біль і відчай.., а особливо, коли знайомий з людиною з дитинства. Гинуть найкращі. Скільки б ще роботи переробили ці золоті руки, скільки б ще краси і радості людям принесли б у цей світ, але… кляті рашисти. Не буде вам прощення. Вічна пам’ять і слава тобі, Герою! Щирі співчуття родині”, – написала у Facebook Людмила Науменко.

У ПЕРЕЯЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ШТУРМОВИКОМ МИКОЛОЮ СПІВАКОМ

7 червня у Переяславі попрощались із молодшим сержантом Збройних сил України Миколою Співаком. Він загинув 29 травня внаслідок атаки ворожих БпЛА біля населеного пункту Іванівське Бахмутського району Донецької області. Йому було 47 років. Служив стрільцем-оператором у штурмовому відділенні штурмової роти. У нього залишився неповнолітній син. Поховали воїна на Заальтицькому кладовищі.

Колега Миколи розповіла, що у чоловіка з близьких нікого не залишилося, лише маленький син, із дружиною розлучився, тому похорон організовували його куми. Хоча чоловік і прожив останні кілька років у Великій Каратулі (Переяславська ТГ), винаймаючи житло, проте поховали його у Переяславі, на цвинтарі біля родичів куми Алли. “Знаю, що на фронті він вже отримував поранення, бо ми йому збирали на операцію. Говорять, що загинув, коли забирав трьохсотого, а їх накрили. Він був душею компанії, всім завжди допоможе, веселий, пожартує, постійно з усмішкою, молодець такий був…”, – додала колега.

Офіцер першого відділу Бориспільського районного центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Мамітько додав: “Микола, приїхавши у Велику Каратуль, облаштував сім’ю, і сам пішов, потрапив у військову частину А4010 (5-та окрема штурмова бригада), був штурмовиком. З 29 травня вважався безвісти зниклим, чотири дні очікували результатів ДНК, але дива не сталось”.

НА КИЇВЩИНІ ПІСЛЯ НІЧНОЇ АТАКИ РАКЕТАМИ ТА ДРОНАМИ ЗАГОРІВСЯ ПРОМИСЛОВИЙ ОБ’ЄКТ

Вночі 7 червня російські війська завдали удару по об’єктах критичної інфраструктури України 5 крилатими ракетами Х-101/Х-555 та 53 ударними БпЛА Shahed-131/136. Сили ППО збили 48 БпЛА та 5 крилатих ракет у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській, Одеській, Харківській, Київській та Хмельницькій областях.

Як йдеться у повідомленні, ракети випустили зі стратегічної авіації – бомбардувальників Ту-95МС з повітряного простору Саратовської області, а безпілотники – із районів Приморсько-Ахтарськ, Єйськ, Курськ (рф) та мис Чауда (Крим). Відбивали повітряний напад мобільні вогневі групи Сил оборони України, винищувальна авіація, підрозділи зенітних ракетних військ та радіоелектронної боротьби Повітряних сил.

У Київській області повітряна тривога тривала із 0:57 до 4:57. У цей час у регіоні працювали сили ППО. “Внаслідок повітряної атаки сталася пожежа на одному з промислових обʼєктів в області. Постраждалі відсутні. Ліквідація наслідків пожежі триває. Всі оперативні служби працюють”, – повідомили у Київській обласній військовій адміністрації о 5:49.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ 66-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК СКОЇВ САМОГУБСТВО

5 червня поліції повідомили, що у Студениках (Студениківська ТГ) чоловік 1957 р.н. скоїв самогубство. Він повісився на трубі у господарській будівлі на території домоволодіння. Передсмертної записки не виявили.

Тіло виявив син померлого. Причини самогубства невідомі.

Тіло направили на судово-медичну експертизу. За цією справою відкрили кримінальне провадження за статтею 115 (Самогубство).

35-РІЧНИЙ ЧОЛОВІК ПОВІСИВСЯ НА ДЕРЕВІ БІЛЯ РІЧКИ ТРУБІЖ

4 червня поліції повідомили, що у Переяславі місцевий житель 1988 р.н. скоїв самогубство. Він повісився на дереві біля узбережжя річки Трубіж. Передсмертної записки не виявили.

Під час відпрацювання узбережжя річки тіло без видимих ознак насильницької смерті виявив поліцейський-старший дільничий. Причини самогубства невідомі.

Тіло направили на судово-медичну експертизу. За цією справою відкрили кримінальне провадження за статтею 115 (Самогубство).

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВНОЧІ ЗГОРІЛА ГОСПОДАРЧА БУДІВЛЯ 

5 червня о 2:23 до оперативно-диспетчерської служби Переяслава надійшло повідомлення про загоряння приватного житлового будинку у Дівичках (Дівичківська ТГ) на вулиці Дружби. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі 8 осіб.

О 2:46 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що насправді горить окрема дерев’яна господарча будівля площею 50 кв. метрів. Локалізували загоряння о 2:54, а ліквідували о 3:13. Вогонь знищив будівлю повністю. Ніхто не постраждав. Причини пожежі встановлюють.

ОЛЕКСІЙ ВИНОГРАДНІЙ ПРЕТЕНДУЄ НА ПОСАДУ СТАРОСТИ ГАЙШИНСЬКОГО ОКРУГУ

У неділю, 9 червня, о 16:00 у Гайшинській гімназії проведуть громадські слухання щодо підтримки кандидатури Олексія Винограднього на посаду старости Гайшинського старостинського округу (до нього входять села Гайшин, Чирське та Гребля). Його мають підтримати понад 20% жителів округу, тобто щонайменше 173 людини.

Загалом із 27 травня триває громадське обговорення щодо кандидатури Винограднього. Визначення рівня підтримки ймовірного старости повинне відбуватися протягом 15 календарних днів, слухання – підсумковий його етап. І вже за результатами громадського обговорення міський голова внесе на розгляд сесії кандидатуру. Якщо депутати її не підтримають, то повторно її вносити не можна протягом цієї каденції.

На сайті міськради зазначили, що Олексій Виноградній народився 1968 року у Гайшині. Навчався у Гайшинській школі та Гланишівській школі. Здобув професійну освіту в ПТУ №19 в Києві та Маслівському радгосптехнікумі. Останнє місце роботи – Гайшинська гімназія. Одружений, має двох дітей.

Із 2020 до 2023 року посаду Гайшинського старости займав Олександр Якуба. 18 квітня він офіційно склав повноваження. Перед цим написав заяву на звільнення “за власним бажанням”. “У звʼязку з незгодою методів та дій керівництва Переяславської міської ради і не виконанням задекларованих обіцянок перед своїми виборцями, а також погіршенням стану здоровʼя, мною було прийняте рішення щодо звільнення із займаної посади за власним бажанням”, – вказав у ній. Пізніше він став заступником начальника комунального підприємства у Дівичківській громаді.

У ПЕРЕЯСЛАВІ МІСТЯНИ ДОЛУЧИЛИСЯ ДО АКЦІЇ “ГОЛОСИ ДІТЕЙ”

4 червня в сквері “Серце Переяслава” провели захід до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України з 2014 року. Пів сотні містян долучилося до Всеукраїнської акції “Голоси дітей”, яку у 2022 році започаткувала Перша леді країни Олена Зеленька.

Ще на початку заходу всім присутнім роздали маленьких білих паперових янголів. Розпочали ж з історій п’ятьох дітей різного віку, які загинули внаслідок збройної агресії РФ. Їх у записі озвучили вихованці студії конферанцу “Акцент”. Ведуча заходу Влада Черненко зазначила, що сьогодні до акції вшанування пам’яті долучилися такі міста: Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Кропивницький, Львів, Луцьк, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Черкаси, Чернівці, Чернігів.

Заступниця голови міської ради Оксана Степаненко промовила: “Ці загиблі діти, це повноцінний ліцей у великому місті, це могли б бути дві наші гімназії, вони могли стати десятками освітніх закладів в інших громадах. Ці діти вивчили різними мовами “Закрийте небо”, але ті, хто мали б почути їх першими, не чули”.

Після цього присутні прив’язали своїх янголів до гілочок дерев, на яких вже висіли дзвіночки, що символізують голоси, дітей, які загинули. Потім переяславці вирушили до пам’ятного знаку дітям війни, в’язням нацистських концтаборів поблизу гімназії №2 та поклали до нього квіти.

ДО ДНЯ ЗАХИТУ ДІТЕЙ МАЛЮКІВ РОЗВАЖАЛИ АНІМАТОРИ, А АРТИСТИ З БОРИПОЛЯ ТАНЦЮВАЛИ ТА СПІВАЛИ

2 червня у парку імені Тараса Шевченка в Переяславі провели благодійний захід до Міжнародного дня захисту дітей. Для малюків влаштували дійство з аніматорами та солодощами, а вже пізніше виступили вокалісти та танцювальні колективи із Борисполя.

Ще о 16:00 аніматор Ольга Канавець разом зі своїми помічниками почала розважальну програму з різними активностями та іграми. До цього долучилися близько 30 дітлахів різного віку. Аніматори перетворилися на героїв із мультфільму “Щенячий патруль”, який знають та обожнюють майже всі діти. Разом із малюками вони співали, танцювали та проводили конкурси із цікавими реквізитами для веселощів. Наприкінці дійства малеча отримала солодощі від служби у справах дітей та сім’ї Переяславської міськради.

О 17:00 розпочалася друга частина заходу – благодійний творчий вечір. У парку вже зібралося досить багато містян – понад сотню. Багато було родин із дітьми, школярів та інших гостей. А тішили своїми виступами артисти з Борисполя, які, до слова, вже неодноразово приїздили до нашого міста. Низку пісень виконали Заслужена артистка естрадного мистецтва України Наталія Маркевич та “золотий голос” Бориспільщини Григорій Глінський. Під час концерту бориспільці збирали донати на ЗСУ.

Також яскравими виступами дивували учасники Бориспільської спілки спортивного сучасного танцю: колектив “Леді-шарм” танцював у різних стилях – від ніжних та чуттєвих до ритмічних та яскравих, школа сучасного танцю “Leader Dance” неабияк запалила своєю шаленою енергією, а зразковий хореографічний колектив спортивно-бального танцю “Шарм” додав драйву та емоцій.

У ПЕРЕЯСЛАВІ АКТИВНО РОЗБУДОВУЮТЬ ПРОСТІР ДЛЯ МОЛОДІ

У Переяславі третій день триває втілення програми “ВідНова:ua”. Із 5 по 9 червня команда із 30 молодих волонтерів за обміном з усієї країни допомагає облаштовувати територію біля молодіжного центру “Зустріч” у парку імені Тараса Шевченка. Хто в цьому бере участь, як проходить процес будівництва та яким буде кінцевий результат, опівдні 7 червня дізнавався Інформатор.

Засновник молодіжного центру “Зустріч” Андрій Іващенко розповів, що у 2022 році у громаді проводили опитування, чого не вистачає місцевій молоді. Більшість відповідей була про те, що необхідний власний вуличний простір.

– Ми зробили в ЦКМ гарний простір, але було питання комплексності, аби влітку не сидіти в приміщенні, а мати місце, де можна гуртуватися. На початку співзасновник компанії XataNet Олександр Петруня зробив для вуличного простору безкоштовний Wi-Fi, а ми власними силами намагалися щось розбудовувати. Проте згодом випала чудова нагода зробити молодіжний вуличний простір за рахунок міжнародних партнерів. Ми спробували і нас з великої кількості заявок відібрали. Цей проєкт не тільки про будівництво, а й культуру, освіту, згуртованість, спілкування та обмін досвідом. Частину робіт ми виконаємо з учасниками, а потім до іншої плануємо залучити молодь міста та громадських активістів, – зазначив Іващенко.

22-річний Володимир Пілюченко із Києва долучається до “віднови” вже третій рік поспіль. Брав участь у першому році молодіжного обміну і бачив, як все починалось. Зараз же виступає амбасадором програми, тобто тим, хто пов’язує учасників і організаторів: “В минулому році я був на останньому обміні і бачив чим все закінчилось. В цьому році це перший обмін, тобто ми першопрохідці можна сказати, і мене вже взяли амбасадором. Тому я не тільки на роботах, а ще й ходжу між учасниками та спілкуюся з ними, дізнаюсь, що кому потрібно. Ми добудовуємо певні ділянки до молодіжного центру, це буде лаунж-зона, де будуть лавки та столики. Також буде зона з палетами для перегляду кіно на великому екрані”.

Хлопець додав, що у Переяславі вперше: “Нас звозили на деякі локації, але все місто ми ще не бачили. Якщо за атмосферою, то воно спокійне, затишне, мало людей”.

ВИПУСКНИК ПЕРЕЯСЛАВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ БОКСЕР ДМИТРО ЛОВЧИНСЬКИЙ ЗАВОЮВАВ ЛІЦЕНЗІЮ НА ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ-2024

2 червня у Таїланді в місті Бангкоку на заключному відбірковому турнірі з боксу магістр-випускник факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Дмитро Ловчинський став третім українцем, який завоював ліцензію на Олімпійські ігри-2024.

Турнір був заключним і передбачав боротьбу за чотири путівки до Парижа в найважчому олімпійському дивізіоні. Щоб забезпечити собі кваліфікацію, Дмитру Ловчинському, як єдиному представнику України, потрібно було перемогти у трьох поєдинках.

Спершу спортсмен отримав можливість позмагатися у рамках півфіналу в категорії понад 92 кг на другому кваліфікаційному турнірі з боксу у Бангкоку. Там Дмитро забезпечив собі перемогу, яку закріпив у чвертьфіналі здолавши грека Стіліаноса Руліаса.

Боксер здобув другу ліцензію для країни на цьому турнірі та третю загалом. Раніше Айдер Абдураїмов відібрав ліцензію у ваговій категорії до 57 кг, а першу для України в боксі здобув Олександр Хижняк.

У ПЕРЕЯСЛАВІ “ДНІПРО” ЗНИЩИВ “ЛІСНЯКИ” ТА ОБІЙШОВ У ТУРНІРНІЙ ТАБЛИЦІ “МАТАДОР”

У неділю, 2 червня, у четвертому турі “Суперліги Лівого берега” з футболу на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі дівичківський “Дніпро” переміг “Лісняки” із Яготина 7:1. Детальний огляд читайте тут.

ВОВЧКІВ ПРОВІВ КЛАСНЕ ПЕРШЕ КОЛО У “ЛІЗІ ДВОРІВ”, АЛЕ СУПЕРНИКИ ДАЛЕКО ЙОГО НЕ ВІДПУТИЛИ

У вихідні, 1 та 2 червня, відбувся дев’ятий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Вовчків досить впевнено переміг BOSS та завершив перше коло на першому місці. Його найближчий переслідувач – Farmer’s food.

Результати матчу 9 туру:

  • Вовчків – BOSS 9:5
  • Farmer’s food – “Кристал” 4:1
  • Велика Каратуль – Juk Store 2:9
  • Ratybor – “Бурти” 3:4

Свій матч дев’ятого туру із Циблями (Циблівська ТГ) Мирне не зіграло – перенесли на пізніший термін.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про два похорони, Останній дзвоник та вбивство. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору