ЖИТТЯ

Прощання із захисником, повітряні атаки та ДТП: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього в громаді знову попрощалися із молодим захисником, були й неодноразові повітряні атаки у Київській області. Також у місті закінчилася програма “ВідНова:ua” та відкрилася виставка ляльок від майстринь зі всієї України. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

 ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ НАЦГВАРДІЙЦЕМ РУСЛАНОМ ЮХИМЕНКО 

13 червня на Переяславщині попрощалися зі старшим солдатом Національної гвардії України Русланом Юхименком із Лецьок (Циблівська ТГ). Він загинув 8 червня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Липці, що на Харківщині. Навіки 24-річного воїна поховали на цвинтарі у рідному селі.

Кума Руслана Юхименка Богдана поділилася, яким навіки його запам’ятає: “Він дуже щирий, добрий. Він завжди допоможе. Він людина компанії, дуже-дуже світлий та хороший хлопець. У нього дуже багато друзів у Переяславі. Де б не був, завжди вливався у компанію”.

“Я ніколи не розуміла його вибору, вчинків. Але він з тих людей, який пішов захищати свою Батьківщину, щоб всі дітки не бачили того жаху. Він завжди говорив: “Якщо я не піду, то прийдуть тоді, коли мій син буде дорослим, а я цього не хочу і не допущу”. Ця людина, тато нашого спільного сина був відважним воїном. Як військовим, я захоплювалася його відвагою, силою, впертістю. Руслан Юхименко справді герой! Він герой України! Ніколи не залишав у біді своїх побратимів, завжди говорив, що “я не буду сидіти і дивитись, як помирають та забирають наші землі”. Люблячий тато, який має сина, і він його дуже любить. І в мене є син, який схожий на нього, якого любитиму за двох”, – написала у Facebook дружина воїна Анна Юхименко.

ВНОЧІ 12 ЧЕРВНЯ РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ МАСОВАНОЇ АТАКИ ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

Вночі 12 червня російські війська атакували територію України з повітря. Випустили 4 крилаті ракети Х-101/Х-555 (район пусків – Саратовська обл., рф), 1 балістичну ракету “Іскандер-М” (із території Криму), 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 “Кинджал” (із повітряного простору Тамбовської обл., рф), 24 ударні БпЛА типу Shahed-131/136 (район пусків – Єйськ, Приморсько-Ахтарськ, рф). Сили ППО збили 1 “Кинджал”, 4 крилаті ракети Х-101/Х-555, 24 БпЛА.

Як повідомили у Київській обласній військовій адміністрації о 7:24, у регіоні працювали сили ППО. Влучань в об’єкти житлової чи критичної інфраструктури не фіксували. Внаслідок падіння уламків одна людина отримала поранення – різану рану ноги. Медичну допомогу надали на місці. Від госпіталізації постраждалий відмовився.

Водночас, станом на 7:00 через падіння уламків зафіксували пошкодження низки обʼєктів у двох районах області. Зокрема, в одному з районів сталася пожежа на промисловому обʼєкті. До ліквідації пожежі залучили пожежно-рятувальні підрозділи Київської області, Києва, “Укрзалізниці” – всього понад 105 осіб та 30 одиниць техніки. Через падіння уламків також пошкоджено приватний будинок, АЗС, гараж. В іншому районі загорілося складське приміщення.

14 ЧЕРВНЯ У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮВАЛА ППО

З початку доби 14 червня у Київській області чотири рази оголошували повітряну тривогу. Ракетна небезпека чергувалась з атаками ударними дронами. На Київщині працювали сили ППО. Ворожі БпЛА знищили.

У Київській обласній військовій адміністрації зазначили, що внаслідок падіння уламків в одному з районів сталося загорання трав’яного настилу. Пожежу оперативно ліквідували. Влучань в житлову чи критичну інфраструктуру не було, постраждалих також немає.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ 16-РІЧНИЙ МОТОЦИКЛІСТ ЗБИВ ПІШОХОДА

11 червня о 20:56 у Циблях (Циблівська  ТГ) на вулиці Юнатів сталася ДТП. Водій мотоцикла “ІЖ-7” збив пішохода.

Відомо, що місцевий житель 2008 р.н. не впорався з керуванням мотоцикла та наїхав на пішохода, циблівчанина 1998 р.н. Той, за даними поліції, раптово вибіг на проїжджу частину дороги. Внаслідок ДТП пішохода з відкритим переломом гомілки госпіталізували до Бориспільської лікарні.

Правоохоронці відкриють кримінальне провадження за статтею 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження).

НА БЛАГОДІЙНІЙ АКЦІЇ “ОДЯГНИ ВИШИВАНКУ – ПІДТРИМАЙ ЗАХИНИКА” ЗІБРАЛИ 114 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Втретє у Переяславі з нагоди Всесвітнього дня вишиванки відбувалася благодійна акція “Одягни вишиванку – підтримай захисника”. 16 травня її проводили у сквері біля Вознесенського собору, а 22 травня – на території Університету Григорія Сковороди в Переяславі. Загалом зібрали 114 тисяч 624 гривні.

16 травня зібрали 50 тисяч 780 гривень, а 22 травня – 55 тисяч 110 гривень. Також на картку небайдужі переяславці надіслали 8 тисяч 734 гривень.

Координаторка акції Алла Зленко розповіла, що за 23 тисячі 695 гривень придбали інверторний генератор Maxpeedingrods MXR3500, який передали студентам спеціальності “Політологія” факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій УГСП, які перебувають на Харківському напрямку в 3-ій ОШБр.

Засновнику волонтерської ГО “4.5.0 Переяслав” Руслану Стародубу передали 16 тисяч 800 гривень на FPV-дрон для бійців 143-ї окремої піхотної бригади та 8 тисяч гривень на придбання РЕБ-комплексу, якого потребує воїн з Переяславщини.

На 21 тисячу 436 гривень придбали та передали волонтерці Інні Марченко два комплекти бронеплит 6 класу захисту.

16 тисяч 492 гривні витратили на шини для ремонту автівки захисників-переяславців підрозділу 46-ї ДШБ.

Волонтерській команді “Нескорені” для виробництва страв швидкого приготування передали цибулю і капусту для сушіння, родзинки, журавлину, бананові чипси для формування каш і ягідно-фруктово-горіхових сумішей, яблука для сушіння для каш, а ще кускус, цукати і фініки. На це витратили 10 тисяч 451 гривню. До благодійної акції долучився і переяславський підприємець Василь Соловка, власник магазину “Оптовий Переяслав”: надав значну знижку для придбання потрібних інгредієнтів, що значно збільшило їхню кількість.

17 тисяч 750 гривень спрямували на придбання матеріалів для плетіння маскувальних сіток у клубі мікрорайону Трубайлівка.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗАВЕРШИЛАСЯ ПРОГРАМА “ВІДНОВА:UA” 

9 червня у Переяславі підбили підсумки національної програми залучення молоді до відновлення України шляхом реалізації молодіжних обмінів “ВідНОВА:UA”. Протягом п’яти днів учасники, окрім ремонтно-будівельних робіт молодіжного вуличного простору “Зустріч” у парку Тараса Шевченка, відвідували різні екскурсії, тренінги, майстер-класи, брали участь у вікторинах, арт-терапії, влаштовували спортивні ігри, активності тощо.

Із 5 по 9 червня команда із 30 молодих волонтерів за обміном з усієї країни зробила 12 лавок, 6 лавок із палетів, куб для гамаків, додаткову терасу для пуфів, велопарковку. Крім цього, підготували заготовки для столиків на терасу, матеріали на альтанку та інше.

На заході учасники ознайомилися з іншими програмами та партнерами молодіжного простору, провели розіграш футболки, ознайомилися із можливостями мультифункціональної студії “Контента” та ділилися враженнями від участі у проєкті. Також волонтери отримали сертифікати, які засвідчують успішно пройдений національний обмін “ВідНОВА:UA”. А ще перед початком робіт молодь отримала подарунки від проєкту: брендовані футболки, браслети, пляшечки для води, каски.

Програма залучення молоді до відновлення України шляхом реалізації молодіжних обмінів “ВідНОВА:UA” впроваджується Міністерством молоді та спорту України, Державною установою “Всеукраїнський молодіжний центр” у партнерстві з громадською організацією “Молодіжний центр Волині” у межах проєктів UNDP в Україні “Підтримка громадянського суспільства та молоді” та “Трансформаційне відновлення задля безпеки людей в Україні” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Уряду Японії.

У МУЗЕЇ Г. СКОВОРОДИ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ ЛЯЛЬОК ВІД НАЙКРАЩИХ МАЙСТРІВ УКРАЇНИ

7 червня у меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі відкрили виставку авторської ляльки “Княгині та князівни України”. Представили 80 ляльок, які уособлюють княгинь та князівн України-Руси. Роботи виконали 50 майстринь з України та 3 із Норвегії, Бразилії та Канади. Триватиме виставка до 28 червня. Побачити її можна з 9:00 до 17:00 (вихідні – понеділок, п’ятниця).

Куратором виставки є Ніна Хаген (м. Осло, Норвегія). Спочатку майстрині ділилися світлинами своїх робіт у Facebook на сторінках “Авторська лялька-мотанка” та “Українські ляльки мандрують світом”, а у вересні 2022 року ляльки вирушили містами України. Ця виставка вже експонувалася у Національному заповіднику “Софія Київська”, Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”, Острозькому замку, Дубенському замку, краєзнавчих музеях міст Рівне, Нетішин, Хмельницький, Трипільському етно-історичному комплексі, Волинському академічному обласному театрі ляльок у Луцьку, Кропивницькому.

Старша наукова співробітниця науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ “Переяслав” Наталія Ревега власноруч створила та презентувала на виставці авторську ляльку Анна (Янка) Всеволодівна. Адже саме остання згадка у літописах про Янку Всеволодівну пов’язана з околицями Переяслава, про Янчине сільце, назва якого вказує на його приналежність Янці Всеволодівні. Це сільце, очевидно, було подароване переяславським князем Всеволодом Ярославичем новонародженій князівні Янці (Іоанні) Всеволодівні, що підтверджує факт її народження саме у Переяславі.

ЗВАННЯ “НАРОДНИЙ” ПРИСВОЇЛИ ВОКАЛЬНО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНОМУ АНСАМБЛЮ “SUNSHINE BAND” 

8 червня у Баришівському Культурно-мистецькому центрі пройшов перегляд аматорських колективів Баришівської, Березанської та Переяславської територіальних громад на підтвердження/присвоєння звання “народного” (“зразкового”). На ньому звання “народний” присвоїли вокально-інструментальному ансамблю “SUNSHINE BAND” Переяславського центру культури і мистецтв”.

Звання “зразковий” присвоєно дитячому хореографічному колективу “Завиванець” Березанського міського будинку культури.

Також повідомляється, що колективи на високому рівні продемонстрували свою програму та підтвердили звання “народний”/”зразковий”:

  • Зразковий дитячий хореографічний колектив “Дивоцвіт” Дитячої музичної школи Баришівської селищної ради.
  • Народний аматорський ансамбль сучасного бального танцю «Юність» Комунального закладу Баришівської селищної ради “Культурно-Мистецький Центр”;
  • Народний аматорський ансамбль народного танцю “Пролісок” Комунального закладу Баришівської селищної ради “Культурно-Мистецький Центр”.

Провела роботу щодо присвоєння/підтвердження звання “народного” (“зразкового”) аматорським колективам Київської області атестаційна комісія КЗ КОР “Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи”.

КІЛЬКА ДНІВ У ПРЕКРАСНІЙ ЛІТНІЙ ОДЕСІ. ЖУРНАЛІСТКА ІНФОРМАТОРА ПОДІЛИЛАСЯ ВРАЖЕННЯМИ

У кілька вільних вихідних журналістка Інформатора Яна Малишко вирушила у маленьку подорож до Одеси. Ми вже розповідали, яке це місто взимку. Але у літній час воно особливо прекрасне, адже тепле море, красива архітектура та велика історія – найяскравіші його візитівки для туристів зі всіх куточків світу.

Детальніше про це можете прочитати тут.

ХТО ВАШ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ? ЖУРНАЛІСТИ ІНФОРМАТОРА ПОЦІКАВИЛИСЯ ЦИМ У ЖИТЕЛІВ ПЕРЕЯСЛАВА

9 червня відзначають Міжнародний день друзів. Дружба – це взаєморозуміння і безкорисливість, щирість і довіра, спільні інтереси. Вважається, що друг ніколи не залишить у біді й завжди прийде на допомогу. З цієї нагоди Інформатор вирішив поцікавитися у жителів Переяслава, хто із таких людей є у їхньому житті.

У МІСТІ ЗАПРАЦЮЄ ЧЕРГОВИЙ ДИТСАДОК

У Переяславі у понеділок, 17 червня, запрацює черговий дитячий садочок №7 “Берізка”. Працюватиме він до 9 серпня з 7:00 до 19:00. З 12 ж серпня до роботи повернуться всі дитсадки міста.

– У вихователів зараз відпустка 56 днів, і якщо один вихователь йде у відпустку, то йому потрібно робити заміну. Тож ми робимо заміни тільки в черговому садку, а всі інші дитячі садочки без замін відбувають відпочинок. Це пов’язано як з економією енергоносіїв, так і заробітної плати. Раніше ж така відпустка була 42 дні, і черговий садок працював лише півтора місяця. У такому випадку більше економляться кошти на заробітній платі, – пояснив Ярмоленко.

Також зазначив, що цього року у черговий садочок записали близько 360 дітей віком від 3 до 6 років, проте за статистикою в садочки кожного дня ходять лише від 50 до 60% спискового складу дітей.

– Це буде близько 200 дітей, адже малюки хворіють, залишаються вдома з певних причин. У садочку “Берізка” 11 груп, у кожній по 24 ліжка, тож у кожної дитини буде своя постіль. У нас є запасні постілі, пральні машини, тому нехай батьки не хвилюються.

Додав, що цьогоріч батькам, яким це дуже необхідно, пішли назустріч. Тобто в садочок пішли діти й тих батьків, які працюють неофіційно, а також захищають країну.

– Ми виходили із ситуації, поставились з розумінням, адже є багато людей, які працюють і мають утримувати сім’ю. Старались зробити так, аби всі максимально залишились задоволені. Останній рік перед війною черговим садком був “Золотий ключик”, у якому 6 груп. Там ми теж записували багато дітей, то заклад чудово справився, і більше 20 дітей за день в групі ніколи не було. Проте тоді ми ставили жорсткіші умови для бітьків. А в цьому році через напругу в суспільстві таких вимог, як лише офіційне працевлаштування, ми не ставили, – резюмував Петро Ярмоленко.

“УКРОП” СТАВ ДРУГИМ НА ОБЛАСНОМУ ЕТАПІ ЗМАГАНЬ “СОКІЛ” (“ДЖУРА”)

6 червня на базі Сеньківського ліцею на Бориспільщині відбувся другий (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Рій “Укроп” Переяславського академічного ліцею імені Івана Мазепи посів друге місце.

“Укроп” був найкращим у таких видах змагань: “Стройовий впоряд”, “Фізична підготовка”, “Смуга перешкод”, “Відомі постаті (історія)”, “Перетягування линви”. Став другим у “Стрільбі”, “Топографії”, “Медицині (практичний курс)” та третім у “Медицині (теорія)”. Олексій Якименко посів друге місце в особистому заліку в “Стрільбі”.

Рій “Укроп” виступав у такому складі: Арсеній Чижма, Єва Грукач, Євгеній Сорока, Олексій Якименко, Мілана Черняк, Роман Кутовий, Андрій Кондратенко та ройова Марина Горбаченко.

Зазначимо, що на першому (міському) етапі у Переяславській громаді перше місце посів рій “Укроп” (ліцей імені Івана Мазепи), друге – “Переяславські козаки” (гімназія №2), третє – “Третя січ” (гімназія №3). Таким чином “Укроп” виборов право представляти Переяславську громаду на обласному етапі.

РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ДРУГЕ КОЛО “ЛІГИ ДВОРІВ”

У неділю, 16 червня, після двотижневої перерви розпочнеться друге коло чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Зустрінуться ті ж пари суперників, які завершували перше коло.

16 травня будуть такі матчі:

  • 10:00 Циблі (Циблівська ТГ) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 11:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – BOSS (Переяслав)
  • 13:00 Велика Каратуль (Переяславська ТГ) – Juk Store (Переяслав)
  • 14:00 “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ) – Farmer’s food (Переяслав)
  • 15:00 Ratybor (Переяслав) – Бурти (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про прощання із військовими, День захисту дітей та “ВідНова:ua”. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору