ЖИТТЯ

Петрівський піст завершився, так і не розпочавшись: що варто знати про 1 липня

Чим особливе 1 липня? Розповідає Інформатор.

1 липня в Україні відзначають День державного реєстратора, День слідчого та День архітектури. Також цього дня мав би розпочатися Петрівський піст, але через “пізній” Великдень його цьогоріч не буде взагалі. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

Яке сьогодні свято?

День державного реєстратора в Україні. Професійне свято реєстраторів офіційно встановили відповідно до Наказу Державного комітету України з регуляторної політики та підприємництва від 30 червня 2009 року №111. Державні реєстратори відіграють важливу роль у побудові та у правовому регулюванні господарської діяльності.

День слідчого. 1 липня Україна офіційно святкує День слідчого або День слідства – професійну дату працівників внутрішніх справ. Саме ці люди з аналітичним складом розуму, дедуктивними здібностями та вміннями ведуть розслідування та розплутують як прості, так і складні справи різного характеру.

День архітектури України. Архітектурні об’єкти є важливою частиною історії та кожної з національних культур, тому що віддзеркалюють певні уявлення й цінності, свідчать про розквіт та занепад цивілізацій. Не є винятком і українська архітектура – самобутня, наповнена національними особливостями, вона робить нашу країну справжньою скарбницею архітектурних шедеврів. Вітчизняній архітектурі присвячено спеціальне свято, яке щорічно відзначають 1 липня.

Міжнародний день анекдоту та жартів. Дуже веселе свято відзначають 1 липня – Міжнародний день анекдоту та жартів. Така цікава дата характеризується величезною кількістю смішних заходів. Жарти піднімають настрій та дарують багато позитивних емоцій.

Початок Петрівського посту. Петрівський піст починається у другий понеділок після Трійці. Кожен рік ця дата припадає на різні числа, тому що пов’язана з Великоднем. Цей піст триває до Свята Петра й Павла 29 червня. Однак у 2024 році Петрівський піст не буде проводитися через те, що цьогоріч “пізній” Великдень, Трійця – 23 червня, піст має початися 1 липня, а закінчитися – 29 червня. Така ось календарна колізія – розрахункова дата початку посту настає після фіксованої дати закінчення посту.

У кого сьогодні іменини?

Олександр, Василь, Віктор, Леонтій, Сергій.

Що траплялося в історії цього дня?

1569 – Велике князівство Литовське й Польське королівство підписали Люблінську унію про створення федеративної польсько-литовської держави – Речі Посполитої.

1858 – Чарльз Дарвін у Лондоні вперше представив свою теорію еволюції.

1867 – внаслідок об’єднання кількох британських колоній проголошено створення домініону Канада.

1911 – польський біохімік Казимир Функ вперше використав слово “вітамін”.

1936 – у Нью-Йорку вперше вийшов друком роман Марґарет Мітчелл “Віднесені вітром”.

1946 – проведено перше повоєнне випробування атомної бомби на атолі Бікіні.

1961 – у Торонто (Канада) відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.

1989 – у Києві утворено Народний рух України.

1997 – Гонконг був переданий під управління Китайської Народної Республіки.

2013 – Хорватія приєдналася до Європейського Союзу.

2014 – Верховна Рада України заснувала орден Героїв Небесної Сотні.

Хто з відомих людей народився цього дня?

1804 – Жорж Санд (Аврора Дюпен), французька письменниця (“Консуело”, “Індіана”, “Орас”).

1902 – Вільям Вайлер, американський кінорежисер, продюсер, сценарист. Відомий за фільмами “Буремний перевал”, “Римські канікули”, “Як украсти мільйон”.

1916 – Йосип Шкловський, український радянський астроном, астрофізик.

1917 – Олег Штуль-Жданович, український політичний і військовий діяч.

1961 – Діана, принцеса Уельська.

1967 – Памела Андерсон, американська акторка, фотомодель, продюсер, автор книг, секс-символ.

Що було у Переяславі цього дня рік тому?

1 липня у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини працівники НІЕЗ “Переяслав” провели комплексний захід для дітей військовослужбовців Збройних сил України. Організатори підготували для маленьких гостей багато цікавинок, конкурсів та розваг.

Кожен міг спробувати себе в ролі справжнього гончара за гончарським колом та разом із дідом Сашком з глини зліпити невеличкий виріб: чи то підсвічник, чи маленький глечик або тарілку. Також розмальовували хатинки-сувеніри з тіста, плели патріотичні браслети, створювали композиції з пластиліну, а завідувачка меморіального музею Григорія Сковороди Тетяна Радіоненко демонструвала дітям, як виготовляється пряжа. Також дітки могли помалювати на великому полотні, почитати книги та погодувати рибок в озері.

Генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич розповів: “Цей захід спрямований на те, аби максимально приділити увагу дітям воїнів, які захищають нашу країну, аби вони мали змогу хоча б на трішки відволіктись. У цьому нас підтримали наші партнери”.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору