ЖИТТЯ

День місяця та пророка Іллі: що варто знати про 20 липня

Чим особливе 20 липня? Розповідає Інформатор.

20 липня відзначають Міжнародний день Місяця, шахів та свято Перуна. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день Місяця. Відзначають щорічно 20 липня, присвячений одному з найважливіших досягнень людства – першій висадці людини на Місяць у 1969 році в рамках місії “Аполлон-11”.

День пророка Іллі. 20 липня (2 серпня) Православна церква вшановує пам’ять святого, який вважається найшановнішим старозавітнім пророком. Його життя було цілковито присвячене Богу, завдяки чому він здобув милість Всевишнього.

Міжнародний день торта. 20 липня кожного року ласунчики з усієї планети відзначають Міжнародний день торта. Смачна подія виникла у 2011 році, ініціатива створення належить міжнародній спільноті творчих людей під назвою “Міланський Клуб” Королівства Любові.

Свято Перуна. Щорічно 20 липня відзначають свято старослов’янського божества – Перуна. Дата святкування пов’язана з молитвами щодо завершення дощового сезону та опущенням води під землю внаслідок дозрівання хлібних злаків.

День шахів. Статистика стверджує, що 70% людей у світі хоч раз у житті грали в шахи, а для 650 мільйонів це постійне захоплення. Така популярна гра не могла залишитися без визнання на найвищому рівні, тому 20 липня світ щороку відзначає Міжнародний день шахів. Збігається з цією датою і національний День шахів в Україні.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Кирик, Акакій, Остап, Полікарп, Лідія, Хома, Герман, Микола, Олексій, Єфросинія.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1534 – у Кембриджі зареєстрували перше у світі видавництво.

1671 – Петро Дорошенко розпочав облогу Білої Церкви й вислав на Поділля наказного гетьмана, брата Григорія. На допомогу ханові для боротьби із козаками Ханенка та запорожцями вирушив Кальницький полк.

1917 – зареєстрована торгова марка “BMW”.

1944 – заколот німецького руху опору з метою вбити Гітлера та здійснити державний переворот.

1969 – американський космічний корабель “Аполлон-11” здійснив першу в історії посадку на Місяць.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1822 – Грегор Мендель, католицький священик і моравський біолог та ботанік, засновник сучасної генетики.

1888 – Зельман Ваксман, біохімік, лауреат Нобелівської премії з фізіології й медицині 1952 року “за відкриття стрептоміцину, першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу”.

1938 – Наталі Вуд, американська кіноакторка українського походження, відома за фільмами “Вестсайдська історія” та “Великі перегони”.

1988 – Джуліанн Гаф, професійна американська танцівниця бальних танців і співачка в стилі кантрі.

ЩО БУЛО ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ У ПЕРЕЯСЛАВІ?

19 липня у Переяславі попрощались із військовослужбовцем Збройних сил України Вадимом Ткаченком із Переяслава. Він загинув 17 липня під час виконання службового обов’язку в ДТП на автошляху Київ-Чоп. Йому було 25 років. Вадим Ткаченко був навідником десантно-штурмової роти. Його призвали на військову службу за контрактом. Під час проходження військової служби зарекомендував себе з позитивного боку. Функціональні обов’язки виконував відмінно, користувався авторитетом серед колег та підлеглих.

Знайома Вадима розповіла, що він був людиною слова та вмів підтримати, коли це потрібно було: “Він був справжнім чоловіком, мужнім, його поважали. Можу говорити тільки хороше. Але ж тільки 25… У це страшно повірити”. Поховали Вадима Ткаченка на Ярмарковому кладовищі. У нього залишились батько, матір, дружина та 2-річна донька.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору