ЖИТТЯ

Смертельна ДТП, похорон та сесія: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього провели сесію міської ради, попрощалися із захисником Сергієм Тарасюком та влаштували засідання ради переселенців. Також було декілька пожеж, смертельна ДТП та спортивні досягнення. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ЗАХИСНИКОМ СЕРГІЄМ ТАРАСЮКОМ

17 липня у Переяславі попрощалися із солдатом Збройних сил України Сергієм Тарасюком. Він загинув 12 липня під час виконання завдань біля населеного пункту Сіверськ Бахмутського району. Служив механіком-водієм розрахунку артилерійського самохідного взводу. Йому навічно залишилося 30 років. Поховали воїна на Підварському кладовищі.

Сергій боронив Україну разом зі своїм братом. За кілька днів мав піти у відпустку, рідні чекали його на 31-й день народження, який припав саме на 17 липня. Але він повернувся додому “на щиті”.

Військовослужбовиці, з якими Сергій захищав Україну, розповіли: “Він був мужнім, безстрашним. Бог його беріг. Сергій бував у таких ситуаціях, у яких люди не виживають, але він тримався”.

ВІЙСЬКОВОМУ СЕРГІЄВІ ПИРОГУ ВІДКРИЮТЬ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ

16 липня на засіданні виконавчого комітету міськради Переяслава відділу освіти надали дозвіл на встановлення меморіальної дошки загиблому 32-річному військовому Сергію Пирогу. Розмістять її на фасаді гімназії у Гланишеві (Переяславська ТГ), що на вулиці Покровській, 22, де він навчався.

“Відкриття дошки плануємо на вересень, коли дітки вже будуть у школі. З точною датою поки не визначились. Виготовлять і встановлять дошку за рахунок однокласників. Виготовляє дошку підприємиця Галина Репа”, – розповіла староста села Світлана Кондратенко.

Сергій Пиріг загинув 16 січня поблизу населеного пункту Вербове Запорізької області під час ворожого мінометного обстрілу. Його призвали на військову службу 10 жовтня 2023 року. Був командиром протитанкового відділення взводу вогневої підтримки аеромобільної роти. У нього залишилися дружина, двоє дітей, батьки та сестра.

ВНОЧІ 16 ЛИПНЯ У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮВАЛА ППО

Вночі 16 липня у Київській області двічі оголошували повітряну тривогу, яка тривала майже всю ніч. Ворог атакував ударними дронами. На Київщині працювали сили ППО.

У Київській обласній військовій адміністрації, зазначили, що падіння уламків дронів зафіксували у двох районах. Об’єкти цивільної та критичної інфраструктури не пошкоджені, постраждалих також немає.

“В одному з населених пунктів уламки впали на приватне подвірʼя, сталося загоряння стерні. Пожежу оперативно ліквідовано. Пошкоджено дві нежитлові будівлі, зокрема вибиті вікна, посічені фасади. Також зафіксовано падіння уламків поза межами населених пунктів на відкритій місцевості”, – йдеться у повідомленні.

У ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ ЧЕРЕЗ БОЙЛЕР ПОЧАЛАСЯ ПОЖЕЖА

15 липня об 11:43 до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про те, що з веранди приватного житлового будинку на вулиці Східній у Переяславі видно дим. На місце події направили два відділення 27-ї ДПРЧ у складі семи осіб.

Об 11:49 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що з веранди одноповерхового житлового будинку видно дим. Сталося коротке замикання бойлера із загорянням пластикової вагонки на площі 3 кв. метри. Локалізували вогонь об 11:54 на площі 3 кв. метри, а ліквідували – об 11:56. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ У ГОСПОДАРІЙ БУДІВЛІ ЗГОРІЛО МАЙЖЕ 6 ТОНН СІНА

14 липня об 11:26 до оперативно-диспетчерської служби Переяслава надійшло повідомлення про загоряння господарчої споруди на вулиці Шевченка у селі Гребля (Переяславська ТГ). На місце події направили рятувальників 27-ї ДПРЧ.

Об 11:48 рятувальники прибули на місце події. Виявили, що горить двоповерхова господарча споруда розміром 4х8 метри та десять 200-кілограмових тюків сіна у ній. Відомо, що другий поверх використовували для сіносховища (там було ще 3,6 тонни сіна).

Локалізували загоряння о 12:21 на площі 32 кв. метри, а ліквідували – о 13:39. Згоріла господарча будівля та 5,6 тонни сіна. Врятували трактор ЮМЗ та 5 свиней. Ніхто не постраждав.

У ВОВЧКОВІ П’ЯНИЙ ВОДІЙ VOLKSWAGEN ЗБИВ МОТОРОЛЕР ІЗ ДВОМА ЛЮДЬМИ 

13 липня на вулиці Лесі Українки у Вовчкові (Переяславська ТГ) сталася ДТП. Автомобіль Volkswagen Touran збив чоловіка та жінку на моторолері. Водій моторолера загинув на місці.

Як відомо, чоловік 1995 р.н. на Volkswagen Touran, керуючи автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся із моторолером, яким керував чоловік 1967 р.н. із Вовчкова. Із ним була пасажирка 1974 р.н. Внаслідок ДТП водій моторолера загинув на місці від отриманих травм, а пасажирка отримала тілесні ушкодження: закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, вона була в комі. Її госпіталізували до Переяславської БЛІЛ.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили загибель кількох осіб). Водія автомобіля затримали.

У ПЕРЕЯСЛАВІ 23-РІЧНИЙ ОЛОВІК СТРИБНУВ ІЗ МОСТУ ТА ВТОПИВСЯ У ТРУБЕЖІ

14 липня о 19:33 жінка повідомила поліції Переяслава, що поки вона відходила, її знайомий 2001 р.н. стрибнув з мосту в річку Трубіж у місті і зник безвісти.

Начальник Бориспільського РУ ГУ ДСНС України у Київській області Анатолій Лип’явка 15 липня сповістив у Facebook, що водолази-рятувальники групи 6-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Київській області, які прибули на місце події у Переяславі, виявили тіло цього чоловіка без ознак життя.

Також впродовж двох днів на водоймах Бориспільщини загинуло ще двоє людей 1976 та 1983  р.н. Перша подія відбулася 13 липня у селі Гнідин Золочівської сільської ради, а друга – 14 липня у місті Бориспіль.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВИДАЛЯТЬ 25 ДЕРЕВ, А У ВЕЛИКІЙ КАРАТУЛІ НА КЛАДОВИЩІ 4

16 липня на засіданні виконкому міськради Переяслава затвердили акти обстеження зелених насаджень від 9 липня цього року. Згідно з ними, у Переяславі повинні видалити 25 дерев, а у Великій Каратулі (Переяславська ТГ) – 4.

Начальник відділу капітального будівництва на ЖКГ Олександр Вітківський розповів, що комісійне обстеження провели на дев’яти локаціях та зафіксували необхідність видалення 29 аварійних дерев. Зокрема, 25 дерев на 8 локаціях у Переяславі та 4 дерев у Великій Каратулі на території кладовища.

У Переяславі на вулиці Івана Мазепи, 3 видалять 2 дерева, на вулиці Івана Мазепи, 35 – одне дерево та один кущ, у парку Тараса Шевченка (з боку вулиці Івана Мазепи) – одне, на вулиці Новокиївське шосе, 34А – два дерева, на Новокиївському шосе, 48 – одне та Новокиївському шосе, 2 – десять дерев. Також на вулиці Професійній (поруч із житловим будинком №18) видалять одне дерево, на вулиці Ярмарковій, 9 – одне, на Ярмарковій (у межах житлових будинків №№33-41) – п’ять дерев.

ПОНАД 15 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ІЗ БЮДЖЕТУ ВЖЕ ВИДІЛИЛИ ВІЙСЬКОВИМ У 2024 РОЦІ

Загалом 10 мільйонів 287 тисяч 100 гривень перерахували із міського бюджету Переяслава на потреби Зброний сил України у 2024 році. Про це на сесії міськради 18 липня заявила заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич.

“На сьогодні у нас зареєстроване одне звернення із проханням надати благодійну допомогу. Поки що ми спілкуємось із військовою частиною. Якщо врегулюємо певні проблеми, які у них виникли, то винесемо це питання на позачергову сесію”, – розповіла Гич. Наголосила, що у цій сумі йдеться винятково про допомогу військовим частинам.

Заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко додала, що за програмою “Турбота” окремо військовим та їхніх рідним у 2024 році надали матеріальну допомогу на загальну суму близько 5-6 мільйонів гривень. За останнє засідання відповідної комісії розглянули 57 заяв, і за всіма прийняли позитивне рішення – загалом виділили 570 тисяч гривень.

У МІСЬКРАДІ СКОРОТЯТЬ ПОСАДУ ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ 

На сесії міської ради Переяслава 18 липня внесли зміни до керівного складу виконавчих органів міськради. Згідно із ними, з 1 жовтня цього року скоротять посаду першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради. Її зараз займає Анатолій Фесенко. Відповідно, коли рішення набуде чинності, його звільнять із міської ради.

Анатолій Фесенко хотів звільнитися з посади першого заступника ще у лютому 2022 року, перед початком повномасштабного вторгнення росіян. Але тоді депутати не підтримали це рішення. Про причину бажання звільнитися тоді він не повідомив. Із перших днів війни вступив до лав ЗСУ, тож не міг виконувати свої посадові обов’язки, проте його посада за ним зберігалася, як і заробітна плата.

Пропозицію щодо зміни керівного складу міськради вніс Вячеслав Саулко. Він і пояснював: “Це повноваження міського голови – вносити на розгляд депутатів доповнення чи прибирання тієї чи іншої посади. Зараз посада першого заступника міського голови є неактуальною. Всі обов’язки перерозподілені на інших заступників міського голови, тому постає питання, що в такій посаді зараз потреби немає”.

“За” це питання проголосували 14 депутатів, чого мінімально вистачило, аби прийняти його.

АЛЛА ЗЛЕНКО СКЛАЛА ДЕПУТАТСЬКІ ПОВНОВАЖЕННЯ, А МИХАЙЛА ШАМРАЯ ВИКЛЮЧИЛИ ІЗ ФРАКЦІЇ

На сесії міської ради Переяслава 18 липня прийняли рішення про дострокове припинення депутатських повноважень Алли Зленко із партії “Слуга народу”. Вона попередньо написала відповідну заяву за власним бажанням. 16 депутатів проголосували “за” це питання.

Секретарка ради Лідія Оверчук, яка доповідала з цього питання, зазначила, що Зленко обгрунтувала це рішення зайнятістю на роботі (працює в університеті), через яку на громадську діяльність у неї не залишається часу. “А оскільки вона дуже відповідальна людина, то не може виконувати депутатські повноваження як-небудь. Тому вважає, що краще скласти повноваження, аніж не виконувати їх якісно”, – сказала Оверчук.

Самої Алли Зленко на сесії не було, бо цього дня приймала екзамен. Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко додав: “Дуже дієвий, активний депутат. Жодних зауважень до її роботи не було. Але її робота на викладацькій ниві потребує багато часу та відповідальності”.

На початку цього ж засідання Саулко повідомив, що, згідно із рішенням фракції “Слуга народу”, депутата Михайла Шамрая виключили із неї. Відтепер він працює у раді як позафракційний. Зазначимо, що раніше він був головою цієї фракції. Потім його замінили на Олександра Матвієнка. Про це рішення Шамрай, як сам запевнив на одній із сесій, дізнався зі ЗМІ, коли сам перебував у лавах ЗСУ “за сотні кілометрів від Переяслава”. Відомо, що у нього віднедавна розпочалися публічні конфлікти із місцевою владою та деякими колегами з партії.

ЕКСКЕРІВНИКА КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА НА БОРИСПІЛЬЩИНІ ЗАПІДОЗРИЛИ У СЛУЖБОВІЙ НЕДБАЛОСТІ

Колишній керівник комунального підприємства на Бориспільщині неналежно виконував свої службові обов’язки, через що на рахунок товариства безпідставно перерахували бюджетні кошти, виділені на придбання генератора. Йому загрожує до 5 років ув’язнення.

Між службовою особою та товариством уклали договір на придбання джерела резервного енергоживлення для об’єкта критичної інфраструктури. За результатами проведення експертизи, вартість генератора не відповідає ринковій на майже 352 тисячі гривень. У червні слідчі Бориспільського управління поліції повідомили правопорушнику про підозру.

Слідчі за процесуальним керівництвом Бориспільської окружної прокуратури скерували до суду матеріали щодо екскерівника комунального підприємства за ч. 2 ст. 367 ККУ (Службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки).

НА ЗАСІДАННІ РАДИ ВПО ОБГОВОРЮВАЛИ РОБОТУ, ОСВІТУ ТА КУЛЬТУРУ

19 липня у будівлі Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості провели засідання ради внутрішньо переміщених осіб. На ньому спеціалісти разом із присутніми розглянули та обговорили низку важливих питань для поліпшення якості надання послуг для переселенців.

Зокрема на зустрічі начальниця Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова ознайомила 19 внутрішньо переміщених осіб з основними вакансіями та рекомендаціями щодо пошуку роботи. Також розповіла про ваучери на навчання та отримання грантів на розвиток власної справи.

Начальник відділу культури та туризму Переяславської міської ради Валентин Шуткевич розповів про роботу галузі культури в Переяславській громаді: “Ми надаємо культурні послуги як дорослим, так і підростаючому поколінню. Очевидно, що у вас першочергова проблема – облаштувати побут, але життя не стоїть на місці, всі ми потребуємо і культурних послуг, і дітей потрібно віддати на якісь гуртки”.

Також про надання соціальних послуг переселенцям розповіла директорка центру соціальних служб Юлія Лялька. Зазначила, що у 2022-му центр був одним із ключових місць, де надавали різного роду допомогу. Головний спеціаліст відділу підтримки управління соціального захисту населення Юлія Шестопал роз’яснила деякі питання про виплати для ВПО у 2024 році, а головний спеціаліст служби у справах дітей Катерина Лой пояснила постанову про “Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”.

ІННА МАРЧЕНКО РОЗПОВІЛА ПРО ВОЛОНТЕРСТВО ПРЯМО ЗАРАЗ

Складна ситуація на фронті, втома цивільного населення від війни, все більше розмов про переговори з Росією. У такі моменти варто брати приклад із людей, які не здаються, навіть коли їх майже не підтримують, а інколи й заважають. До таких можна віднести найвідомішу переяславську волонтерку, голову ГО “Серця Переяславщини”, найвливовішу людину Переяслава 2022 року Інну Марченко.

Ми запросили її до редакції Інформатора, щоб послухати про її діяльність прямо зараз, емоційний стан та взаємини із міською владою. Повне інтерв’ю можете прочитати тут.

ЦЬОГО ТИЖНЯ БУЛО БАГАТО СПОРТИВНИХ ДОСЯГНЕНЬ 

13-14 липня на водно-спортивній базі Обухова тривав чемпіонат Київської області з веслування на байдарках і каное. У змаганнях взяли участь понад 100 учасників із Переяслава, Обухова, Українки, Вишгорода, Фастова, Тетієва та Білої Церкви.

Вихованці Переяславської ДЮСШ Олександра Барабаш та Назар Прокопенко стали переможцями на дистанціях 200 та 500 метрів. Їх тренує Володимир Буряков.

12-13 липня у Львові на легкоатлетичному стадіоні “Скіф” тривав Кубок України з легкої атлетики. Переяславщину представляла команда із чотирьох легкоатлетів, які змагалися у чотирьох видах програми. Вони показали гідні результати.

Карина Тищенко здобула срібну нагороду в бігу на 1000 метрів із особистим рекордом 2 хв. 53,56 сек. Владислав Ємець здобув бронзову нагороду у бігу на 100-метрівці, його результат – 10,64 сек.

Ярослав Пидорич оновив свій рекорд на 100-метрівці (11,09 сек.) та виконав норматив першого дорослого розряду. А Ярослав Черниш в бігу на 400 метрів та 200 метрів оновив особисті рекорди і потрапив до десятки найкращих.

Із 11 до 14 липня у Черкасах тривав чемпіонат України із судномодельного спорту. Команду Київської області представляли переяславці Марина Горбаченко, Владислав Шелист та Назар Науменко, а також Ілля Корзун і Віталій Погребний. Вони змагалися у класах радіокерованих яхт F5-П (моделі національного класу довжиною 80 сантиметрів), F5-М (1 м 27 см), F5-E (1 м).

Змагалися спортсмени Черкаської, Київської, Херсонської та Донецької областей. У нелегкій боротьбі у командному заліку Київська область посіла друге місце.

Одночасно з чемпіонатом України відбувалися Всеукраїнські змагання учнівської молоді, де Марина Горбаченко, Владислав Шелист та Назар Науменко представляли команду Переяслава. Не дивлячись на змінний напрям вітру, водорості, що були перешкодою під час змагань, спортсмени Переяславського клубу юних моряків у командному заліку посіли друге місце. Команда Центру дитячої та юнацької творчості міста Черкаси посіла перше місце. Команда Центру творчості дітей та юнацтва Київщини була третьою.

Випускниця факультету фізичної культури, спорту і здоров’я Університету Григорія Сковороди в Переяславі Тетяна Сова-Ріжко стала призеркою чемпіонату Європи з боротьби у румунському Бухаресті. Вона здобула “срібло” в олімпійській ваговій категорії до 68 кілограмів. Тепер візьме участь у Олімпійських іграх-2024 у Парижі (Франція).

Після успішного проходження ліцензійних турнірів Тетяна Сова-Ріжко виборола можливість взяти участь в Олімпійських іграх-2024 та представляти Україну.

На Олімпіаду в Париж також поїде випускниця УГСП Аліна Грушина-Акобія. Вона представить Україну в боротьбі вільним стилем у ваговій категорії до 57 кілограмів.

“МАТАДОР” ЗІГРАЄ ІЗ “ЛІСНЯКАМИ” І СПРОБУЄ НАЗДОГНАТИ “ДНІПРО”

У неділю, 21 липня о 18:30, на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі відбудеться матч дев’ятого туру “Суперліги Лівого берега” з футболу між місцевим “Матадором” та яготинськими “Лісняками”

Інша команда з Переяславщини, яка проводить домашні матчі на стадіоні ім. Лобановського, – дівичківський “Дніпро” – зіграє у суботу, 20 липня, на виїзді. О 18:00 його прийматиме “Десна” (Погреби, Броварський район), яка зараз лідирує у чемпіонаті із 20 очками.

Калинівка (Броварський район), яка бореться із “Десною” за чемпіонство, у суботу прийматиме Березань (Броварський район). Матч розпочнеться о 18:00.

НА JUK STORE ЧЕКАЄ ВИПРОБУВАННЯ МИРНИМ

21 липня відбудеться 14 тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. У центральному матчі Juk Store спробує взяти реванш у Мирного за поразку в першому колі й закріпитися на другому місці.

  • 10:00 “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ) – Циблі (Циблівська ТГ)
  • 11:00 Farmer’s food (Переяслав) – Ratybor (Переяслав)
  • 12:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – Велика Каратуль (Переяславська ТГ).
  • 13:00 Juk Store (Переяслав) – Мирне (Вороньківська ТГ)
  • 14:00 “Бурти” (Переяслав) – BOSS (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про масовану ракетну атаку, пожежі та ДТП. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору