ЖИТТЯ

Вже не на ставок, але водний паспорт на частину Альти у Переяславі все ж розроблять: що це означає

Раніше частину Альти у Переяславі офіційно мало не назвали “ставком №1”, тепер – просто водойма у межах річки. Що відбувається?

На сесії міськради Переяслава 18 липня внесли зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини у Переяславській громаді. Згідно з ними, із 200 тисяч гривень, передбачених на роботи, пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойм, перерозподілили 50 тисяч гривень конкретно на послуги із розроблення паспорта водного об’єкта в межах вулиць Богдана Хмельницького та Шкільної площею 2,99 га у Переяславі. Йдеться про частину річки Альта, де міський голова Вячеслав Саулко ще на початку своєї каденції обіцяв облаштувати набережну. Про це повідомляє Інформатор.

Начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ міськради Переяслава Олександр Вітківський розповів, що до цього рішення спонукав висновок перевірки Державної екологічної інспекції столичного округу. Серед порушень виявили, зокрема, таке: “Переяславською міською радою не вживаються заходи, спрямовані на забезпечення сприятливого режиму водних об’єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок та навколо озер, водосховищ та інших водойм. Це може призвести до забруднення та засмічення поверхневих водних об’єктів, зменшення їх водності вздовж річок та навколо інших водойм. До 14 листопада міську раду зобов’язали розробити документацію землеустрою щодо організації встановлення меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг річок Дніпро, Трубіж, Альта, Попівка, Карань, Броварка, Гнилка та озер у межах Переяславської громади зі встановленням режимів використання та охорони цих територій”.

Депутат Михайло Шамрай на сесії попросив ознайомитися із повним актом екологічної інспекції. Йому пообіцяли надати його за депутатським запитом. Інформатор згодом також звернувся до відділу капбудівництва щодо цього акту. Там відповіли, що його невдовзі мають опублікувати на сайті міської ради.

Олександр Вітківський на сесії зачитав частину висновку екологічної інспекції

Начальник управління містобудування, архітектури та використання земель Петро Пурденко додав, що перед тим, як облаштовувати Альту, необхідно зробити необхідну документацію: “У нас є проєкт на благоустрій території, але немає паспорта водного об’єкта. Він передбачає створення рекреаційних зон, культурно-оздоровчих зон та туристичних зон. Якщо інспекція звернула увагу на те, що це повинна бути водоохоронна зона, виникло запитання, як визначити вріз води, наприклад, біля Борисівки, де взагалі води немає. Тому, відповідно до статті 82 Водного кодексу, де прописано регулювання стоку річок та створення штучних водойм, було як вихід запропоновано створити кілька водойм у каскаді річки Альта і відповідно розробити паспорти водного об’єкта”.

Пурденко зазначив, що така практика є не лише у Переяславі, а і у Дівичках є паспорт водного об’єкта, у інших громадах області: “І у нашій громаді, коли ще була Дем’янецька сільська рада, такі штучні водойми створили: ставок Захарчука і друга в Дем’янцях. Ми створюємо штучну водойму для рекреаційних цілей”.

Вячеслав Саулко додав, що у Переяславській громаді екологічна інспекція працювала протягом чотирьох місяців: “Вони вказали десятки зауважень та приписів з вимогою термінового усунення. Протягом тижня начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ має повідомити їм про наміри нашої подальшої роботи, а до листопада розробити відповідні програми та перелік робіт”.

Депутат Олександр Пасічник запитав, чи річка Альта за таких умов залишається річкою, а не стає ставком чи чимось подібним. Вячеслав Саулко запевнив, що Альта буде річкою і навів приклад: “Річка Дніпро у Києві має сотні ставків, озер, водойм тощо. Вони все документально так оформлюють. І держава вимагає від нас виконати ці роботи. Без паспорта водойми це зробити немає можливості. Потрібно там наводити порядок”.

14 депутатів проголосували “за” цей проєкт рішення. Цього вистачило для позитивного результату.

Набережну Альти почали облаштовувати раніше, хоча робити цього не мали права

Раніше Альту мало не назвали ставком

На засіданні виконкому міськради Переяслава торік 14 листопада розглянули пакет з двох питань “Про схвалення змін до програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини в Переяславській міській громаді на 2021-2023 рр.” та “Про схвалення змін до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік, що фінансується з міського фонду охорони навколишнього природного середовища”. Тоді міська рада пропонувала внести в програмний перелік виготовлення паспорта водного об’єкту “ставок №1” між вулицями Богдана Хмельницького та Шкільна площею 2,99 га. Закладали на це 99 тисяч 600 гривень.

Петро Пурденко пояснював: “У межах річки можуть створюватись відповідні замкнуті водойми площею до 3 га. У цьому випадку назвали ставком, оскільки це штучна водойма, створена з 1988 року, коли робили перший намив земснарядами. У нашому генеральному плані цей об’єкт вказано, як річка Альта. Але паспортом, який затверджується Міністерством водного господарства, такі об’єкти у межах річок можуть позначати як ставки”.

За його словами, виготовлення паспорта водного об’єкта дозволить оформити земельну ділянку на КП “Переяславське ВУКГ”, яке мало би повне право проводити там будь-які роботи. До слова, й тепер цю частину Альти оформлюють саме на ВУКГ.

Виконкомівці не підтримали той проєкт рішення, а на сесію його вже навіть не виносили.

Нагадаємо, що на цій же сесії прийняли рішення скоротити посаду першого заступника міського голови. Деталі – тут.

Віталій Усик

Фото: Мар’яна Невертій

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору