ЖИТТЯ

Івана Мазепу обрали гетьманом України: що варто знати про 25 липня

Чим особливе 25 липня? Розповідає Інформатор.

25 липня відзначають Міжнародний день фахівців з впровадження цифрових технологій, а також День здоров’я, щастя та гіпнозу. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день фахівців з впровадження цифрових технологій. Він відзначається щороку в останній четвер липня, є визнанням значного внеску фахівців з впровадження цифрових технологій у всьому світі.

Міжнародний день здоров’я, щастя та гіпнозу. Цей день присвячений підвищенню обізнаності про користь гіпнозу для покращення здоров’я та щастя.

Всесвітній день запобігання утопленням. Був заснований резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй про “Глобальне попередження утоплення” у квітні 2021 року.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Олександр, Макар, Ганна та Іраїда.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1687 – Івана Мазепу обрали гетьманом України.

1947 – у Празі відкрився I Всесвітній фестиваль молоді.

1957  – у Тунісі скасували монархію.

1978 – у Великій Британії народилася перша людина, зачата в результаті штучного запліднення.

2008 – починався візит Вселенського патріарха Варфоломія I в Україну.

2017 – націоналістичні сили оголосили початок безстрокової акції “Чорний список”, для ліквідації в Україні колабораційного бізнесу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1921 – Іван Долинський, український канадський поет.

1929 – Василь Шукшин, радянський письменник, кінорежисер, сценарист, актор.

1946 – Хосе Ареас, нікарагуанський музикант-перкусіоніст (Santana).

1954 – Богдан Теленько, український журналіст, публіцист, письменник, громадський діяч.

1967 – Метт Леблан, американський актор, відомий роллю Джої Тріббіані в серіалі “Друзі”.

1967 – Дмитро Білий, український письменник, історик, дослідник Кубані, бандурист, осавул Азовського козацького війська.

1984 – Тетяна Коноваленко, українська поетеса.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

20 липня у Чопилках (Ташанська ТГ) біля храму святого Миколая для дітей провели заняття з малювання у рамках мистецького простору “Фортеця Бахмут”.

Діти намалювали малюнки, які разом із домашніми пригощаннями передадуть на передову. Таким чином малеча розвивала навики, аби у майбутньому розмальовувати військові снаряди (їх планують продавати задля потреб ЗСУ). Із дітьми працювали художниця Євгенія Демченко із Переяславського центру культури та мистецтв та художник-архітектор, воїн Київського 205-го батальйону із позивним Люся Кацо. Гостювали на заході бійці 205-го батальйону, які пройшли героїчний шлях боротьби з перших днів війни під Ірпенем і до оборони Бахмута.

Підготувала Вікторія Холошевська

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору