ЖИТТЯ

У Переяславській громаді працювала екологічна інспекція: які порушення вона виявила

Опублікували акт перевірки екологічної інспекції, яка працювала у Переяславській громаді. Що там цікавого?

На сесії міськради Переяслава 18 липня внесли зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини у Переяславській громаді. Згідно з ними, передбачили 50 тисяч гривень на послуги із розроблення паспорта водного об’єкта в межах вулиць Богдана Хмельницького та Шкільної площею 2,99 га у Переяславі. Йдеться про частину річки Альта, де міський голова Вячеслав Саулко ще на початку своєї каденції обіцяв облаштувати набережну. Про це повідомляє Інформатор.

Начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ міськради Переяслава Олександр Вітківський тоді розповів, що до цього рішення спонукав висновок перевірки Державної екологічної інспекції столичного округу і частково процитував його. Депутати хотіли ознайомитись із актом інспекції. 2 серпня його опублікували на сайті міської ради. Ми відібрали із нього основне.

Отож, у акті Державної екологічної інспекції столичного округу, яка працювала у Переяславській громаді із 10 квітня до 21 червня, йдеться, що гідрографічна сітка Переяславської громади представлена річками Дніпро, Трубіж, Альта, Попівка, Карань, Броварка, Гнилка, озерами та технічними водоймами. Проєкти водоохоронних зон, прибережних захисних смуг водних об’єктів у межах громади не розроблені, що є порушенням ст. 87 Водного кодексу України та ст. 60 Земельного кодексу України.

Саме до цього пункту стосується необхідність створення паспорта водного об’єкта на частину річки Альта. Власне, про це на сесії говорив і Вітківський, цитуючи акт: “Переяславською міською радою не вживаються заходи, спрямовані на забезпечення сприятливого режиму водних об’єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок та навколо озер, водосховищ та інших водойм. Це може призвести до забруднення та засмічення поверхневих водних об’єктів, зменшення їх водності вздовж річок та навколо інших водойм”.

У акті також зазначено, що рішенням Переяславської міської ради від 20 лютого 2020 року затверджені Правила благоустрою території міста Переяслав. Проте міська рада, за даними інспекції, досі не розробила правила благоустрою для територій інших населених пунктів громади.

17 грудня 2020 року сесія Переяславської міськради затвердила Програму охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини в Переяславській громаді на 2021-2023 року. Додатком до цього рішення 19 жовтня 2023-го програму продовжили на 2024-2026 роки. Однак, як пояснили інспектори, програма на 2024-2026 роки не пройшла процедуру СЕО, громадське обговорення, передбачене ст. 12 та ст. 13 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”, звіту про стратегічну екологічну оцінку немає.

17 червня 2021 року на сесії затвердили результати конкурсу на вивезення твердих побутових відходів на території Переяславської громади. Переможцем стало ТОВ “Переяслав Буд”, яке має надавати ці послуги до 17 червня 2026 року. “Переяслав Буд” та КП “Переяславське ВУКГ” 17 січня 2021 року уклали угоду “Про надання послуг по захороненню твердих побутових відходів”. Захороняють їх на сміттєзвалищі за межами села Велика Каратуль, власником якого є ВУКГ. Сміттєзвалище розташоване за 1 км від Великої Каратулі та за 1,6 км від річки Броварка.

Інспекція виявила, що Переяславська міська рада не організувала збирання та подальше поводження з небезпечними відходами у складі побутових відходів, не створила пункти розподільного збирання побутових відходів, що є порушенням статті 26 Закону України “Про управління відходами”.

Повний акт прикріплюємо файлом нижче:

Акт

Нагадаємо, що на липневій сесії прийняли рішення скоротити посаду першого заступника міського голови. Деталі – тут.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору