ЖИТТЯ

В Україні відзначають День Повітряних Сил ЗСУ: що варто знати про 4 серпня

Чим особливе 4 серпня? Розповідає Інформатор.

4 серпня відзначають День сестер та прощення, а також народження шампанського. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День народження шампанського. 4 серпня вважається неофіційним святом усіх поціновувачів ігристого вина, а також днем народження цього напою.

День сестер. У першу неділю серпня вирішено святкувати день сестер. Це неофіційне свято є нагадуванням про цінність родинних відносин не тільки між батьками та дітьми, але також між сестрами.

День Повітряних Сил Збройних Сил України. З 2007 року перша неділя серпня стала професійним святом для всіх, хто має стосунок до Повітряних Сил України. Його святкування було встановлено президентом, разом зі скасуванням дня Військ Протиповітряної оборони.

Міжнародний день прощення. У першу неділю серпня люди багатьох країн світу відзначають цей день. Свято започаткував Роберт В. Плат з Каліфорнії.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Фока, Магдалина, Купріян, Корнилій, Денис, Антон, Андрій.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1408 – перша літописна згадка про місто Мена Чернігівської області.

1492 – розпочалася експедиція Христофора Колумба для пошуку найкоротшого морського шляху до Індії.

1687 – гетьманом Лівобережжя (лівобережної України) обрано Івана Мазепу.

1777 – відставний драгун Філіп Естлі відкрив у Лондоні перший у світі цирк.

1914 – у Львові створили Союз визволення України (СВУ) на чолі з Дмитром Донцовим.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1755 – Ніколя Жак Конте, французький художник, аеронавт, винахідник сучасного олівця.

1792 – Персі Біші Шеллі, англійський поет епохи романтизму.

1834 – Джон Венн, англійський логік і філософ, відомий тим, що запровадив Діаграму Венна.

1840 – Ріхард фон Крафт-Ебінґ, австрійський психолог, що став автором терміна «мазохізм».

1854 – Марія Заньковецька, українська актриса театру та кіно.

1878 – Антін Крушельницький, український письменник, громадсько-політичний діяч, педагог.

1912 – Рауль Валленберг, шведський дипломат, який врятував життя десятків тисяч угорських євреїв у період Голокосту.

1927 – Джон Маккарті, американський інформатик та дослідник мислення, автор терміна «Штучний інтелект», творець мови LISP.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

4 серпня у Переяславі на фасаді ліцею імені Володимира Мономаха (колишня ЗОШ №7) відкрили меморіальну дошку захиснику Валерію Сахну. Він загинув 7 серпня 2022 року у районі населеного пункту Кодема Бахмутського району Донецької області. Посмертно був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. У нього залишились батько, мати, кохана, сестри та племінники.

На відкриття пам’ятного знаку прийшли понад пів сотні людей: побратими, однокласники, друзі, рідні. Почесно відкрили меморіальну дошку захиснику його батьки Василь та Оксана.

Ініціаторами відкриття меморіальної дошки до річниці загибелі Валерія Сахна стали його однокласники та друзі, які за власні кошти виготовили та встановили її. Однокласниця Анна Поліщук поділилася спогадами: “Ми провели з ним дуже багато років в одному класі, в одному коридорі, в одній їдальні, на одному подвір’ї. Це був хлопчик-світло. Коли було важко, якщо хтось отримав погану оцінку або образив, у нього була наскільки світла усмішка, він був наскільки світлою людиною, підходив і казав: “Не хвилюйся, це просто оцінка, мама вдома лаятись не буде. Ну образив тебе той хлопчик, нічого страшного, зараз ми його покараємо”. Ця усмішка робила такі дива… Стоїш, дивишся в небо і ця усмішка перед тобою. Так сталося, що ця горе-війна забрала його. Він був дуже добрим, чуйним, чудесною людиною. Будемо сподіватися, що він нас бачить, чує, наші молитви та наші серця. Шана Валерію за те, що він був воїном, героєм”.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору