Переяслав Перейти на сайт

Гіркі звістки з фронту, прощання із захисником та бруківка за 1,3 мільйона: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Минув ще один насичений подіями тиждень на Переяславщині. Протягом нього надійшло багато гірких звісток з фронту про загибель військових, одного захисника провели в останню путь. Також були повітряні атаки та ДТП, а до міста приїздила “Асоціація Амбасадорок України”. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ РУСЛАНОМ БОРДЮКОМ

8 серпня у Переяславі попрощалися зі старшим солдатом Збройних сил України Русланом Бордюком. Він загинув 2 серпня під час виконання завдань біля населеного пункту Новогродівка Покровського району Донецької області. Служив водієм відділення радіаційного захисту військової частини. Навіки 33-річного захисника поховали на Андрушівському кладовищі. У нього залишились дружина, двоє дітей (11-річний син та 5-річна донька) та батьки.

Олександр Молоткін із Добровольчого формування Переяславської територіальної громади додав: “Ніякі слова не зможуть описати, те що відбувається прямо тут зараз. У страшну годину він не побоявся, взяв до рук зброю та пішов захищати. Він був нашим “щитом” і сьогодні він повернувся додому “на щиті”.

Однокласниця розповіла: “Він був старостою класу, завжди на позитиві. Ніколи не пам’ятаю, що був сумний. Ми сиділи 6 років за однієї партою”.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ 22-РІЧНИЙ ЄВГЕНІЙ ДЕРЕВ’ЯНКО 

6 серпня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Кримське Бахмутського району, що на Донеччині, загинув військовослужбовець Євгеній Дерев’янко із Гайшина (Переяславська ТГ). Йому було 22 роки. Служив оператором батальйону безпілотних систем.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ СЕРЖАНТ ЗСУ БОРИС ДУДКА

2 серпня під час виконання завдань біля населеного пункту Новогродівка Покровського району, що на Донеччині, загинув сержант Збройних сил України Борис Дудка 1970 р.н. із Переяслава. Служив водієм відділення забезпечення військової частини.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ СОЛДАТ ЗСУ ІВАН РОМАНЕНКО

1 серпня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Невське Сватівського району Луганської області загинув старший солдат Збройних сил України Іван Романенко 1975 р.н. із села Велика Каратуль (Переяславська ТГ). Служив водієм-санітаром медичного пункту 2 стрілецького батальйону.

РОСІЯНИ АТАКУВАЛИ КИЇВЩИНУ БЕЗПІЛОТНИКАМИ ТА РАКЕТАМИ

Уночі 9 серпня російські війська атакували територію України 27 ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили усі дрони.

У Київській області тривогу оголошували тричі за ніч та ранок, а тривала вона понад 3 години. У регіоні працювали сили ППО. Є збиті ворожі цілі. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не було, постраждалих – також. Проте зафіксували падіння уламків збитих цілей поза межами населених пунктів.

Уночі 7 серпня атакували територію України 30 ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили усі БпЛА.

У Київській області повітряна тривога тривала понад 8 годин, працювали сили ППО. Були збиті ворожі цілі. Внаслідок падіння уламків одна людина травмувалась – осколкове поранення ноги. У двох громадах області зафіковані пошкодження 22 приватних будинків та господарської споруди. У будинках пошкоджені покрівлі дахів, вибиті вікна та двері, посічені фасади.

У ніч на 6 серпня атакували територію України чотирма балістичними ракетами “Іскандер-М” по Київщині, двома керованими авіаційними ракетами Х-59 та 16-ма ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили дві балістичні ракети “Іскандер-М”, дві ракети Х-59 та 15 ударних БпЛА.

У Київському регіоні по дронах та ракетах працювали сили ППО. Ворожі цілі збили. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не допустили. Постраждалих немає. Зафіксували пошкодження багатоквартирного будинку, вибиті вікна на першому та другому поверсі, де розташовані нежитлові приміщення. На двох АЗС вибиті вікна та посічені фасади. У багатоповерховій будівлі з офісними приміщеннями вибиті двері, вікна та посічений фасад. Також вибуховою хвилею пошкодило будинок лісника. Пожежі на місцях падіння уламків відсутні.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ЗІТКНУЛИСЬ АВТОМОБІЛІ NISSAN PRIMERA ТА RENAULT KANGO

5 серпня близько 22:10 у Переяславі на перехресті вулиць Покровської та Сковороди сталась ДТП. Зіткнулися автомобілі Nissan Primera та Renault Kangoo.

За даними від поліції, водій Nissan Primera, житель Переяслава 1995 р.н., не надав перевагу в русі автомобілю Renault Kangoo під керуванням переяславця 1972 р.н., який їхав головною дорогою.

Внаслідок ДТП постраждали дві пасажирки Nissan Primera: жінки 2003 р.н та 2002 р.н. Їх госпіталізували до Переяславської БЛІЛ з діагнозами забій лівого передпліччя та перелом верхньої щелепи відповідно. Після надання медичної допомоги їх відпустили додому.

У ПАРКУ ШЕВЧЕНКА ПОКЛАДУТЬ БРУКІВКУ ЗА 1,3 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

6 серпня відбулася позачергова сесія міської ради Переяслава. Під час неї внесли зміни до бюджету громади на 2024 рік. Зокрема, передбачили 637 тисяч 685 гривень на капітальний ремонт парку ім. Т. Шевченка у Переяславі (перша черга). Раніше на поточний ремонт доріжок у цьому парку вже виділяли 700 тисяч гривень, 50 тисяч із яких – на розроблення проєктно-кошторисної документації.

– Ми отримали скоригований проєкт на капітальний ремонт в парку Шевченка. Сума запланованої частини робіт становить 1 мільйон 287 тисяч 685 гривень. Плануємо охопити 739 квадратних метрів, – розповіла заступниця міського голови-керуюча справами виконкому Тетяна Гич. – Планується ремонт двох входів до парку з вулиці Сковороди і праворуч.

410 тисяч 339 гривень 60 копійок із цієї суми передбачили за рахунок економії на капітальному ремонті водопровідних мереж на вулиці Каштанній (у межах вулиць Героїв Маріуполя та Рибальської). Ще 227 тисяч 345 гривень 40 копійок виділили за рахунок перевиконання плану доходів. Зрештою за це питання проголосували 18 депутатів.

“АСОЦІАЦІЯ АМБАСАДОРОК УКРАЇНИ” ПОБУВАЛА У ПЕРЕЯСЛАВІ

9 серпня у будівлі Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості відбулася зустріч всіх охочих із представницями “Асоціації Амбасадорок України” на тему “Відновлення для наснаження: підходи та інструменти до розбудови економічної спроможності жінок”.

ГО “Асоціація Амбасадорок України” – це команда однодумців-волонтерів, яка з 2021 року займається реалізацією соціальних проєктів та ініціатив з економічного наснаження жінок, зокрема із вразливих категорій населення: ВПО, жінки без фаху (завершеної шкільної освіти та фахової підготовки), жінки, які втратили економічну спроможність (базовий дохід, роботу чи бізнес) у зв’язку з війною.

На зустріч зібралися працівники різних переяславських організацій, які працюють переважно із жінками та дітьми: центру соціальних служб, управління соціального захисту населення, центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції, ЦНАПу, відділу з питань фізичної культури молоді, спорту та охорони здоров’я.

Голова “Асоціації Амбасадорок України” Ольга Веселовська зазначила, що робота з економічного наснаження вирізняється системним підходом та включає програми психологічної підтримки та профорієнтації, освітній компонент, менторську підтримку, можливість долучитися до спільноти однодумців, тісну кооперацію з місцевими органами влади та бізнесом щодо стажування, працевлаштування та запуску власної справи.

Також на зібранні виступила менторка з кар’єрного розвитку Анна Радіоновська, яка розповіла про всі сторони працевлаштування, як та за якими принципами роботодавці шукають працівників та як варто проходити співбесіду з менеджером із персоналу. А менторка із самопрезентації Ксенія Макаревич розповіла про те, як правильно знайти та зарекомендувати себе у суспільстві.

ЄВГЕНІЙ КАЛАНТАЙ РОЗПОВІВ ПРО СТАНТРАЙДИНГ, РЕКОРД УКРАЇНИ ТА ВЕСІЛЛЯ

26-річний Євгеній Калантай відомий у Переяславі та далеко за його межами як професійний стантрайдер та засновник клубу PSC (Pereyaslav Stunt Club). Понад 12 років займається мотоспортом, що вважає основним покликанням у житті. Завдяки ньому трюкова їзда на мотоциклах почала набувати шаленої популярності у нашому місті та об’єднала сотні мотолюбителів. Про виступи на змаганнях, рекорд України, розвиток стантрайдингу та власне мотовесілля можете прочитати тут.

ЯКИМИ МАЮТЬ БУТИ ІДЕАЛЬНА ЖІНКА ТА ЧОЛОВІК ДІЗНАВАЛИСЬ У ЖИТЕЛІВ ПЕРЕЯСЛАВА

У радянські часи жінці постійно вказували, якою вона має бути: красива дружина, турботлива мама, ще й працьовита домогосподарка. Тоталітарне суспільство зневажало та засуджувало дівчат, які були “не такими”. Не встигаєш зготувати їсти – погана господиня, а не вдається побудувати кар’єру – ледарка. Навіть після розпаду Союзу, а це понад 30 років, ці стереотипи збереглися та продовжують бути тягарем на плечах жінки, яка намагається підходити під “ідеал”.

Якщо ти народився чоловіком, це все одно не звільняє тебе від “правил”. Майже кожен бачив вірусні відео в ТікТок, де у дівчат запитують: “Яким має бути хлопець, щоб ви з ним зустрічались?”. Відповіді зазвичай такі: зарплата від 10 тисяч доларів, м’язистий, із широкими плечима та той, що не ниє. Отож, жінки та чоловіки однаково страждають від гендерних стереотипів, що заважають їм просто бути собою. Журналісти Інформатора запитали у переяславців, якими мають бути “ідеальні” жінки чи чоловіки.

“БУРТИ” ВИГРАЛИ ЧЕМПІОНАТ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З ФУТБОЛУ 

2 серпня завершився чемпіонат Переяславщини з мініфутболу 8х8 серед гравців віком від 35 років. Він тривав близько трьох місяців. Чемпіоном стали переяславські “Бурти”.

У турнірі взяли участь 4 команди, які грали на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі за коловою системою (три кола). Після 9 турів “Бурти” набрали 24 очки, здобувши 8 перемог. Другим із 18 очками фінішував переяславський “Матадор” (6 перемог, 3 поразки). “Переяслав” та “Ветерани” (Дем’янці, Переяславська ТГ) набрали по 6 очок, але переяславці за особистими зустрічами опинилися вище у турнірній таблиці.

Найкращий бомбардиром чемпіонату із 6 м’ячами став Сергій Левченко із “Матадора”, найкращим воротарем – Юрій Галайтата із “Буртів”, найкращим захисником – Максим Мальченко із “Переяслава”. А загалом найкращим гравцем турніру визнали Дмитра Великоднього із “Матадора”.

ВОВЧКІВ СТАВ ЧЕМПІОНОМ “ЛІГИ ДВОРІВ”, А НА “СРІБЛО” ТА “БРОНЗУ” – ЧЕТВЕРО ПРЕТЕНДЕНТІВ 

4 серпня відбувся 16 тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. Вовчків обіграв Циблі й фактично став недосяжним для конкурентів. А офіційно оформить чемпіонство, коли наступного туру отримає технічну перемогу над “Буртами”.

Результати матчу 15 туру:

Farmer’s food у цьому турі без гри переміг “Бурти”, які припинили участь у змаганнях.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про ремонт нового укриття, центр життєстійкості та пожежі. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.