ЖИТТЯ

У світі відзначають День лева: що варто знати про 10 серпня

Чим особливе 10 серпня? Розповідає Інформатор.

10 серпня відзначають Міжнародний день влогінга та Всесвітній день лева. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Лаврентіїв день (Свято мірошника). Це день, коли вшановується пам’ять святого Лаврентія Римського, шанованого мученика, відомого своєю непохитною вірою і роллю захисника церковних скарбів у III столітті.

Міжнародний день біодизеля. 10 серпня в усьому світі відзначають цей день. Дату обрали не випадково, оскільки саме цього дня у 1893 році почав працювати двигун, заправлений паливом із арахісового масла.

Міжнародний день влогінга. Не зважаючи на те, що цей термін з’явився нещодавно, цей день набуває популярності серед прихильників “живого” відео.

Всесвітній день лева. Сучасне світове товариство часто відзначає свята, присвячені диким тваринам, які потребують захисту людини через загрозу повного зникнення із Землі, саме таким є День лева.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Аріна, Мусій, Остап, Прохор, Никанор, Серафим, Олена, Юхим, Павло, Антоніна, Ірина.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1519 – Фернан Магеллан розпочав своє перше навколосвітнє плавання.

1664 – Османська імперія та Священна Римська імперія склали Вашварський мир.

1793 – Лувр у Парижі відкрився для публіки.

1919 – Запорозька група Армії УНР визволила від більшовиків Вінницю.

1945 – Японія оголосила про свою капітуляцію.

1995 – українка Інесса Кравець встановила в Гетеборзі світовий рекорд у потрійному стрибку – 15 м 50 см.

2012 – набув чинності Закон про мови Колесніченка-Ківалова, що значною частиною українського суспільства розцінюється як антиукраїнський.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1874 – Герберт Гувер, 31-й президент США.

1894 – Михайло Зощенко, український і радянський письменник.

1941 – Роман Лубківський, український письменник, державний і громадський діяч, дипломат.

1960 – Антоніо Бандерас, іспанський кіноактор (“Відчайдушний”, “Інтерв’ю з вампіром”, “Ніколи не розмовляй з незнайомцями”, “Кілери”, “Евіта”, “Маска Зорро”, “Двоє – це занадто”).

2003 – Ілля Ковтун, український гімнаст.

ЩО БУЛО ЦЬОГО ДНЯ У ПЕРЕЯСЛАВІ РІК ТОМУ?

10 серпня у сесійній залі Переяславської міської ради відбулися перші публічні обговорення нової програми розвитку та підтримки молоді “Молодь Переяславщини” на 2024-2025 роки.

Навесні оголосили конкурс “Творимо молодіжну політику в громаді разом з молоддю” від 5-річної програми “Мріємо та діємо”, спрямованої на підтримку та розвиток молоді в Україні. Молодіжна рада Переяслава подала заяву, пройшла відбір та увійшла до десятки громад, які потрапили до участі в програмі.

Презентовану програму створили на основі попередніх опитувань молоді. Її автори переконані у тому, що заплановані заходи сприятимуть розвитку громадянської позиції, формуванню важливих навичок і компетенцій, економічному розвитку та залученню молоді, яка б лишалася у громаді і розвивалася.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору