ЖИТТЯ

У світі відзначають День ящірки та каліграфії: що варто знати про 14 серпня

Чим особливе 14 серпня? Розповідає Інформатор.

14 серпня у світі відзначають День ящірки та День каліграфії, а також цього дня у 2013 році створили месенджер Telegram. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День народження месенджера Telegram. Цей день присвячений популярному месенджеру, який став невід’ємною частиною комунікації для мільйонів людей по всьому світу. Він почав працювати 14 серпня 2013 року.

День зведення татуювання. Тату часто сприймають як постійний знак, символ моменту, події, переконання або людини, яку ми хочемо запам’ятати назавжди. Однак з часом люди змінюють і смаки, а іноді й стосунки. Те, що колись здавалося гарною ідеєю, тепер може стати джерелом жалю. На щастя, існує день, присвячений тим, хто бажає попрощатися з небажаним татуюванням.

День “Люби свою книгарню”. Цей день заохочує книголюбів відвідувати улюблені книгарні, віддаватися радості читання та підтримувати незалежні книгарні. Подія започаткована в Австралії, але набула популярності у всьому світі.

Всесвітній день ящірки. Зазвичай у цей день захисники природи розгортають інформаційні кампанії по всьому світу, щоб підвищити рівень поінформованості людей про цих тварин та особливостей їхнього існування.

Всесвітній день каліграфії. Це – мистецтво у письмовій формі. Сьогодні вона використовується у багатьох дизайнерських концепціях для реклами та просування, зокрема завдяки передовим сучасним технологіям.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Олександр, Дмитро, Леонтій, Софія, Тимофій, Федір.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1457 – надруковали першу книгу, дата виходу у світ якої точно відома.

1775 – Катерина ІІ видала імператорський маніфест, який офіційно ліквідував Запорізьке козацтво.

1916 – під час Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців (УСС) за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ.

1919 – частини 2-го корпусу Української Галицької Армії, женучи перед собою Таращанську бригаду червоних Василя Боженка, здобули Старокостянтинів.

1936 – на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулись змагання з баскетболу.

1992 – розпочався грузино-абхазький конфлікт.

2010 – відкрилися I Літні Юнацькі Олімпійські ігри в Сінгапурі.

2013 – сотні вбитих і тисячі поранених в Каїрі після розгону силовиками таборів протестувальників проти військового перевороту.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1777 – Ганс Крістіан Ерстед, данський вчений-фізик і хімік.

1842 – Жан Гастон Дарбу, французький математик.

1873 – Іван Боберський, видатний діяч західноукраїнського фізкультурно-спортивного руху кінця ХІХ-першої половини ХХ ст.

1892 – Іван Липківський, український художник, представник школи “бойчукістів”.

1908 – Манос Катракіс, грецький актор.

1910 – Віллі Роні, французький фотограф.

1983 – Міла Куніс, американська акторка.

1984 – Джош Горджес, канадський хокеїст.

ЩО БУЛО НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

14 серпня, на свято Маковія, у Чопилках (Ташанська ТГ) біля храму святого Миколая для дітей провели заняття з розпису гільз у рамках мистецького простору “Фортеця Бахмут”. Діти також відтворювали традиційну українську страву – шулики, інгредієнти для якої підготували місцеві господині.

Проводячи заняття з розпису, голова творчої спілки майстрів Переяславщини “Мистецтво життя” Алла Літкова продемонструвала дітям уже готові власноруч розписані військові артефакти, як наочний посібник виконання деяких елементів. А голова громади Василь Вовчанівський розповідав про цікаві особливості та відмінності між класичним та народним виконанням пісні, про народні та класичні інструменти.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору