ЖИТТЯ

Зберіг життя багатьох побратимів, але втратив власне: у Переяславі попрощалися із Сергієм Мальованим

У Переяславі попрощалися із Сергієм Мальованим. Він загинув на війні.

17 серпня у Переяславі попрощалися із молодшим сержантом Збройних сил України Сергієм Мальованим. Його до 12 серпня вважали зниклим безвісти. Загинув 6 червня при виконанні бойового завдання біля населеного пункту Іванівське Бахмутського району, що на Донеччині. Служив головним сержантом першої стрілецької роти. Поховали навіки 34-річного захисника на Андрушівському цвинтарі. Про це повідомляє Інформатор.

У Переяславі вже втретє за цей тиждень проводжали загиблого воїна. Заупокійну літургію проводили у Свято-Троїцькому храмі. Віддати останню шану воїну зібралось чимало людей, не всі змогли вміститися у храмі. Протягом панахиди біля Сергія були найрідніші жінки – мати, бабуся та дружина, які, обіймаючи одна одну, схилили голови та тихенько говорили до загиблого.

– Ми так гірко плачемо, коли приходить смерть, особливо коли смерть молодої людини, яка збиралась творити багато благ і яку знали всі. Зібравши сили в кулак, Сергій пішов у війська тероборони, згодом став сержантом, керував людьми, – сказав один зі священників. – Як би не було, Господь дарував герою його повернення до Переяслава. Незважаючи на важкі обставини, він не зник у якомусь невіданні. Головне, що він поруч з нами, ми можемо прийти і поцілувати холодний хрест, обійняти та згадати. Можна підняти лапки і стати рабом, але ні, це не наша доля. Ми – українці! Думаєте, це Бог покарав нас війною. Ні. Це ми допустили, це наша відповідальність. Доки ми просто будемо чекати, поки за нас все вирішать, або думати, що все мине, нічого не зміниться. Герої не чекали, вони робили те, що мусили.

Після літургії понад пів сотні людей пішою ходою рушили через центральну площу міста, захисник востаннє побував на рідних вулицях. Далі всі прибули на Андрушівський цвинтар. Там міський голова Переяслава Вячеслав Саулко згадав захисника добрим словом:

– Вже шостий день на Переяславщині чорні звістки. Воїн Сергій як доброволець пішов у перші дні в Збройні сили. Він був одним зі зразкових бійців, справжнім вмотивованим патріотом України. Він виконував найскладніші завдання і був завжди попереду. На превеликий жаль, у червні прийшла звістка, що його не стало. Протягом двох місяців робили все для того, аби дістати його з поля болю. Важко було ідентифікувати тіло. Лише зараз підтвердили, що це Сергій. Він до останньої хвилини виконав присягу захисника, не побоявся та не зрадив.

Від імені рідного 137-го батальйону територіальної оборони Бориспільщини висловив прощальне слово побратим Сергія, який з іншими військовими приїхали з передової, аби востаннє вшанувати його: “Провожаємо сьогодні справжнього козарлюгу. Мало хто його звав по імені, казали: “Мальований”. Тут стоять хлопці, які, як і я, були з ним в останню секунду і тримали його за руку. Тут стоять військові, яких він витягнув з того світу. 95-та бригада казала: “Мальований робить чудеса”, а 93-та казала: “Мальований, ну красава, стільки людей спас”. Ми всі пишаємось ним, він мав бути головним сержантом батальйону. Рятуючи життя своїх побратимів, він втратив власне. Я хочу, щоби була вулиця на честь нього, це думка всього 137-го батальйону. Він повинен залишитись у всіх у пам’яті. Мальований – це перемога! Мальований – це відвага і спасіння! Ми тобі, брате, дуже дякуємо від усієї душі! Мамо, пробачте, що не вберегли, і спасибі вам за такого хлопця”.

Командир першої стрілецької роти з позивним Лютий додав: “Сергій був справжнім героєм. Мальований – стимул іти вперед і захищати свою землю до кінця. Він багатьох врятував. І востаннє він виходив для того, щоб захистити своїх хлопців. Якби не він, загинуло б набагато більше людей. Мені важко казати, але ми втратили більше ніж побратима, шматок серця”.

Після промов український прапор та військовий кашкет Сергія Мальованого передали його рідним. У воїна залишились дружина, двоє синів віком 3 і 8 років, батьки та бабуся.

Нагадаємо, що 15 серпня у Переяславі попрощалися із захисником Андрієм Одинцем. Деталі – тут.

Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору