ЖИТТЯ

У Переяславі в Альту поклали бетонні плити: активісти вважають, що так із річки роблять ставок

Біля Альти активісти збирають підписи за збереження річки. Днями під мостом поклали бетонні плити.

19 серпня біля мосту на річці Альта у Переяславі, що поблизу “Магніту”, зібралися кілька місцевих активістів. Вони збирали серед населення підписи за збереження річки. Потім, як кажуть, відправлять їх народній депутатці Анні Скороход. Про це з місця події повідомляє Інформатор.

– Ми збираємо підписи на підтримку річки Альта, щоби вона не стала “ставком №1”, – сказала активістка Галина Дудар. – 15 серпня тут закинули плити, перекривають русло. Он накосили очерету, закидають землею – штучно роблять ставок. Будемо відправляти підписи у відповідні органи, нехай припиняють цей безпрєдєл нашого Саулка. Тому що не може історична річка перетворитися на ставок.

Дудар припустила, навіщо “річку намагаються перетворити на ставок”: “Це для того, щоб він [Саулко] міг тут облаштувати свій приватний спортивний комплекс… Словом, прихапати 3 гектари землі. У нього через річку Альта є кримінальна справа, тут мільйонів дуже багато закладено. Щоб виправдати ці вбехані мільйони, треба було оформити документи на ставок №1, щоб мати право будувати, що вони захочуть”.

Активісти зауважили, що якби розміщення плит під мостом було законним, то цього б не робили о шостій ранку. Із камер спостереження інтернет-компанії ХатаNet видно, що бетонні плити під міст клали близько 6:00 15 серпня. У цьому брав участь безпосередньо міський голова Вячеслав Саулко. Невеличкий потічок, який раніше все ж був під мостом на Богдана Хмельницького тепер перекритий.


Ми звернулися до Вячеслава Саулка за коментарем щодо необхідності встановлення плит у Альті під мостом. Як тільки отримаємо відповідь, доповнимо нею цю публікацію.

Оновлено 22 серпня. Особисто відповіді ми не отримали. Але на сесії міської ради 22 серпня Саулко розповів, навіщо поклали плити. Ось його слова.

Галина Дудар розповіла, навіщо збирають підписи серед переяславців

Біля Альти зібралося кілька активістів

Під мостом зараз лежать ось такі плити

Що було раніше?

На засіданні виконкому міськради Переяслава торік 14 листопада розглянули пакет з двох питань “Про схвалення змін до програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини в Переяславській міській громаді на 2021-2023 рр.” та “Про схвалення змін до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік, що фінансується з міського фонду охорони навколишнього природного середовища”. Тоді міська рада пропонувала внести в програмний перелік виготовлення паспорта водного об’єкту “ставок №1” між вулицями Богдана Хмельницького та Шкільна площею 2,99 га. Закладали на це 99 тисяч 600 гривень.

Петро Пурденко пояснював: “У межах річки можуть створюватись відповідні замкнуті водойми площею до 3 га. У цьому випадку назвали ставком, оскільки це штучна водойма, створена з 1988 року, коли робили перший намив земснарядами. У нашому генеральному плані цей об’єкт вказано, як річка Альта. Але паспортом, який затверджується Міністерством водного господарства, такі об’єкти у межах річок можуть позначати як ставки”.

За його словами, виготовлення паспорта водного об’єкта дозволить оформити земельну ділянку на КП “Переяславське ВУКГ”, яке мало би повне право проводити там будь-які роботи. Виконкомівці не підтримали той проєкт рішення, а на сесію його вже навіть не виносили.

18 липня цього року внесли зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини у Переяславській громаді. Згідно з ними, передбачили 50 тисяч гривень на послуги із розроблення паспорта водного об’єкта водойми в межах вулиць Богдана Хмельницького та Шкільної площею 2,99 га у Переяславі. Частину Альти все ж поставили на баланс ВУКГ.

Начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ міськради Переяслава Олександр Вітківський тоді розповів, що до цього рішення спонукав висновок перевірки Державної екологічної інспекції столичного округу. Серед порушень виявили, зокрема, таке: “Переяславською міською радою не вживаються заходи, спрямовані на забезпечення сприятливого режиму водних об’єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок та навколо озер, водосховищ та інших водойм. Це може призвести до забруднення та засмічення поверхневих водних об’єктів, зменшення їх водності вздовж річок та навколо інших водойм”.

Вячеслав Саулко додав, що у Переяславській громаді екологічна інспекція працювала протягом чотирьох місяців: “Вони вказали десятки зауважень та приписів з вимогою термінового усунення. Протягом тижня начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ має повідомити їм про наміри нашої подальшої роботи, а до листопада розробити відповідні програми та перелік робіт”.

Депутат Олександр Пасічник запитав, чи річка Альта за таких умов залишається річкою, а не стає ставком чи чимось подібним. Вячеслав Саулко запевнив, що Альта буде річкою і навів приклад: “Річка Дніпро у Києві має сотні ставків, озер, водойм тощо. Вони все документально так оформлюють. І держава вимагає від нас виконати ці роботи. Без паспорта водойми це зробити немає можливості. Потрібно там наводити порядок”.

Нагадаємо, що на липневій сесії прийняли рішення скоротити посаду першого заступника міського голови. Деталі – тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору