ЖИТТЯ

“Щоб вода могла протікати”: мер Переяслава Вячеслав Саулко розповів, навіщо у річку Альта наклали плит

У Альту нещодавно наклали плит. Міський голова Переяслава пояснив, навіщо це зробили.

Починаючи із 15 серпня, протягом останніх днів під мостом на річці Альта у Переяславі, що біля “Магніту”, виклали кілька бетонних плит. У цьому брав участь, як нам відомо, безпосередньо міський голова Вячеслав Саулко. Активісти та користувачі соцмереж почали робити припущення, що зробили це для того, аби перекрити русло річки й перетворити частину Альти від вулиці Шкільної до вулиці Богдана Хмельницького на “ставок”. На сесії міської ради 22 серпня депутатка Аліна Римар попросила Вячеслава Саулка підтвердити або спростувати ці чутки, повідомляє Інформатор.

– Як ви бачите, зараз річка перебуває у вкрай жахливому стані (йдеться про ділянку біля “Магніту” – ред.): кілька сантиметрів води, мул, сміття – справді катастрофа. Зараз там ще й почав рости очерет. Якщо не почати діяти, то можна буде забути про цю річку як таку. Згідно з приписами екологічної інспекції, яка у нас була, дали термін для виконання великих комплексів робіт, ми зараз розробляємо відповідні проєкти, щоб навести там врешті-решт порядок. Це передбачає очищення від мулу, очерету, але це робитимемо, коли отримаємо паспорт водного об’єкта, – передусім пояснив Вячеслав Саулко.

Після цього ж перейшов, власне, до необхідності розміщення плит у річці під мостом:

– Проблема в тому, що неможливо підступитися із жодного боку до того місця. Тож для того, щоб там хоч якесь можна було зробити русло, щоб вода могла протікати, а не залишатися там у вигляді великої калюжі… Тобто поставлено плити, між плитами планується очікувати, там зараз залишилося місце для проходження води на близько один метр. За рекомендацією екологів, коли ми там вже наведемо порядок, коли приведемо у порядок береги, поставити там, можливо, шлюз, щоб підняти рівень річки і там не міг рости цей очерет. Для того, щоб у подальшому можна було ці роботи виконувати й не порушити опори під мостом, які й так аварійні, робиться все можливе, аби там навести порядок. Ніякої шкоди там не зроблено. Наші працівники розкопали, очистили, щоб вода могла вільно протікати.

Також Вячеслав Саулко зазначив, що з того часу, як Альту розчистили у верхній частині, там піднявся рівень води, з’явилося багато рибаків. Але додав, що ускладнюватимуть подальші роботи гаражі у прибережній зоні та порушена зона будівництва “Магніту”.

Вячеслав Саулко розповів, навіщо в Альту наклали плит

Що було раніше?

На засіданні виконкому міськради Переяслава торік 14 листопада розглянули пакет з двох питань “Про схвалення змін до програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини в Переяславській міській громаді на 2021-2023 рр.” та “Про схвалення змін до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік, що фінансується з міського фонду охорони навколишнього природного середовища”. Тоді міська рада пропонувала внести в програмний перелік виготовлення паспорта водного об’єкта “ставок №1” між вулицями Богдана Хмельницького та Шкільна площею 2,99 га. Закладали на це 99 тисяч 600 гривень.

Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко пояснював: “У межах річки можуть створюватись відповідні замкнуті водойми площею до 3 га. У цьому випадку назвали ставком, оскільки це штучна водойма, створена з 1988 року, коли робили перший намив земснарядами. У нашому генеральному плані цей об’єкт вказано, як річка Альта. Але паспортом, який затверджується Міністерством водного господарства, такі об’єкти у межах річок можуть позначати як ставки”.

За його словами, виготовлення паспорта водного об’єкта дозволить оформити земельну ділянку на КП “Переяславське ВУКГ”, яке мало би повне право проводити там будь-які роботи. Виконкомівці не підтримали той проєкт рішення, а на сесію його вже навіть не виносили.

18 липня цього року внесли зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини у Переяславській громаді. Згідно з ними, передбачили 50 тисяч гривень на послуги із розроблення паспорта водного об’єкта водойми в межах вулиць Богдана Хмельницького та Шкільної площею 2,99 га у Переяславі. Частину Альти все ж поставили на баланс ВУКГ.

Начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ міськради Переяслава Олександр Вітківський тоді розповів, що до цього рішення спонукав висновок перевірки Державної екологічної інспекції столичного округу. Серед порушень виявили, зокрема, таке: “Переяславською міською радою не вживаються заходи, спрямовані на забезпечення сприятливого режиму водних об’єктів, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколоводних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку вздовж річок та навколо озер, водосховищ та інших водойм. Це може призвести до забруднення та засмічення поверхневих водних об’єктів, зменшення їх водності вздовж річок та навколо інших водойм”.

Вячеслав Саулко додав, що у Переяславській громаді екологічна інспекція працювала протягом чотирьох місяців: “Вони вказали десятки зауважень та приписів з вимогою термінового усунення. Протягом тижня начальник відділу капітального будівництва та ЖКГ має повідомити їм про наміри нашої подальшої роботи, а до листопада розробити відповідні програми та перелік робіт”.

Депутат Олександр Пасічник запитав, чи річка Альта за таких умов залишається річкою, а не стає ставком чи чимось подібним. Вячеслав Саулко запевнив, що Альта буде річкою і навів приклад: “Річка Дніпро у Києві має сотні ставків, озер, водойм тощо. Вони все документально так оформлюють. І держава вимагає від нас виконати ці роботи. Без паспорта водойми це зробити немає можливості. Потрібно там наводити порядок”.

Нагадаємо, що 19 серпня біля мосту на річці Альта зібралися кілька місцевих активістів, вони збирали серед населення підписи за збереження річки. Деталі – тут.

Віталій Усик

Фото: Мар’яна Невертій

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору