ЖИТТЯ

День Незалежності, плити у Альті та сесія: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цей тиждень був, як ніколи, багатим на різноманітні події. Окрім того, що саме на нього припали відзначення Дня Державного прапора та Дня Незалежності, були ще й сесія міської ради, засідання виконкому, на яких приймалися важливі для Переяславської громади рішення. А ще не обійшлося без вже звичних, але не менш болючих новин – про втрати на фронті та поховання захисників. Ми спробували все зібрати коротко та по суті у традиційному суботньому дайджесті від Інформатора.

На Андрушівському цвинтарі поховали Сергія Мальованого

17 серпня у Переяславі попрощалися із молодшим сержантом Збройних сил України Сергієм Мальованим. Його до 12 серпня вважали зниклим безвісти. Загинув 6 червня при виконанні бойового завдання біля населеного пункту Іванівське Бахмутського району, що на Донеччині. Служив головним сержантом першої стрілецької роти. Поховали навіки 34-річного захисника на Андрушівському цвинтарі.

На кладовищі від імені рідного 137-го батальйону територіальної оборони Бориспільщини висловив прощальне слово побратим Сергія, який з іншими військовими приїхав з передової, аби востаннє вшанувати його: “Провожаємо сьогодні справжнього козарлюгу. Мало хто його звав по імені, казали: “Мальований”. Тут стоять хлопці, які, як і я, були з ним в останню секунду і тримали його за руку. Тут стоять військові, яких він витягнув з того світу. 95-та бригада казала: “Мальований робить чудеса”, а 93-та казала: “Мальований, ну красава, стільки людей спас”. Ми всі пишаємось ним, він мав бути головним сержантом батальйону. Рятуючи життя своїх побратимів, він втратив власне. Я хочу, щоби була вулиця на честь нього, це думка всього 137-го батальйону. Він повинен залишитись у всіх у пам’яті. Мальований – це перемога! Мальований – це відвага і спасіння! Ми тобі, брате, дуже дякуємо від усієї душі! Мамо, пробачте, що не вберегли, і спасибі вам за такого хлопця”.

У воїна залишились дружина, двоє синів віком 3 і 8 років, батьки та бабуся.

На війні загинув Дмитро Ружановський

20 серпня стало офіційно відомо, що 11 серпня, виконуючи бойове завдання в селі Макіївка Сватівського району на Луганщині, загинув штаб-сержант Національної гвардії України Дмитро Ружановський 1992 р.н. із Переяслава. Він служив бойовим медиком 3 взводу оперативного призначення 5 батальйону оперативного призначення. Із 11 серпня цього року Дмитро Ружановський вважався зниклим безвісти, потім тіло евакуювали з поля бою, а 19 серпня його впізнали рідні. 26 серпня його поховають у Переяславі.

На фасаді другої гімназії відкрили меморіальну дошку воїнові Олександру Чайці

21 серпня у Переяславі на фасаді гімназії №2 відкрили меморіальну дошку військовому Олександру Чайці. Він загинув 5 червня 2023 року при виконанні службового завдання біля Бахмута Донецької області. Був молодшим сержантом, водієм-електриком відділення зв’язку групи матеріального забезпечення. 9 червня того ж року захисника поховали на Ярмарковому кладовищі. Йому було 33 роки.

Відкрили дошку на фасаді школи, у якій Олександр Чайка навчався до 11 класу. Її встановлення ініціювали рідні загиблого, а підприємець виготовив безкоштовно. Вшанувати пам’ять захисника прийшли найрідніші, працівники школи, однокласники, побратими та знайомі.

Почесно відкрили меморіальну дошку донька загиблого Вероніка та двоюрідний брат Олексій. Присутні поклали квіти біля неї.

Росіяни щоночі атакували з неба

Кожної ночі протягом тижня російські війська атакували територію України з повітря. 18 серпня атакували однією балістичною ракетою “Іскандер-М”, 2-ма балістичними ракетами KN-23, 3-ма крилатими та 2-ма керованими авіаційними ракетами Х-59, а також 8-ма ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили 13 повітряних цілей (2 балістичні ракети KN-23, 3 крилаті ракети та 8 ударних БПЛА) у межах Київської, Сумської та Полтавської областей. Решта ракет, які не потрапили до статистики збитих, не досягли бажаних цілей.

Внаслідок падіння уламків у одній з громад у Київській області на території трьох садових товариств фіксували руйнації та пошкодження приватних будинків. Є інформація про руйнування двох та пошкодження 16 будинків: вибиті вікна, пошкоджені фасади та дахи. Уламками пошкоджені 4 автомобілі, паркани та лінії електропередач.

19 серпня випустили 11 ударних БпЛА типу Shahed. Сили ППО збили усі ворожі БпЛА у Миколаївській, Черкаській, Вінницькій, Київській, Дніпропетровській, Харківській, Сумській та Донецькій областях. На Київщині обійшлося без постраждалих та руйнувань.

20 серпня російські війська атакували територію України двома балістичними ракетами “Іскандер-М”/KN-23, крилатою ракетою “Іскандер-К”, керованими авіаційними ракетами Х-59, а також 26-ма ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО знищили 28 повітряних цілей: одну ракету “Іскандер-К”, дві ракети Х-59 та 25 ударних БпЛА у межах Київської, Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Сумської та Чернігівської областей.

На Київщині внаслідок падіння уламків збитих цілей зафіксували пошкодження 4 приватних будинків та господарчої будівлі в одному з населених пунктів області. У будинках були вибиті вікна та двері, пошкоджені стіни, посічені фасади. Крім того, в одному з районів виникло займання трав’яного настилу

21 серпня атакували двома балістичними ракетами “Іскандер-М”/KN-23, керованою авіаційною ракетою Х-59/Х-69 та 69-ма ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО збили 51 повітряну ціль – одну ракету Х-59/Х-69 та 50 БпЛА – у межах Хмельницької, Полтавської, Черкаської, Київської, Вінницької, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської, Херсонської, Донецької, Кіровоградської, Сумської та Чернігівської областей. Ще 16 ворожих БпЛА локаційно втратили – ймовірно, впали під впливом радіоелектронних засобів протидії. На Київщині внаслідок падіння уламків зафіксували пошкодження одного приватного будинку та обриви ліній електромереж. Також в одному з районів виникла пожежа трав’яного настилу.

22 серпня російські війська випустили 10 БпЛА типу Shahed. Більшістю виявлених “шахедів” ворог атакував позиції на прифронтових територіях Харківщини. Також противник застосував протирадіолокаційні ракети Х-31П та дві балістичні ракети “Іскандер-М”. Сили ППО збили два ударні БпЛА, ще два – локаційно втрачені та впали самостійно. Внаслідок активної протидії більшість ворожих ракет не досягла цілей. Попередньо, обійшлося без жертв та серйозних наслідків.

23 серпня ворог атакував двома балістичними ракетами “Іскандер-М”/KN-23 та 16-ма ударними БпЛА типу Shahed. Сили ППО збили 14 “шахедів” у Черкаській, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях. Ще два – локаційно втрачені. На Київщині також працювала ППО. Обійшлося без руйнувань та постраждалих.

Софія Заболотна та Ілля Мисан підняли прапор України у Переяславі

Україна цього тижня відзначає День прапора та День Незалежності. 23 серпня на центральній площі Переяслава учениця 9-го класу Переяславської гімназії №5 Софія Заболотна і учень 9-го класу Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха Ілля Мисан урочисто підняли державний прапор. Згодом міський голова Переяслава Вячеслав Саулко почесно вручив їм паспорти громадян України.

Ніна Захарчук показала “Красу землі Переяславської”

А тим часом у сквері “Серце Переяслава” експонувалася виставка “Краса землі Переяславської”. Створена вона з майже сорока фото історикині та етнографині, колишньої завідувачки музею Шолом-Алейхема зі 31-річним стажем Ніни Захарчук.

На виставці представили фото квітів та різноманітних композицій з фруктів чи інших атрибутів. Ніна Захарчук поділилась, що почала складати букети з власноруч вирощених у саду квітів, коли її чоловік тяжко захворів, а фотографувати любила і вміла завжди: “Коли захворів мій чоловік, я знайшла відраду у квітах – робила фото букетів, композицій і приносила йому. 7 років я майже весь час була вдома, на своєму подвір’ї, тоді і навчилась бачити у кожній квітці щось цікаве. Так захопилась фотографуванням. У мене є серія фото “Квіти рідної землі” – там зібрані польові квіти, навіть цвіт кукурудзи, картоплі, гороху і подорожника. Ця виставка така дорога моєму серцю! Найбільше люблю соняшники та маки, їхніх фото в мене ого-го як багато”.

День Незалежності зустріли на Алеї Героїв

24 серпня зранку біля Алеї Героїв у Переяславі з нагоди Дня Незалежності України відбулося покладання квітів. Понад пів сотні містян зібралися, аби вшанувати пам’ять полеглих захисників, а священники зачитали молитви.

Після молитви міський голова Переяслава Вячеслав Саулко привітав присутніх з Днем Незалежності та поклав квіти до пам’ятника воїнам АТО/ООС.

– Наша держава є символом нескорених, волі, свободи та справедливості. На превеликий жаль, ми сьогодні не можемо святкувати так, як би ми того хотіли. Ми постійно очікуємо тривогу, ми бачимо, що ворог може вчинити будь-що. Зараз ми перебуваємо на Алеї слави Героїв. Лише цими днями вони стали почесними жителями нашої громади, воістину героями, які віддали своє життя за свободу та незалежність України. Покладаючи квіти до наших воїнів, ми робимо це з пам’яттю про кожного з них. Я вірю, що в Україну прийде мир, свобода та справедливість, – сказав Саулко.

Потім усі присутні рушили покласти квіти до пам’ятника. Військові віддавали честь, а жінки зі сльозами на очах схилялись на коліно.

У Альту наклали плит, Саулко сказав – щоб краще протікала вода

Новий тиждень у Переяславі розпочався із того, що 19 серпня біля мосту на річці Альта, що поблизу “Магніту”, зібралися кілька місцевих активістів. Вони збирали серед населення підписи за збереження річки. Потім, як сказали, планували відправити їх народній депутатці Анні Скороход. Активісти обурювалися тим, що в річку 15 серпня наклали плит. Припустили, що таким чином хочуть перекрити русло та зробити із неї “ставок”.

На сесії міської ради 22 серпня міський голова Вячеслав Саулко пояснив, навіщо насправді це зробили: “Проблема в тому, що неможливо підступитися із жодного боку до того місця. Тож для того, щоб там хоч якесь можна було зробити русло, щоб вода могла протікати, а не залишатися там у вигляді великої калюжі… Тобто поставлено плити, між плитами планується очікувати, там зараз залишилося місце для проходження води на близько один метр. За рекомендацією екологів, коли ми там вже наведемо порядок, коли приведемо у порядок береги, поставити там, можливо, шлюз, щоб підняти рівень річки і там не міг рости цей очерет. Для того, щоб у подальшому можна було ці роботи виконувати й не порушити опори під мостом, які й так аварійні, робиться все можливе, аби там навести порядок. Ніякої шкоди там не зроблено. Наші працівники розкопали, очистили, щоб вода могла вільно протікати”.

Із бюджету Переяслава виділили 600 тисяч гривень на ЗСУ

Якщо ми вже заговорили про сесію, то й пригадаємо кілька важливих рішень, які прийняли під час неї. Скажімо, виділили 600 тисяч гривень із бюджету Переяславської громади на потреби ЗСУ. Військовій частині А4056 виділили 100 тисяч гривень на придбання квадрокоптерів, БпЛА, Fpv-дронів. Військовій частині А4118 передбачили 500 тисяч гривень на закупівлю матеріально-технічного оснащення (засоби і майно зв’язку, засоби інженерної служби й засоби та майно автомобільної служби). Передали їх як субвенцію із місцевого до державного бюджету. Зекономили ці кошти за рахунок вільних залишків станом на початок року.

У Гланишеві капітально відремонтують водопровід за майже 1,5 мільйона

На сесії також внесли зміни до програми “Питна вода Переяславської громади на 2022-2024 роки”. Згідно із ними, передбачили 1 мільйон 480 тисяч гривень на капітальний ремонт водопровідних мереж на вулиці Покровській у Гланишеві. 130 тисяч із цієї суми витратять на розроблення проєктно-кошторисної документації. Зекономили ці кошти за рахунок перевиконання доходів. Головним розпорядником їх буде відділ капітального будівництва та ЖКГ міськради Переяслава.

На сесії внесли зміни до бюджету

Окрім того, було чимало менш значних бюджетних змін. Зокрема, відділ культури та туризму Переяславської міської ради зекономив 300 тисяч гривень “у зв’язку з тим, що не відбулося підвищення посадових окладів працівників бюджетних установ, оплата праці яких здійснюється відповідно до Єдиної тарифної сітки, як планувалося з 1 квітня 2024 року”. Перенаправив ці кошти на придбання звукопідсилюючого обладнання (підсилювач, колонки, мікрофони, стійки для мікрофонів, мікшерний пульт, світлове обладнання) для забезпечення роботи Переяславської мистецької школи імені Павла Сениці.

Відділ освіти зекономив 500 тисяч гривень на харчуванні у зв’язку з участю закладів освіти в продовольчій програмі ООН, 121 тисячу 360 гривень гривень – під час тендерних закупівель твердого палива, 600 тисяч гривень – під час тендерних закупівель продуктів харчування. 550 тисяч із них перерозподілив на проведення поточних ремонтів, зокрема, 265 тисяч – на додаткові роботи у їдальні гімназії №4, 50 тисяч – на водовідведення у Переяславській початковій школі, 35 тисяч – на дах гімназії №2, 20 тисяч – на дах Великокаратульської гімназії, 110 тисяч – на додаткові роботи та послуги технагляду в укритті гімназії №2 (йдеться про підвал центральнї аптеки), 50 тисяч – на підключення до електромереж того ж укриття гімназії №2, 20 тисяч – на виготовлення технічних паспортів укриттів.

160 тисяч гривень із зекономлених коштів відділ освіти витратить на придбання меблів для харчоблоку, господарчих та будівельних матеріалів. 8 тисяч 400 гривень передбачили на навчання відповідальних за теплове господарство. А ще 10 тисяч гривень – для підготовки до опалювального сезону позашкільних закладів.

За рахунок перевиконання плану доходів 74 тисячі гривень передбачили управлінню соціального захисту населення Переяславської міської ради для виплати щомісячної грошової компенсації на оплату житлово-комунальних послуг через збільшення кількості отримувачів.

149 тисяч 500 гривень виділили виконавчому комітету міськради для оплати телекомунікаційних послуг, послуг з ремонту і техобслуговування ПК, заправки та відновлення катриджів, обслуговування сайту архівного відділу, послуги з налаштування та монтажу локальної обчислювальної мережі.

Відділу капітального будівництва та ЖКГ передбачили 2 мільйони гривень, з яких 500 тисяч – на транспортні послуги сторонніх організацій (тобто на оренду додаткової техніки для роботи ВУКГ), 1,5 мільйона – на щебінь для висипки вулиць.

За рахунок вільних залишків станом на початок року збільшили видатки для виплат заробітної плати у зв’язку з підвищенням посадових окладів відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 30 квітня 2024 року:

  • фінансовому управлінню – 283 тисячі 401 гривня;
  • виконавчому комітету – 2 мільйони 609 тисяч 148 гривень;
  • відділу освіти – 107 тисяч 091 гривня (ще 600 тисяч гривень передбачили на зарплату педагогічним працівникам);
  • управлінню соціального захисту населення – 711 тисяч 317 гривень;
  • службі у справах дітей та сім’ї – 311 тисяч 247 гривень;
  • відділу культури та туризму – 60 тисяч 410 гривень.

У Переяславській громаді скасували часові обмеження на продаж алкоголю

Ще на сесії скасували часові обмеження на торгівлю алкогольними напоями на території Переяславської громади. Приймаючи рішення, взяли до уваги спільні накази Бориспільської РВА та сектору оборони Київської області від 14 серпня цього року “Про скасування часових обмежень торгівлі алкогольними напоями на території Бориспільського району” та “Про заборону продажу алкогольних напоїв особам у форменному одязі на території Бориспільського району”. Відповідно, як і раніше, заборонено продавати алкогольні напої особам у форменому одязі з-поміж військовослужбовців та інших правоохоронних органів, представників добровольчих формувань територіальних громад. Із 11 вересня 2023 року алкоголь у Переяславській громаді можна було придбати з 9:00 до 22:00.

У місті видалять 11 дерев, а кронують – 7

Перед сесією традиційно проводили засідання виконкому міськради Переяслава. 20 серпня на ньому прийняли кілька менш важливих рішень. Наприклад, затвердили акти обстеження зелених насаджень від 19 серпня. Згідно із ними, у місті видалять 11 дерев, а кронують – 7.

Переяславське ВУКГ має видалити дерева за такими адресами у Переяславі:

  • вул. Б. Хмельницького, 231 – 10 дерев;
  • вул. Покровська (біля універмагу) – 1 дерево.

Проведуть кронування та санітарне обрізання за такими адресами:

  • вул. Б. Хмельницького, 29/7 – 1 дерево;
  • вул. Б. Хмельницького, 70 – 1 дерево;
  • вул. Сковороди, 46 – 2 дерева;
  • вул. Сковороди, 71-Б – 1 дерево;
  • вул. Новокиївське шосе, 34-А – 2 дерева.

Продовжили угоди з перевізником, який надає послуги на двох автобусних маршрутах

На виконкомі затвердили продовження терміну дії угод від 11.09.2014 р. про організацію перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах №2 “Комуна – школа №4” та №3 “Газове господарство – школа №4”. Угоди із ФОП Левченко Т.М., яка надає ці послуги, будуть чинними протягом дії воєнного стану та ще одного року після його завершення.

У Переяславі горів будинок, а у Циблях – сміттєзвалище

Кілька пожеж було цього тижня на Переяславщині. 20 серпня на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі горіла зовнішня стіна глиняного будинку на площі 2 кв. метри. Пожежу ліквідували. Вогонь знищив зовнішню стіну на площі 2 кв. метри та покрівлю на площі 1 кв. метр. Причини та збитки встановлюють.

Того ж дня на вулиці Кузнецова у Переяславі сталося загоряння масла в трансформаторній підстанції. До приїзду бригади РЕС рятувальники до гасіння не приступали. Після дозволу від енергетиків рятувальники взялися гасити порошковими вогнегасниками. Локалізували та ліквідували загоряння. Вогонь знищив лічильники та дроти підстанції. Це призвело до відключення одного абонента – ПОА “Україна”.

21 серпня у Циблях (Циблівська ТГ) горіло несанкціоноване сміттєзвалище на площі 0,003 га. Загальна ж його площа – 1,2 га. Прибув трактор із ковшом, який засипав сміття піском. Загоряння локалізували та ліквідували. Під час гасіння пожежну машину одного разу дозаправляли. Вогонь знищив сміття на площі 0,003 га.

Також 21 серпня на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі горів трав’яний настил та чагарники на площі 0,02 га. Пожежу погасили. Вогонь знищив траву та чагарники на площі 0,02 га. Ніхто у жодній зі згаданих пожеж не постраждав.

Померла лікарка Катерина Хохлюк

18 серпня померла Катерина Семенівна Хохлюк (Бойко) із Переяслава. Їй було 77 років. Вона з відзнакою закінчила школу в Переяславі, а потім – Київський медичний університет ім. Богомольця. 50 років працювала у Переяслав-Хмельницькій центральній районній лікарні. Обіймала посади завідувачки гінекологічного та полового відділень та районного акушера-гінеколога. Була нагороджена дипломом “Людина року-2000” у номінації “Лікар року”.

“Катерина Семенівна була дуже шанованою і знаною особистістю в Переяславі. Її цінували за щиру душу та мудрість, тисячі жінок зверталися до неї за порадою. Своїми золотими руками вона прийняла в цей світ не одну сотню людських життів”, – зазначили її рідні.

У Борисівці в полі викинули двох цуциків, їм терміново потрібна домівка

Кілька днів тому на практично безлюдній дорозі на вулиці Борисівське поле у Переяславі хтось залишив двох цуцянят віком орієнтовно два місяці. Небайдужі почали підгодовувати їх, а потім сповістили про знайд у ГО “У добрі руки”.

“Здавалося б, вже абсолютно звична для нас історія: безлюдна дорога, поле і двоє покинутих цуциків, які тремтять і туляться один до одного. Два абсолютно безневинні створіння сидять там, бо їх, як непотріб, викинула якась скотина (по-іншому не назву, бо вже в печінках сидить ця толерантність)”, – написала у Facebook засновниця ГО, депутатка міськради Аліна Римар.

Додала, що їй зателефонувала жінка, яка представилася Світланою Сергіївною, і розповіла про цих цуциків і про те, що ходить до них кілька разів на день годувати. А також про те, що її донька Лілія, яка має першу групу інвалідності, так само йде в те поле, щоб їх напоїти, щось підстелити, щоб вони не спали на сирій землі.

Зараз обидва цуцики (хлопчики) й надалі живуть у полі. Забрати їх до пункту перетримки немає можливості, бо там вони без необхідних щеплень можуть захворіти та померти. Тож їм терміново шукають домівку.

Якщо вам приглянулися ці безстрашні красунчики, телефонуйте до Аліни Римар за тел. (093)766-56-02. За необхідності їх привезуть вам прямо додому.

“На гостину до Шевченка” прийшли депутати

19 серпня у переяславському музеї “Заповіту” відбувся захід, приурочений до першого приїзду Тараса Шевченка на Переяславщину. Депутат міської ради Олексій Дикий та генеральна директорка Центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїса Голованова передали подарунки для музею – коврові доріжки та пилосос. Також на заході були депутати міськради Володимир Башмак та Людмила Шимченко.

– Ми продовжуємо традиції, тому й обрали таке місце для зустрічі активних громадян міста. Тут повністю відтворена обстановка того дня, – сказала провідна наукова співробітниця музею “Заповіту” Тараса Шевченка, депутатка міськради Марина Навальна. – Зараз ми всі стоїмо на коврових доріжках, які нам придбали спонсори, а ось там в куточку стоїть пилосос. Дякуємо тим, хто долучився. Просимо всіх, хто знає небайдужих людей до історії, літератури чи мистецтва, залучайте їх до нас. Ми раді будь-якій співпраці. На майбутнє хочемо брати проєкти та залучати діток. Будемо робити кроки до розвитку.

“Ліга дворів” завершилася

18 серпня завершився чемпіонат Переяславщини з мініфутболу 5х5 “Ліга дворів”. У останньому турі визначилися “срібний” та “бронзовий” призери, а також найкраща команда нижньої п’ятірки турнірної таблиці. Результати матчів:

  • Ratybor (Переяслав) – Циблі (Циблівська ТГ) 8:0
  • Juk Store (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ) 4:10
  • BOSS (Переяслав) – Farmer’s food (Переяслав) 2:2
  • Велика Каратуль (Переяславська ТГ) – “Бурти” (Переяслав) +:-
  • Мирне (Вороньківська ТГ) – “Кристал” (Мала Каратуль, Ташанська ТГ) 9:0

Підсумкова турнірна таблиця:

  1. Вовчків – 47 очок
  2. Farmer’s food – 38
  3. BOSS – 38
  4. Мирне – 38
  5. Juk Store – 35
  6. Ratybor – 17
  7. Циблі – 17
  8. “Кристал” – 11
  9. “Бурти” – 11
  10. Велика Каратуль – 7

Після матчів було нагородження, у якому взяли участь організатор турніру Ілля Цапук, голова федерації футболу Переяславщини Владислав Столяренко, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко та староста Великокаратульського старостинського округу Валентина Зінченко. Окрім найкращих команд, відзначили і найкращих гравців. Найкращим футболістом турніру самі учасники змагань визнали Максима Федоренка із Вовчкова, найкращим голкіпером – Данила Попова із Ratybor. Найкращим бомбардиром став Микола Мельник із Мирного, а найкращим асистентом (не враховуючи Федоренка) – Олександр Погодін із BOSS. Окрім грамот та пам’ятних призів, вони отримали подарунки від партнерів турніру – магазинів DenRoy та Juk Store.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про втрати на фронті, корупцію у ТЦК та молодіжні ініціативи. Читайте матеріал за посиланням.

Підготував Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору