ЖИТТЯ

В Україні відзначають День Незалежності: що варто знати про 24 серпня

Чим особливе 24 серпня? Розповідає Інформатор.

24 серпня в Україні святкують День Незалежності та день народження співавтора Акту проголошення Левка Лук’яненка. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День Незалежності України. Незалежне життя України налічує лише трохи більше 30 років – незначний в історичному вимірі час. Але для наших співгромадян це ціла епоха, яку розпочав день 24 серпня 1991 року – тоді в залі українського парламенту було ухвалено Акт проголошення незалежності України.

Міжнародний день дивної музики. Цей день започаткував у 1998 році музикант та композитор із Нью-Йорку, випускник Джульярдської музичної школи,Патрік Грант. Його бачення було простим: заохотити людей слухати музику, яку вони ніколи раніше не чули. Грант вірив, що розширення музичних горизонтів може призвести до ширшого погляду на саме життя. Його мантра “слухати без упереджень” лежить в основі сьогоднішньої філософії.

Міжнародна ніч кажанів. Це глобальна подія, яка спрямована на підвищення обізнаності про важливість кажанів, їхню екологічну роль та зусилля, необхідні для захисту цих дивовижних створінь. Організована різними природоохоронними установами та неурядовими організаціями.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Арсеній, Георгій, Петро.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

79 – виверження Везувію. Міста Помпеї, Геркуланум і Стабії поховало під вулканічним попелом.

410 – вестготи під керівництвом Аларіха захопили та розграбували Рим.

1853 – випустили перші картопляні чипси.

1949 – набрав чинності договір про створення НАТО.

1968 – Франція провела перші випробування ядерної зброї.

1991 – Верховна Рада Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України (День Незалежності України).

1995 – випустили Windows 95.

2006 – Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов у розряд карликових планет.

2006 – представники п’яти православних церков України прочитали першу спільну молитву в Софійському соборі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1848 – Євген Лансере, скульптор-анімаліст.

1895 – Караш Морріс-Селіґ, американський хімік українського походження.

1898 – Олександр Горський, організатор кіновиробництва.

1923 – Віктор Глушков, український і радянський вчений, піонер комп’ютерної техніки.

1928 – Левко Лук’яненко, український політик та громадський діяч.

1938 – Богдан Базиликут, український оперний співак.

1971 – Віктор Коваленко, український фахівець зі зв’язків з громадськістю, медіаексперт, журналіст, редактор, телеведучий, викладач.

1974 – Сергій Білоус, солдат ЗСУ, учасник російсько-української війни, загинув у бою під Георгіївкою, Герой України.

ЩО БУЛО НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

24 серпня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв провели урочистості з нагоди Дня Незалежності України. Під час концерту подяками та грошовим заохоченням відзначили директора академічного ліцею імені Івана Мазепи Олександра Батрака, волонтерку Наталію Глазунову. А також нагородили представників військової частини А-4659: солдатів Максима Гариленка, Івана Осьмака, Дениса Рижикова, Дмитра Тарабана, Ганну Тернавську, Юрія Типусяка, Олексія Фортунатова, старших солдатів Павла Гутника, Гліба Семиволоса та Олександра Цанка, молодших сержантів Максима Бржозовського та Андрія Клименка та старших сержантів Ігоря Журавля, Володимира Любченка, Степана Москаля.

На заході виступили студія конферансу “Акцент” Переяславського ЦКМ з театральними номерами, акробатична студія “Фантазія”. Заспівали вокальна студія “Art time” Переяславського БХТДЮМ, Марина Бродова та Вадим Ноздровський, Валерія Христюк, Надія Томчук, Ганна Ляч та Єлизавета Хондошко. А завершився концерт виступом зразкового хореографічного колективу “Перлина”.

Того ж дня на фасаді гімназії №3 у Переяславі відкрили меморіальну дошку поету, члену Спілки письменників України, уродженцю нашого міста Станіславу Вишенському (1944-2018). У цьому закладі він навчався із грудня 1953-го до 1961 року. Ініціаторами створення дошки є голова ГО “Шевченківське товариство “Тарасовий заповіт” Юрій Авраменко та поет, член Спілки письменників України, почесний громадянин Переяслава Олег Коломієць. Виготовили її коштом родини письменника – дружини Галини та сина Максима Вишенських. Оскільки сім’я не змогла бути присутньою на заході, урочисто відкрили її заступниця міського голови Переяслава Оксана Степаненко та Олег Коломієць.

У Ташані (Ташанська ТГ) відкрили Алею слави Героїв. На великих стендах біля місцевого будинку культури зобразили фото восьми полеглих у російсько-українській війні захисників: Михайла Жала, Андрія Зражевського, Віталія Краснюка, Олексія Іванова, Степана Свища, Дмитра Орловського, Віталія Терещенка та Олександра Овдієнка. На в’їзді у Ташань встановили скульптуру Божої Матері, покровительки українського війська, яка тримає в руках омофор. Духовенство Православної Церкви України провело панахиду за загиблими.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору