ЖИТТЯ

У світі відзначають День актора та День собак: що варто знати про 26 серпня

Чим особливе 26 серпня? Розповідає Інформатор.

26 серпня у світі святкують День актора, а понад 600 років тому спалили Москву. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день актора. Це свято акторського мистецтва, день, присвячений вшануванню акторів у всьому світі. Актори були невід’ємною частиною людської історії, розповідаючи історії про кохання, трагедії, надихаючи уяву мільйонів глядачів.

Міжнародний день собак. Життя людей тісно пов’язане з домашніми тваринами, і чи не найміцніший зв’язок ми маємо із собаками. Ці дивовижні створіння справді вирізняються серед усіх інших надзвичайним розумом, чутливістю та відвагою. Вони досконало виконують функції особистих захисників, поводирів для людей з особливими потребами, допомагають правоохоронцям, рятувальникам, медикам, при цьому залишаються вірними й безкорисливими.

День музичної йоги. Цей день присвячений тим, хто любить практикувати йогу у супроводі певних музичних композицій. Хоча деякі практики йоги не використовують музику на заняттях, вважаючи, що вона відволікає увагу, багато викладачів і практиків йоги не можуть уявити свої заняття без музики. Музика допомагає задати ритм, налаштуватися на потрібний настрій, підключитися до процесу медитації, а також повністю розслабитися або прискорити рухи під час динамічних вправ.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Віктор, Дмитро, Георгій, Петро, Адріан, Наталія, Марія.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1382 – золотоординський хан Тохтамиш захопив Москву, пограбував і спалив її, відновивши залежність земель Московського князівства від Орди.

1657 – у Чигирині Гетьманом України (до повноліття Юрія Хмельницького) обрали Івана Виговського.

1918 – дипломатичні представники Української Держави й Османської імперії обмінялися грамотами з нагоди ратифікації Брестського мирного договору.

1939 – у Римі відбувся ІІ Великий збір Українських націоналістів, що ухвалив політичну програму Організації українських націоналістів, головою ОУН переобрано А. Мельника.

1945 – Українська РСР ратифікувала Статут ООН.

1946 – Норма Джин Мортенсон Бейкер підписала контракт із кіностудією XX Century Fox, взявши сценічний псевдонім Мерилін Монро.

1991 – Президія Верховної Ради УРСР ухвалила рішення про тимчасове припинення діяльності Компартії України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1743 – Антуан Лоран Лавуазьє, французький вчений, один із засновників сучасної хімії.

1873 – Лі де Форест, американський винахідник, прозваний “батьком радіо”, бо винайшов ламповий детектор і підсилювач — основу радіо “дотранзисторного століття”.

1895 – Єжи Курилович, польський лінгвіст родом зі Станіславова, один з найвідоміших лінгвістів XX століття.

1910 – Блаженна мати Тереза, католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреатка Нобелівської премії миру за 1979 рік.

1914 – Хуліо Кортасар, аргентинський письменник і поет, представник напрямку “магічний реалізм” (“Останній раунд”, “Книга Мануеля”).

1980 – Маколей Калкін, американський кіноактор, головний герой у фільмі “Сам удома”.

1980 – Кріс Пайн, американський кіноактор.

ЩО БУЛО НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

26 серпня на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі провели традиційний Кубок Куклера із мініфутболу. У ньому взяли участь сім команд. Кожна зробила заявковий внесок тисячу гривень, їх організатори передали на потреби ЗСУ. Також долучитися до збору могли всі охочі на стадіоні. Загалом зібрали 7 тисяч 200 гривень.

Семенівка зі Студениківської громади тоді вдруге поспіль стала переможцем. У фіналі вона обіграла переяславський “Патріот” 1:0. У матчі за третє місце зустрілися Вовчків (Переяславська ТГ) та “Переяслав”. Переяславці не залишили супернику жодних шансів – 5:0.

Призери отримали кубки, медалі та грамоти, а переможець – ще й великий перехідний кубок. Найкращим гравцем турніру визнали Петра Марченка із Семенівки, а найкращим голкіпером – Іллю Цапука із “Переяслава”. Вона також отримали відповідні нагороди.

Того ж дня у Переяславі на лузі біля Трубежа вдруге провели вечір фортепіанної музики під назвою “Піанополе”. Організував його музикант, очільник ГО “Джем Толока” Ігор Янчук. Зібралося близько сотні людей. Вечір вийшов дуже теплим та атмосферним, для слухачів підготували фотозону та виставку фото із попередньої зустрічі. Піаніст виконав власні твори та композиції інших виконавців.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору