ЖИТТЯ

Обжинки, День Тернополя та публічного читання коміксів: що варто знати про 28 серпня

Чим особливе 28 серпня? Розповідає Інформатор.

28 серпня у світі відзначають День публічного читання коміксів, а у 1937 році у Японській імперії заснували одну з найбільших автомобільних компаній світу Toyota. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День міста Тернопіль. Це культурний та релігійний центр Тернопільської області. За розмірами воно є четвертим містом заходу України та одним із трьох основних центрів Галичини. Засноване місто у 1540 році Яном Тарновським, а розміщується на річці Серет. Перші письмові згадки про Тернопіль датуються 15 квітня 1540 року. Заступницею міста вважається свята Текля. Із сотні замків та замкових споруд України 34 стоять у Тернополі та області.

Обжинки. Це свято є віковою традицією. На честь святкування проводяться такі ритуали, як завивання бороди, вшанування останнього снопа, освячення скошеного жита та зібраних трав, поливання жниць. 

Міжнародний день публічного читання коміксів. У 2010 році Сара Мореан та Брайан Хітер із сайту альтернативних коміксів Daily Cross Hatch вигадали святкування цього дня. Мета свята полягала в просуванні коміксів, щоб люди без сором’язливості могли читати їх публічно. Датою святкування обрали день народження Джека Кірбі. Ця людина вважається генієм коміксів. 

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Василь, Георгій, Іван, Макар, Мойсей, Микола, Павло, Сергій, Федір, Ганна.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1850 – у Веймарі відбулася прем’єра опери Ріхарда Вагнера “Лоенґрін”.

1921 – у Києві розстріляні 47 членів ЦУПКому (Центрального Українського Повстанського Комітету), серед яких були Іван Андрух, співзасновник УВО, та поет-військовик Григорій Чупринка.

1937 – у Японській імперії засноували компанію Toyota.

1941 – у Радянському Союзі ліквідували Автономну Радянську Соціалістичну Республіку Німців Поволжя, а всіх етнічних німців республіки вислали до Сибіру й Середньої Азії.

1963 – біля Меморіалу Лінкольна у Вашингтоні зібралися 200 тисяч учасників маршу протесту проти расової сегрегації та дискримінації. Перед ними зі своєю знаменитою промовою “В мене є мрія” виступив борець за громадянські права темношкірих громадян Америки Мартін Лютер Кінг.

1999 – в столиці Малайзії Куала-Лумпурі відкрилася найвища на той час споруда – дві 88-поверхові башти-близнючки торгово-ділового центру “Вежі Петронас” заввишки 452 метри кожна.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1749 – Йоганн Вольфганг фон Гете, німецький учений і письменник (“Фауст”, “Страждання молодого Вертера”).

1877 – Чарльз Стюарт Роллс, один зі співзасновників компанії “Роллс Ройс”.

1887 – Дмитро Дяченко, український архітектор і громадський діяч

1890 – Дмитро Загул, поет, перекладач, літературознавець.

1922 – Марія Лісовська, українська письменниця. Авторка збірок оповідань “Скільки житиму – любитиму”, “Відлуння серця”.

1969 – Джейсон Прістлі, американський актор (“Район Беверлі-Гіллз”).

2000 – Юліан Ступак, офіцер Збройних сил України, учасник російсько-української війни, Герой України (посмертно).

ЩО БУЛО НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

28 серпня у Переяславі провели всеукраїнський забіг “Шаную воїнів, біжу за Героїв України”. Взяли участь близько пів сотні людей, зокрема, педагоги, батьки і вихованці Будинку художньої творчості для дітей, юнацтва та молоді, які, власне, і організували цей захід.

Цю акцію започаткував батько загиблого на російсько-українській війні кіборга Олексія Дурмасенка разом із Таїсією Братасюк та Дмитром Примаченком. Стартували активісти від Алеї Героїв. Кожен обирав маршрут із трьох запропонованих дистанцій – 2, 5 та 10 кілометрів – та ім’я Героя, за якого біжить. Після пробіжки учасники ділилися у соцмережах фото та відео про забіг під хештегом #БіжуЗаГероя_2023 і #забіг2023.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору