Переяслав Перейти на сайт

Віталія Гетьмана обрали директором лікарні Переяслава: персонал підтримував кандидатуру Ігоря Гомоная

Провели конкурс на заміщення посади директора переяславської лікарні. Як визначали переможця?

Віталій Гетьман став директором КНП “Переяславська БЛІЛ”. Його кандидатуру підтримала більшість членів конкурсної комісії. Із ним укладуть контракт на 5 років. 28 серпня у міській раді Переяслава він та інший претендент Ігор Гомонай представляли свої стратегії розвитку медичного закладу на найближчі роки. Інформатор розповідає, як це було.

Віталій Гетьман серед основних своїх завдань вбачає реконструкцію та модернізацію лікарні (утеплення стін, заміна покрівлі, вікон, каналізаційних мереж, сантехніки, ремонт асфальтного покриття), збереження пологового відділення, повернення всіх пакетів НСЗУ, створення реабілітаційного відділення, забезпечення закладу якісним медичним обслуговуванням (придбання сучасної техніки), створення приватної комунальної котельні для лікарні, створення нових та реконструкцію старих укриттів, залучення додаткових фінансових джерел, створення мотиваційної системи оплати праці для персоналу (основну частку заробітної плати доцільно пов’язувати із результатами роботи кожного медика), розробку програми боротьби із корупцією, перегляд штату лікарні, розширення співпраці з іншими медичними закладами та інші менш значні кроки для покращення переяславської лікарні.

Віталій Гетьман народився 10 серпня 1989 року в Переяславі. Закінчив місцеву ЗОШ №4. У 2012 році закінчив навчання в “Українській медичній стоматологічній академії” м. Полтава за фахом “Лікувальна справа”, у 2012-2015 роках навчався у Національній медичній академії післядипломної освіти ім. П.Л. Щупика МОЗ України за спеціальністю “Хірургія”. З 2015 року працював лікарем-хірургом хірургічно-травматологічного відділення Переяславської ЦРЛ. З 2020 року до березня 2024-го був ургентним хірургом Переяславської БЛІЛ. Із березня й дотепер – лікар-хірург Українського медико-соціального центру ветеранів війни у с. Циблі та за сумісництвом ургентний хірург Переяславської БЛІЛ. Віталій Гетьман одружений, має двох дітей.

Першим презентував свою стратегію Віталій Гетьман

Ігор Гомонай готовий був зосередитися у своїй роботі передусім на таких напрямках: задля боротьби із корупцією створення наглядової ради закладу, проведення фінансового аудиту, розробка стратегічного плану довготривалого розвитку (оптимізація структури, визначення пріоритетних напрямків розвитку, пакети НСЗУ, платні послуги, кадрова політика, закупівля дороговартісного обладнання, проведення капітальних ремонів та реконструкції, стандартизації медичних послуг, опалення, харчування, енергоефективність), встановлення відеокамер. Окремими пунктами розвитку лікарні вбачає вирішення проблеми із персоналом, покращення медичної допомоги, цифровізацію та прозорість, фандрейзинг, роботу із фондами, міжнародними організаціями та місцевим бізнесом, підвищення рівня маркетингової привабливості медичного закладу, безпеку та комфорт.

Із січня до квітня цього року Гомонай вже був директором Переяславської БЛІЛ. Після випробувального терміну він вирішив не продовжувати співпрацю із закладом через сімейні обставини та стан здоров’я. Тож членів комісії передусім і турбувало, чи не покине він знову так неочікувано свою посаду.

– У січні Вячеслав Саулко зателефонував та запропонував очолити заклад. Мені потрібно було дати відповідь буквально за пару днів. Водночас відбувалися певні сімейні процеси, які я сподівався завершити під час роботи у лікарні. На жаль, наприкінці першого кварталу так сталося, що накопичилося багато сімейних питань, проблеми зі здоров’ям. Тому разом із родиною я прийняв складне рішення не продовжувати контракт. Коли оголосили про конкурс, всі проблеми, які накопичилися, вже вдалося вирішити. Тоді я поставив собі три запитання. Перше – чи були у мене конфлікти всередині колективу? Начебто ні. Друге – чи були у мене конфлікти із керівництвом? Начебто співпраця була плідною, жодних проблем не було. Можливо, моє рішення покинути посаду дещо розчарувало, я це розумію. Третє – чи залишив я заклад у кращому стані, ніж коли прийшов? Думаю, тут безумовно так. Враховуючи, що значно сильніших від мене кандидатів немає (є рівні, але не значно кращі), я вирішив податися на цю посаду. Ми вирішили, що дружина залишить свою роботу, переїде до Переяслава, щоб ми були разом і щоб у майбутньому подібної ситуації не повторилося, – пояснив Ігор Гомонай.

Ігор Гомонай підготував візуальну презентацію

Голова конкурсної комісії, заступниця міського голови Переяслава Оксана Степаненко зазначила, що працівники лікарні  (близько двох сотень) підписали звернення на підтримку Ігоря Гомоная. Членкиня комісії та представниця колективу Переяславської БЛІЛ Лідія Стефанська закликала комісію підтримати його кандидатуру: “Він так мотивував колектив – від лікарів до санітарок, – що вони почали працювати за трьох. І він лікарню підтримав таким чином, що ми змогли 100-відсотково отримувати заробітну плату. У нього є європейська манера управління, тому я думаю, що він зможе тримати нашу лікарню на високому рівні”.

Ігор Гомонай народився 22 грудня 1983 року. Навчався на медичному факультеті Ужгородського національного університету, а потім на магістратурі Національної медичної академії ім. Щупика за спеціальністю “Ортопедія та травматологія”. Заочно закінчив аспірантуру в ДУ “Інститут ортопедії та травматології ІТО АМНУ” за спеціальністю “Ортопедія та травматологія”, здобув науковий ступінь кандидата медичних наук. Із 2006-го до 2008 року був лікарем-інтерном Переяславської ЦРЛ, із 2008-го до 2014-го – лікарем ортопедом-травматологом Переяславської ЦРЛ, із 2014-го до 2018-го – лікарем ортопедом-травматологом хірургічного відділення Українського медико-соціального центру ветеранів війни у с. Циблі. Із 2016-го до 2023-го працював на менеджерських посадах у різних компаніях, із 2023-го викладає в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Одружений, має двох дітей.

Гомонай розповів, чому покинув посаду директора лікарні раніше

Лідія Стефанська закликала комісію підтримати кандидатуру Ігоря Гомоная

Конкурсна комісія на 15 хвилин відлучилася до нарадчої кімнати. Після цього відбулося відкрите голосування. 5 членів – Оксана Степаненко, головний спеціаліст відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я міськради Переяслава та секретар комісії Олена Гриценок, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, голова Ташанської громади Василь Вовчанівський, заступник голови Дівичківської громади Григорій Карнаух – підтримали Віталія Гетьмана, троє – голова Циблівської громади Олександр Палагута, головний лікар Студениківської амбулаторії Вікторія Кормишева та Лідія Стефанська – Ігоря Гомоная. Представниці професійної спілки “Переяслав-Хмельницька РОПП ОЗУ” Надії Гордієнко та директорки Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любові Крикливець на засіданні не було.


Що цьому передувало?

Протягом понад року у Переяславській лікарні змінилося кілька директорів. Після того, як 16 березня 2023 року Лариса Кузьменчук написала заяву на звільнення за власним бажанням, її місце із квітня зайняв Віктор Атаманенко. У січні 2024-го він покинув посаду, написавши заяву на звільнення. Невдовзі директором призначили Ігоря Гомоная, який після тримісячного випробувального терміну вирішив не продовжувати співпрацю із закладом. Із квітня тимчасово виконував обов’язки директора лікарні Олег Міхальков.

5 – за Гетьмана, 3 – за Гомоная

Нагадаємо, що у березні ми запитували у переяславців, чи задоволені вони якістю надання медичних послуг у лікарні. Відеосюжет дивіться тут.

Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.