ЖИТТЯ

Три похорони, новий директор лікарні та третьої гімназії: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації. 

Протягом тижня, що минув на Переяславщині було багато скорботи. Відбулось три похорони військовослужбовців та відзначили День вшанування пам’яті загиблих захисників. Також були й кадрові зміни, обрали нового директора Переяславської лікарні та третьої гімназії. Не обійшлося і без пожеж та повітряних атак. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ РОМАНОМ ШАПОВАЛОМ

30 серпня у Переяславі попрощалися із лейтенантом Збройних сил України Романом Шаповалом 1993 р.н. із Гланишева (Переяславська ТГ). Він загинув 27 серпня під час удару FPV-дрона та артилерійського обстрілу біля населеного пункту Петропавлівка Куп’янського району, що на Харківщині. Служив командиром механізованої роти механізованого батальйону. У нього залишився батько, мати, сестра та наречена. Поховали воїна на кладовищі у рідному селі.

Роман пішов боронити Україну добровольцем ще у 2014 році та протягом 10 років, до дня загибелі, не припиняв стояти на захисті країни. Його батько також військовослужбовець з початку антитерористичної операції.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко сказав: “Тяжко говорити, коли немає поруч рідної матері, яка не чує останню молитву та розбита горем від втрати найріднішої людини, коли батько, який зараз обіймає його як новонароджене дитя, який був з ним завжди поруч, та наречена, яка не дочекалася весілля, що вони планували… Ми вірили, що він повернеться, адже він любив Україну. Понад 10 років був найпершим, воював у різних точках, був на передовій та ніколи не був позаду. Рятував своїх друзів, побратимів, але його врятувати ніхто не зміг”.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ПОПРОЩАЛИСЯ ІЗ 20-РІЧНИМ ДМИТРОМ КУЗЬМЕНКОМ

29 серпня у Переяславі попрощалися із військовослужбовцем Національної Гвардії України з бригади “Лють” Дмитром Кузьменком із Хоцьок (Циблівська ТГ). 20-річний воїн загинув 26 серпня. У нього залишилася мати та рідна сестра. Поховали захисника на кладовищі у рідному селі.

Під час служби одна жінка з натовпу вигукнула: “Плаче Діма, Дімочка плаче, подивіться”. І на обличчі хлопця, яке вкрите ранами та шрамами та яке окреслювало сонячне світло, неначе справді скотилася сльозинка. На мить у храмі запала тиша, а потім було чути лише тихі похлипування рідних, які ще тісніше зібралися біля домовини свого захисника.

Знайомий Дмитра Олександр розповів, що це тяжка та несподівана втрата, яка сколихнула багатьох: “Я вже дещо побачив за життя, а Дімка?.. Молодий, сміливий, хотів миру в країні та тільки от вже не побачить він його. Він був чесним перед собою та країною до кінця”.

НА ЗААЛЬТИЦЬКОМУ КЛАДОВИЩІ ПОХОВАЛИ ДМИТРА РУЖАНОВСЬКОГО 

26 серпня у Переяславі попрощалися зі штаб-сержантом Національної гвардії України Дмитром Ружановським. 32-річний воїн загинув 11 серпня при виконанні бойового завдання у селі Макіївка Сватівського району, що на Луганщині. До 19 серпня його вважали зниклим безвісти. Служив бойовим медиком батальйону оперативного призначення. Поховали захисника на Заальтицькому кладовищі біля прабабусі та прадідуся.

голова Переяслава Вячеслав Саулко згадав захисника добрим словом:

– Два тижні тому ми почули про гірку звістку для нашої громади – зник безвісти Дмитро. Всі очікували дива, дехто навіть казав: “Діма фартовий, він виживе”. Та прийшло страшне горе, загинув наш герой. Він служив у найелітнішому підрозділі Національної гвардії України, був бойовим медиком – рятував побратимів. Він йшов у пекло, аби рятувати людей. Наразі це 142-й воїн, янгол-охоронець на Переяславщині, який вічно буде покоїтись на Алеї слави. Батько Дмитра теж військовий, виконує бойові завдання на передовій. А як пережити горе малому сину та дружині, яка в такому молодому віці стала вдовою? Дмитре, ми завжди пам’ятатимемо твій подвиг та героїзм. Лише днями громада вшанувала тебе почесним жителем громади, та, на жаль, посмертно.

Т.в.о. заступника командира четвертої бригади оперативного призначення Національної гвардії України, у якій Дмитро проходив військову службу розповів, що 1 серпня Дмитро разом зі своїм підрозділом виконував завдання у Макіївці. Хлопці мали провести штурмові дії та повернути втрачені позиції. Штурм позицій ворога почали близько 5-6-ї ранку. У цей час по українських позиціях застосували артилерійський мінометний вогонь, снаряд розірвався прямо біля Дмитра. Тіло знайшли пізніше під уламками.

НА ВІЙНІ У КУРСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАГИНУВ АНДРІЙ ГЛОБА

26 серпня під час виконання бойового завдання в зоні бойових дій у населеному пункті Черкаська Конопелька Курської області загинув Андрій Глоба 1984 р.н. із Переяслава. Служив у лавах Збройних сил України на посаді старшого навідника 2 гранатометного відділення гранатометного взводу.

У ПЕРЕЯСЛАВІ ВШАНУВАЛИ ЗАГАБЛИХ ЗАХИСНИКІВ, РІДНИМ ЧОТИРЬОХ ІЗ НИХ ВРУЧИЛИ НАГОРОДИ 

29 серпня у Переяславі біля пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО (ООС) та Алеї Героїв відбувся захід до Дня пам’яті захисників України. Вшанувати пам’ять своїх рідних та знайомих зібралися сотні містян.

Командир зенітно-ракетного артилерійського дивізіону 12 бригади спеціально призначення полку “Азов” Національної гвардії України, майор з позивним “Мирон” зазначив: “Сьогодні ми вшановуємо пам’ять побратимів із різних частин, підрозділів та з різними шевронами на плечах, які віддали найголовніше – життя – за нашу країну. Саме у ці хвилини триває бій не на життя, а на смерть. У цьому бою бійці 12 бригади “Азову” сміливо зі зброєю в руках тримають фронт”.

Також військовий згадав про азовця Дениса Денисюка зі Світанку (Циблівська ТГ), який загинув 11 квітня ц.р. у Бахмутському районі: “Денвер” був для нас прикладом сміливості, відданості та сили духу. Ми покладали на нього великі надії і він завжди виправдовував їх у бою. На нього завжди можна було покладатись. Він назавжди буде невід’ємною частиною нашої азовської родини”.

“Мирон” вручив батькам Дениса Наталії та Ігорю нагрудний знак “Комбатанський хрест” від Головнокомандувача ЗСУ та почесний нагрудний знак “Честь та пам’ять”, як особливий знак поваги до родини загиблого.

Начальник групи документального забезпечення першого відділу Бориспільського РТЦК та СП, майор Андрій Загнойко вручив нагороди рідним загиблих воїнів, які ті здобули посмертно. Старшого солдата, стрільця-снайпера Олександра Пилипенка, солдата стрільця стрілецького відділення Сергія Бойка та солдата командира протитанкового відділення Сергія Пирога відзначили орденами “За мужність” ІІІ ступеня.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ПОВІТРЯНИХ АТАК ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

26 серпня масовано атакували територію України ракетами різних типів та ударними безпілотниками. На Київщині постраждали три людини, також пошкоджень зазнали приватні будинки, енергетичні об’єкти, складське приміщення, гаражі, три авто.

27 серпня 10-ма ракетами різних типів (3 аеробалістичними ракетами Х-47М2 “Кинджал”, балістичною ракетою “Іскандер-М”, крилатою ракетою “Іскандер-К”, 5-ма крилатими ракетами Х-101) та 81 ударним БпЛА Shahed. Сили ППО знищили 5 крилатих ракет Х-101 та 60 безпілотників у Київській, Хмельницькій, Рівненській, Вінницькій, Черкаській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Дніпропетровській, Полтавській, Житомирській, Сумській, Чернігівській та Кіровоградській областях.

На Київщині внаслідок падіння уламків зафіксували загоряння трав’яного настилу та лісової підстилки поза межами населених пунктів у кількох громадах області, пожежі ліквідували.

29 серпня 3-ма керованими авіаційними ракетами Х-59/69, двома ракетами, а також 74-ма ударними БпЛА типу Shahed-131/136. Сили ППО збили дві ракети Х-59/69 та 60 ударних БпЛА у межах Харківської, Черкаської, Кіровоградської, Київської, Полтавської, Дніпропетровської, Херсонської, Сумської та Донецької областей. Ще 14 БпЛА локаційно втрачені (упали) на території України. На Київщині один пошкоджений приватний будинок.

У Голосіївському районі Києва сталося падіння уламків на територію житлової забудови. Попередньо, пошкоджені вікна та двері у багатоквартирному будинку. У Дніпровському районі зафіксували падіння уламків на територію житлової забудови, без негативних наслідків. У Деснянському районі уламки впали на територію приватного домогосподарства, виникла пожежа у нежитловій будівлі. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІЛА СУХА ТРАВА, ЧАГАРНИКИ ТА ГОСПОДАРЧА БУДІВЛЯ

Кілька пожеж було цього тижня на Переяславщині. 26 серпня у Переяславі на провулку 2-ий Трубіжний загорілася господарча будівля площею 32 кв. метри та її покрівля. Була загроза загоряння сусідньої господарчої будівлі. Пожежу ліквідували. Вогонь частково знищив господарську будівлю та повністю дах, речі домашнього вжитку, будівельні матеріали, орієнтовно 150 кілограмів сіна. Сусідню одноповерхову будівлю врятували. Ніхто у пожежі не постраждав. Її причини встановлюють.

Того ж дня у селі Гречаники (Дівичківська ТГ) загорілося несанкціоноване сміттєзвалище на площі 0,4 га, загальна ж його площа – 1 га. Працювали два екскаватори. Через дві години на допомогу прибув гусеничний бульдозер, але вже через пів години вийшов із ладу. Пожежу ліквідували, ніхто не постраждав.

28 серпня у Гланишеві (Переяславська ТГ) на узбіччі загорівся трав’яний настил дороги та пеньки на площі 0,2 га. Пожежу ліквідували. Цього ж дня надійшло повідомлення про загоряння трав’яного настилу та чагарників розміром 0,001 га на вулиці Героїв Дніпра у Переяславі, його теж ліквідували.

ЧОЛОВІК ЧЕРЕЗ РЕВНОЩІ ЗАБИВ ДО СМЕРТІ СВОЮ СПІВМЕШКАНКУ 

24 серпня у селі Козлів (Студениківська ТГ) місцевий житель завдав своїй співмешканці множинних тілесних ушкоджень, від яких вона померла. Про подію поліції повідомили медичні працівники. Чоловікові загрожує до 10 років позбавлення волі.

Прибувши на місце події, правоохоронці виявили в будинку тіло 47-річної жінки з тілесними ушкодженнями. Встановили, що під час спільного розпиття алкогольних напоїв через ревнощі зловмисник завдав численних смертельних ударів руками по тілу співмешканки.

Правоохоронці Бориспільського управління поліції затримали фігуранта та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Речові докази вилучили. Слідчі повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України (Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

ВІТАЛІЯ ГЕТЬМАНА ОБРАЛИ ДИРЕКТОРОМ ЛІКАРНІ ПЕРЕЯСЛАВА

Віталій Гетьман став директором КНП “Переяславська БЛІЛ”. Його кандидатуру підтримала більшість членів конкурсної комісії. Із ним укладуть контракт на 5 років. 28 серпня у міській раді Переяслава він та інший претендент Ігор Гомонай представляли свої стратегії розвитку медичного закладу на найближчі роки.

Віталій Гетьман серед основних своїх завдань вбачає реконструкцію та модернізацію лікарні (утеплення стін, заміна покрівлі, вікон, каналізаційних мереж, сантехніки, ремонт асфальтного покриття), збереження пологового відділення, повернення всіх пакетів НСЗУ, створення реабілітаційного відділення, забезпечення закладу якісним медичним обслуговуванням (придбання сучасної техніки), створення приватної комунальної котельні для лікарні, створення нових та реконструкцію старих укриттів, залучення додаткових фінансових джерел, створення мотиваційної системи оплати праці для персоналу (основну частку заробітної плати доцільно пов’язувати із результатами роботи кожного медика), розробку програми боротьби із корупцією, перегляд штату лікарні, розширення співпраці з іншими медичними закладами та інші менш значні кроки для покращення переяславської лікарні.

Ігор Гомонай готовий був зосередитися у своїй роботі передусім на таких напрямках: задля боротьби із корупцією створення наглядової ради закладу, проведення фінансового аудиту, розробка стратегічного плану довготривалого розвитку (оптимізація структури, визначення пріоритетних напрямків розвитку, пакети НСЗУ, платні послуги, кадрова політика, закупівля дороговартісного обладнання, проведення капітальних ремонів та реконструкції, стандартизації медичних послуг, опалення, харчування, енергоефективність), встановлення відеокамер. Окремими пунктами розвитку лікарні вбачає вирішення проблеми із персоналом, покращення медичної допомоги, цифровізацію та прозорість, фандрейзинг, роботу із фондами, міжнародними організаціями та місцевим бізнесом, підвищення рівня маркетингової привабливості медичного закладу, безпеку та комфорт.

Конкурсна комісія на 15 хвилин відлучилася до нарадчої кімнати. Після цього відбулося відкрите голосування. 5 членів – Оксана Степаненко, головний спеціаліст відділу з питань фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я міськради Переяслава та секретар комісії Олена Гриценок, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, голова Ташанської громади Василь Вовчанівський, заступник голови Дівичківської громади Григорій Карнаух – підтримали Віталія Гетьмана, троє – голова Циблівської громади Олександр Палагута, головний лікар Студениківської амбулаторії Вікторія Кормишева та Лідія Стефанська – Ігоря Гомоная. Представниці професійної спілки “Переяслав-Хмельницька РОПП ОЗУ” Надії Гордієнко та директорки Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любові Крикливець на засіданні не було.

У ГІМНАЗІЇ №3 НОВИМ ДИРЕТОРОМ ПРИЗНАЧИЛИ ВОЛОДИМИРА БРАЖНИКА

30 серпня педагогічному колективу Переяславської гімназії №3 представили нового директора. Ним став Володимир Бражник.

Зробили це міський голова Переяслава Вячеслав Саулко, його заступниця Оксана Степаненко та начальник відділу освіти Петро Ярмоленко. Ярмоленко зачитав наказ про призначення Володимира Бражника на посаду директора. Раніше на цій посаді працював Володимир Кондюсь, який залишається у гімназії вчителем біології та основ здоров’я.

Володимир Бражник працює у гімназії №3 вчителем фізкультури. Йому 50 років. Активно займається скандинавською ходьбою, флорболом та багатьма іншими видами спорту.

У КАФЕ-ПЕКАРНІ BULKA ДОЛУЧИЛИСЯ ДО АКЦІЇ “СТІЛ ПАМ’ЯТІ”

У переяславському кафе-пекарні BULKA 29 серпня протягом усього дня один зі столиків заброньований. На ньому розмістили свічку, соняшники, синьо-жовту стрічку та листівку із написом “Цей стіл зарезервонаний для найсміливіших із нас”. Всі охочі можуть вписати туди імена захисників, які віддали свої життя за свободу України. Таким чином заклад долучається до національної акції “Стіл пам’яті”, яку організували Фонд пам’яті Іллі Грабара, військового, який загинув під Бахмутом, та платформа пам’яті “Меморіал”.

– Підписниця прислала нам пост у соцмережі із інформацією про цю акцію і запропонувала долучитися, бо хотіла мати можливість вписати імʼя свого Героя, – розповіла власниця BULKA Анастасія Черней. – Ми охоче погодились, бо для нас важливо бути соціально відповідальним закладом. Памʼятати – наш обовʼязок, робити щось для цієї памʼяті – наша відповідальність. Для участі в акції потрібно було подати заявку на реєстрацію, у якій вказати інформацію про свій заклад: адресу, формат закладу та ще кілька деталей. Далі з нами звʼязався менеджер фонду, відправив інструкцію для участі, інформацію для гостей та роздруковані листівки для вписування імен.

Анастасія додала, що багато відвідувачів були розчулені цією ініціативою, охоче вписували імена, фотографували стіл та публікували у соцмережах. Зараз вже вписали понад 10 імен. BULKA – єдиний заклад не лише у Переяславі, а й у Бориспільському районі (не враховуючи місто Бориспіль), який долучився до акції.

Традиція сервірувати символічний стіл пам’яті має американське походження. Дружина загиблого військового Марія Грабар дізналася про акцію від знайомого військового зі США. Там на День пам’яті полеглих за Батьківщину військових всі вдома й у закладах сервірують один столик для загиблих воїнів. Торік до акції “Стіл пам’яті” в Україні долучилися 100 закладів, цьогоріч – вже понад 700.

У ПЕРЕЯСЛАВСЬКІЙ ГРОМАДІ ВИЯВИЛИ АФРИКАНСЬКУ ЧУМУ СВИНЕЙ

28 серпня на території Переяславської громади зареєстрували спалах африканської чуми свиней. Центральна випробувальна державна лабораторія Держпродспоживслужби виявила ДНК вірусу АЧС у відібраних зразках патологічного матеріалу від загиблих свиней, які належать свиногосподарству “Стейкагро” у селі Гланишів (Переяславська ТГ).

До зони захисту увійшли мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР, свиногосподарство ТОВ “Стейкагро”, а також села Гланишів, Довга Гребля, Вовчків, Гайшин (Переяславська ТГ).

До зони нагляду увійшли мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР, ТОВ “СМГ Переяславське”, свиногосподарства СП ТОВ “Пайовик-С”, ПП “Строкова-Агро”, СП ТОВ “Нива Переяславщини” (свинокомплекс №8, свинокомплекс №1), а також такі населені пункти з прилеглими до них територіями: Переяслав, Чирське, Гребля, Дем’янці, Харківці, Мазінки, Мар’янівка, Велика Каратуль, Плескачі Переяславської ТГ, Пристроми, Студеники, Козлів, Леляки, Семенівка, Строкова Студениківської ТГ.

Зараз фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вживають всіх заходів з профілактики та боротьби з АЧС.

НАЗАР ОДЛІЙНИК НЕ ВИГРАВ ЧЕМПІОНСЬКИЙ ПОЯС ІЗ КУЛАЧНИХ БОЇВ ЛИШЕ ЧЕРЕЗ ТРАВМУ

24-річний Назар Олійник із Переяслава нещодавно взяв участь у чемпіонському поєдинку в лізі кулачних боїв KLAN FC у ваговій категорії 70-75 кілограмів. Він протистояв 23-річному Артему Нечипуренку із Києва на прізвисько “Агресор”. У четвертому раунді наш земляк не зміг продовжувати бій через травму, якої йому не за правилами завдав суперник. Тож чемпіонський пояс отримав Нечипуренко.

Бій складався безумовно на користь Назара Олійника. Лише наприкінці першого раунду він опинився у легкому нокдауні, але у наступних захопив ініціативу. Переяславець завдавав більше ударів і часто вони були точними. У другому раунді він чудово зловив Нечипуренка на протиході і у нього підкосилися ноги. Рефері відразу зафіксував нокдаун, не давши Олійнику завдати бодай ще одного удару, який би, скоріше за все, став вирішальним у бою. У третьому раунді Назар лише підтвердив свою перевагу кількома потужними влучаннями.

А ось у четвертому раунді, коли Агресор, певно, відчував, що вже не має жодних шансів на перемогу, він почав діяти максимально брудно. Спочатку після абсолютно чистого влучання у Олійника над оком з’явилося розсічення, але, як зазначили і самі коментатори, у нього бували й серйозніші. Проте невдовзі після того, як рефері призупинив бій, а Олійник стояв спиною до суперника, той ударив його в голову. Нехай це і був мінус один бал для Нечипуренка, але Назару він приніс значно більше шкоди – приходити до тями довелося довго. Наприкінці цього дикого раунду Агресор кинувся на Олійника і відправив його у нокдаун, та у цьому моменті переяславець зазнав пошкодження, через яке не міг продовжувати бій.

“Я чисто перемагав. Вдарив після гонгу – розсік мене, другий кидок – і в мене чи то перелом, чи то вилетіла рука. Як це назвати? Де спортивна поведінка? Де щось людське? Ця людина для мене тепер не рукопотисна, мати із нею жодних справ я не хочу. Поваги до нього немає ніякої”, – сказав після бою Назар Олійник. Також він подякував ЗСУ, зокрема, своєму братові, який зараз захищає Україну.

“Все було чесно. Я не знаю, що каже мій суперник, вважаю, що було все чисто. Той удар, де він упав, був чистий, не після команди рефері. Я не чув команди рефері, що треба зупинитися”, – сказав Артем Нечипуренко.

СЕМЕНІВКА ВТРЕТЄ ПОСПІЛЬ ВИГРАЛА КУБОК КУКЛЕРА

У суботу, 24 серпня, на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі провели традиційний Кубок Куклера із мініфутболу 8х8. Взяли участь 8 команд. Перемогу втретє поспіль здобула Семенівка зі Студениківської громади. Окрім того, кожна команда зробила заявковий внесок 1500 гривень, які передадуть на потреби ЗСУ.

Учасників розділили на дві групи по 4 команди. Грали за коловою системою. Переможці груп проходили до фіналу, другі місця вирішували між собою, хто здобуде “бронзу”. Грали на половині стандартного поля, матчі тривали по 30 хвилин.

У групі А перше місце посів переяславський BOSS. Спочатку він зіграв унічию 2:2 із Вовчковом (Переяславська ТГ), потім переміг переяславські “Бурти” 3:2, а в останньому матчі впевнено розібрався із переяславським “Матадором”, який виставив на турнір склад із вихованців своєї футбольної школи, – 5:1. Другими у групі стали “Бурти”, вони набрали 6 очок, обігравши 4:0 “Матадор” та 8:3 Вовчків. Якраз поразка від “Буртів” позбавила вовчківчан першого місця та опустила аж на третє, бо того вони розгромили “Матадор” 8:1 та мали нічию із BOSS. Зрештою так і залишилися із 4 очками в активі.

Група А

  1. BOSS – 7 очок
  2. “Бурти” – 6
  3. Вовчків – 4
  4. “Матадор” – 0

У групі Б Семенівка, у складі якої грали переважно найкращі футболісти Переяславщини, які недавно, скажімо, представляли дівичківський “Дніпро” у Суперлізі Лівого берега, здобула три перемоги: 2:1 над переяславським Farmer’s food, 2:0 над переяславським “Патріотом”, із яким торік грала у фіналі, 4:0 над ДЮСШ Переяслав. ДЮСШ, основу якої складали переважно футболісти Ratybor, який нещодавно виступав у “Лізі дворів”, забрала друге місце, обігравши 2:1 “Патріот” та 3:0 Farmer’s food. У так званому “матчі престижу” “фермери” перемогли “патріотів” 1:0.

Група Б

  1. Семенівка – 9
  2. ДЮСШ Переяслав – 6
  3. Farmer’s food – 3
  4. “Патріот” – 0

У фіналі якісної боротьби не вийшло. Семенівка значно переважала за класом BOSS, тож спокійно перемогла 5:0. У матчі за третє місце було цікавіше, хоча ДЮСШ й тримала ситуацію під контролем. Зрештою лише перед самісіньким фінальним свистком “Бурти” змогли скоротити своє відставання до мінімуму 2:3, але таким рахунок і залишився.

Семенівка, нехай і без футболістів із цього села, виграє Кубок Куклера у 2022-му, 2023-му та тепер 2024-му. До неї останнім переможцем був ще “Переяслав-БРСМ”.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про День Незалежності, плити у Альті та сесія. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору