ЖИТТЯ

В Україні відзначають День знань та підприємців: що варто знати про 1 вересня

Чим особливе 1 вересня? Розповідає Інформатор.

1 вересня в Україні відзначають День знань та підприємців, а також початок нового Церковного року. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день приматів. Це щорічна подія, яка має на меті підвищити обізнаність про різні види приматів, що населяють нашу планету, а також на зусилля, спрямовані на захист цих створінь.

Початок Церковного року (Новоліття). 1 вересня – надзвичайно важлива дата для православних віруючих. Саме в цей день вони відзначають Початок нового Церковного року, або Новоліття, який вираховується від початку створення світу. Щороку цього дня віруючі люди йдуть до церкви, щоб просити Бога та всіх святих священного благословення на прийдешній рік.

День підприємця України. Свято встановлено в Україні враховуючи роль підприємництва у здійсненні економічних реформ в країні, вирішенні соціально-економічних проблем та визнаючи його вплив на формування, становлення та розвиток національної економіки згідно з Указом Президента від 5 жовтня 1998 року.

День знань. В світі не існує єдиної дати для початку нового навчального року — різні країни встановили для цього різний час. В Україні ж перший вересневий день знаменує не тільки настання осені — мільйони школярів і студентів саме тоді повертаються до навчальних закладів.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Наталя, Варвара, Тимофій, Фекла, Тетяна.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1819 – вперше на сцені Полтавського театру поставлено п’єсу Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

1898 – відкрився Київський політехнічний інститут.

1939 – нападом Німеччини на Польщу розпочалася Друга світова війна в Європі.

1964 – у Києві відкрили перший в Україні широкоформатний кінотеатр “Україна”.

1996 – в Україні запровадили національну валюту — гривню.

2001 – покарання стратою в українському судочинстві замінено довічним ув’язненням.

2014 – вихід українських сил з Луганського аеропорту під час Війни на сході України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1741 – Жан-Бенуа Шерер, французький та німецький історик, автор першої в Західно-Європейській науці монографії з історії України (Літопис Малоросії або історія козаків-запорожців та козаків України або Малоросії).

1856 – Сергій Виноградський, український мікробіолог, еколог та ґрунтознавець.

1875 – Едгар Райс Барроуз, американський письменник, автор романів про Тарзана.

1877 – Френсіс Вільям Астон, британський фізик і хімік, лавреат Нобелівської премії з хімії.

1925 – Ігор Юхновський, український вчений, політик

1937 – Микола Сядристий, український майстер мініатюр.

ЩО БУЛО ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ У ПЕРЕЯСЛАВІ?

1 вересня на центральній алеї Університету Григорія Сковороди в Переяславі провели урочистості з нагоди початку нового навчального року. Право підняти прапор України отримали Вадим Домарецький та Ольга Богданець. Анастасія Петрова та Мирослава Мельник виконали Гімн України. Прапори університету, студентської ради та волонтерського корпусу підняли Катерина Кравченко, Дарина Макарчук та Карина Степаненко.

Ректор Віталій Коцур привітав студентів такими словами: “Коли мене запитують, якою бачу сучасну молодь, завжди відповідаю, що це майбутнє української нації. І та молодь, яка залишається в Україні, і та молодь, яка все ж таки виїхала і планує повернутися, – це наше майбутнє. Наш університет побудований за принципом студентоцентризму, тому ви можете зустріти ректора не тільки у кабінеті, а і десь дорогою по каву чи просто на вулиці. Я завжди спілкуюся зі студентами, це ж стосується і самої адміністрації. Ми щирі, відкриті, завжди раді вислухати і раді допомогти кожному. Дуже приємно, що цьогоріч у нас добрий вступ, до нас заїхало багато першокурсників. Хотілось би побажати, щоби всі вони знайшли себе тут і стали успішними”.

Після цього перші курси вишу дали клятву першокурсників та зробили спільне фото. За давньою традицією студентський квиток та ключ вручили Віталію Сушку та Христині Лех. Голова студентської ради Роман Беркут привітав студентів та адміністрацію із початком нового навчального року.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору