Переяслав Перейти на сайт

33 роки тому над будинком Верховної Ради вперше підняли прапор України: що варто знати про 4 вересня

Чим особливе 4 вересня? Розповідає Інформатор.

4 вересня в Україні професійне свято відзначають митні брокери, а олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан святкує свій 34-й день народження. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день тхеквондо. 1994 року у Франції на сесії міжнародної організації, що керує олімпійським рухом, тхеквондо включили до переліку видів спорту, офіційно визнаних для Олімпійських ігор. Перші міжнародні змагання із цього виду єдиноборств провели влітку 2000 року в Австралії.

День митного брокера. 1992 року наказом Держмиткому України затвердили перший нормативно-правовий документ про діяльність українських митних брокерів. Особи, які надають послуги митних брокерів, відіграють важливу роль у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності та встановленні торговельних відносин вітчизняних підприємств з іноземними компаніями.

Глобальний день пошуку талантів. Іншою мовою, пошук талантів – це процес підбору кваліфікованих спеціалістів у різних галузях. До працівників, які займаються таким пошуком, належать рекрутери, менеджери з найму, спеціалісти відділів управління персоналом. Мета проведення – висловити подяку тим, хто важко працює, без втоми шукає таланти та часто залишається непоміченим.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Василь, Григорій, Іван, Митрофан, Михайло, Мойсей, Микола, Олександр, Опанас, Павло, Петро, Симон, Олена.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1837 – американський винахідник Семюел Морзе розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання й приймання повідомлень знаками – азбуку Морзе.

1885 – у Нью-Йорку відкрили перше в США кафе самообслуговування.

1888 – американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, котра працювала на плівці, що скручувалась в рулон, і зареєстрував свою торгову марку “Кодак”.

1920 – Головний Отаман Армії УНР Симон Петлюра затвердив “Інструкцію для військових агентів і для осіб, які їх заступають”, де вперше викладено концептуальні підходи до форм і методів діяльності військових аташе Української Народної Республіки.

1928 – затвердили новий український правопис – “скрипниківський”, – який діяв до 1933-го.

1938 – створили Українську Національну Оборону “Карпатська Січ”, яку очолив Степан Росоха.

1965 – у київському кінотеатрі “Україна” під час прем’єри фільму “Тіні забутих предків” відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

1991 – над будинком Верховної Ради у Києві вперше підняли синьо-жовтий прапор.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1889 – Остап Бобикевич, український композитор і піаніст, інженер.

1897 – Михайло Кауфман, радянський кінорежисер, кінооператор, один з основоположників сучасного документального кіно.

1908 – Едвард Дмитрик, американський кінорежисер українського походження, входить до списку десяти найкращих кінорежисерів за всю історію американського кіно.

1949 – Григорій Суркіс, український бізнесмен і політик.

1981 – Бейонсе, американська співачка та акторка.

1990 – Ольга Харлан, українська фехтувальниця, олімпійська чемпіонка.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

4 вересня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки відкрили виставку ляльок “Котячі історії” володарки Golden George, “Оскара” в галузі авторських іграшок, Маргарити Бовт. На ній представили 13 виробів майстрині, також охочі придбали собі листівку із котиком та автографом майстрині. Зібрані кошти використали на матеріали для нових ляльок.

На відкриття прийшло понад тридцять людей: бібліотекарі, працівники місцевого самоврядування, учні 3-Б класу ліцею імені Володимира Мономаха та всі охочі. Коти були зроблені зі штучного хутра, а деталі – у техніці пап’є-маше. Кожен виріб з виставки мав прототип, у якому люди могли знайти себе та надихнутися.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.