Переяслав Перейти на сайт

Рожаниці та Різдво Пресвятої Богородиці: що варто знати про 8 вересня

Чим особливе 8 вересня? Розповідає Інформатор.

8 вересня відзначають Міжнародний день грамотності та Різдво Пресвятої Богородиці. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день грамотності. Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності – однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році.

Міжнародний день солідарності журналістів. Інтернаціональний день солідарності журналістів, кореспондентів і репортерів, який відзначається по всій планеті щороку 8 вересня. Його було проголошено в 1958 році за рішенням IV конгресу Міжнародної організації журналістів – найстарішого і найбільшого журналістського об’єднання у світі.

Різдво Пресвятої Богородиці. Християнське свято на честь народження Богородиці Діви Марії, мами Ісуса Христа. У цей день підкреслюється, що Божа Мати є великою праведницею, помічницею і заступницею людей, покровителькою сільського господарства, яка народженням Христа зробила перший крок до вічного спасіння усіх людей.

Рожаниці. Слов’янське традиційне народно-християнське свято, яке має прадавні дохристиянські корені. Це жіноче родинне і родильне свято відзначається два дні, бо Рожанець зображували як матір і доньку (Ладу і Лелю). Це Богині родинного добробуту, яким присвячувалося жіночі моління про пологи, немовлят, сім’ю, здоров’я живих і поминання покійних родичів.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Мирон, Адріан, Роман, Марія, Віктор, Петро, Георгій, Софія.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1514 – у битві під Оршею московська армія була розбита русько-литовськими військами під проводом князя Костянтина Острозького.

1522 – завершено першу навколосвітню подорож, почату під керівництвом Фернана Магеллана.

1791 –  у паризькому Луврі художники вперше виставили на огляд свої картини.

1796 – Наполеон розбив австрійців у битві біля Бассано (Ломбардія).

1888 – відбувся перший матч Англійської футбольної ліги.

1989 – у Києві заснували Народний рух України за перебудову.

1993 – створено Всесвітню організацію міст культурної спадщини ЮНЕСКО.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1474 – Лудовіко Аріосто, італійський поет епохи Відродження.

1830 – Фредерик Містраль, провансальський поет і лексикограф, лауреат Нобелівської премії з літератури.

1896 – Олександр Соколовський, український письменник доби Розстріляного Відродження.

1897 – Юхим Голишев, український композитор у Франції, скрипаль та художник.

1898 – Наталія Ужвій, українська акторка театру та кіно, Народна артистка СРСР, лавреатка двох Сталінських та Шевченківської премій

1913 – Петро Войновський, український політичний, військовий і громадський діяч.

1970 – Ніко Кейс, американська співачка і автор пісень, українка за національністю.

ЩО БУЛО ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ У ПЕРЕЯСЛАВІ?

8 вересня, у Переяславському Центрі професійно-технічної освіти до Дня фізичної культури і спорту в Україні провели першість з міні-футболу серед студентів І-ІІІ курсів. На змагання з’явилися 13 команд, а ігри провели за олімпійською системою.

До 1/4 змагань потрапила команда 21 групи навчального закладу (електромонтери І курс) перемігши всіх аутсайдерів. Вона ж перемогла у 1/4 і 1/2 та вийшла до фіналу, де тільки по пенальті програла переможцям абсолютної першості 20 групі (трактористи ІІ курс).

Команда переможців – Пивовар Олександр – капітан, Леонід Потупа, В’ячеслав Ткачук, Артур Данько, Олександр Боровик. Їх нагородили грамотами та перехідним кубком.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.