ЖИТТЯ

248 років тому заснували місто Дніпро: що варто знати про 13 вересня

Чим особливе 13 вересня? Розповідає Інформатор.

13 вересня 1980 року президент США Дуайт Ейзенхауер підписав указ про встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні, а у 1989 році в Україні вперше виявили хворих на СНІД. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День народження пеніциліну. У 1928 році Олександр Флемінг вивчав бактерії стафілокока і залишив чашку Петрі з бактеріями на своєму лабораторному столі без кришки, коли поїхав у відпустку. Повернувшись, він помітив дещо дивовижне: на чашці розвинулася пліснява під назвою Penicillium notatum, яка ефективно пригнічувала ріст бактерій, що її оточували. Так створили перший у світі антибіотик пеніцилін, що проклало шлях до медичної революції.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Валеріан, Ілля, Леонтій, Микола, Олександр, Петро.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1776 – заснували місто Дніпро.

1848 – у Львівському університеті створили кафедру української мови.

1902 – у Великій Британії вперше як доказ провини обвинуваченого були використані відбитки його пальців з місця злочину.

1959 – під час посадки радянська космічна станція “Луна-2” впала на поверхню Місяця і стала першим зробленим людиною об’єктом, котрий досягнув поверхні супутника.

1960 – президент США Дуайт Ейзенхауер підписав указ про встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні.

1989 – в Україні виявили перших хворих на СНІД: ними виявилися дві молоді жительки Києва.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1660 – Данієль Дефо, англійський письменник і публіцист, відомий як автор “Робінзона Крузо”.

1886 – Роберт Робінсон, британський хімік-органік, лауреат Нобелівської премії 1947 року.

1896 – Тадеуш Шеліговський, польський композитор, уродженець Львова.

1903 – Клодет Кольбер, американська акторка, володарка премій “Оскар” та “Золотий глобус”.

1931 – Борис Харчук, український письменник.

1961 – Оксана Іванкевич, український художник.

1967 – Майкл Джонсон, видатний американський легкоатлет, спринтер.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

13 вересня на стадіоні Університету Григорія Сковороди в Переяславі відбулися змагання з легкоатлетичного кросу, приурочених до Дня працівника фізичної культури і спорту України. Загалом учасників було 32. Дівчата долали дистанцію 500 метрів, а юнаки – 1000 метрів.

Серед представниць міжфакультецького забігу у дистанції 500 метрів бронзу отримала Юлія Онищенко, срібло – Каріна Ситник, а чемпіонкою стала Яна Спіжова (1 хв. 46 сек.). А серед представниць факультету Фізичної культури, спорту та здоров’я на цій дистанції бронзу здобула Діана Микосянчик, срібло – Валерія Кирієнко, а перемогу – Тетяна Соха (1 хв. 45 сек.).

Серед юнаків міжфакультецького забігу на дистанції 1000 метрів бронзу отримав Данило Ломанов, срібло – Данило Сулийма, а перемогу здобув Ілля Пилипенко (3 хв. 30 сек.). А серед представників факультету фізичної культури, спорту та здоров’я у цій дистанції бронзу отримав Василь Фесенко, срібло – Владислав Коноваленко, а чемпіоном став магістрант Денис Могильний (2 хв. 56 сек.).

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору