Переяслав Перейти на сайт

В Україні відзначають День танкових військ, борщу та кіно: що варто знати про 14 вересня

Чим особливе 14 вересня? Розповідає Інформатор.

14 вересня відзначають День танкових військ, День українського борщу та День українського кіно. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День танкових військ. Це свято встановлене в Україні на підтримку ініціативи ветеранів танкових військ і танкобудівників України, враховуючи бойові заслуги танкістів у роки Другої світової війни, та задля виховання воїнів-танкістів Збройних сил України на найкращих традиціях попередніх поколінь.

День міста Бахмут. Щорічно відзначають у другу суботу вересня. Це – місто в Україні Донецької області. До російського вторгнення 2022 року воно було центром соляної промисловості України та залізничним вузлом. Під час боїв було зруйноване на 80%.

День українського борщу. Щорічно відзначають у другу суботу вересня. Ця дата є неофіційною, адже у січні 2022 року Комітет Верховної Ради України з гуманітарної та інформаційної політики подав проєкт постанови №6361 “Про встановлення Дня українського борщу”. Однак парламент поки що не ухвалив його.

День фізичної культури і спорту в Україні. Відзначають у другу суботу вересня та офіційно заснували в 1994 році. Це свято здорового способу життя та тих, хто цьому сприяє.

День українського кіно. Національне професійне свято працівників кінематографії відзначають щорічно у другу суботу вересня. Історія українського кінематографа почалася у вересні 1896 року у Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька короткометражних документальних сюжетів. У грудні у Харківському оперному театрі він же влаштував перший публічний кіносеанс. 1930-й рік був ознаменований показом першого звукового фільму “Ентузіазм: Симфонія Донбасу” режисера Дзиґи Вертова.

Воздвиження хреста Господнього. Ще з епохи середньовіччя його прославлення прирівнювали до Страсної П’ятниці – дня, коли відбулася страта Ісуса Христа. У цей день віряни мали дотримуватися суворого посту. Історики вважають, що передусім дві події лягли в основу встановлення цього свята: віднайдення у IV столітті хреста, на якому розіп’яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму в VII столітті. Саме слово “воздвиження” означає “піднесення”, тобто урочистий обряд почитання та прославляння Хреста Господнього.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Калістрат, Дарія, Марта, Мелетій, Марфа, Микита, Семен.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1068 – під час повстання кияни визволили з порубу Великого князя Київського Всеслава Брячиславича, скинувши Ізяслава Ярославича.

1812 – французька армія Наполеона ввійшла до Москви, залишеної за наказом головнокомандувача Кутузова.

1871 – розпочав свою діяльність перший у Наддніпрянській Україні банк – Харківський акціонерний земельний банк (у Галичині перші банки виникли в XVII столітті – такі, як вірменський банк Mons Pius у Львові).

1939 – у США авіаконструктор Ігор Сікорський (колишній киянин) підняв у повітря свій перший гелікоптер VS-300.

1991 – у Києві розпочав роботу Всеукраїнський форум інтелігенції.

2000 – корпорація Microsoft випустила операційну систему Windows Millennium Edition.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1769 – Александер фон Гумбольдт, німецький вчений-енциклопедист, фізик, метеоролог, географ, ботанік, зоолог, мандрівник, молодший брат вченого Вільгельма фон Гумбольдта. Основоположник географії рослин.

1821 – Олександр Станкевич, письменник українського походження, біограф і видавець літературної спадщини Т.М. Грановського.

1897 – Віра Кутинська, українська аніматорка та художниця, учениця Михайла Бойчука.

1917 – Ярослава Бандера, українська політична діячка, керівниця жіночої мережі і юнацтва ОУН.

1937 – Ренцо Піано, італійський архітектор, один з творців стилю хай-тек, лауреат Прітцкерівської премії.

1946 – Володимир Мунтян, український футболіст.

1951 – Володимир Мельников, український письменник, композитор, науковець, Заслужений діяч мистецтв України.

1952 – Микола Гнатюк, український співак, народний артист України.

1983 – Емі Вайнгауз, британська співачка та авторка пісень.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

14 вересня у Переяславі в молодіжному центрі “Зустріч” провели безкоштовне тренінгове заняття для підлітків на тему “Статеві стосунки, їх мотивація та наслідки”. На ньому спілкувалися про ранній початок статевого життя, незаплановану вагітність, токсичні та здорові стосунків. Захід провели в рамках програми “Мріємо та діємо” та “Сімейна освіта”.

На заняття цього дня завітали 17 учасників. Протягом усього тренінгу підлітки активно розбирали важливі питання, дискутували, ділились думками та навчались. Молодь ділилась на групи та готувала презентацію за відповідною темою. Провела заняття психологиня та волонтерка молодіжного центру Анастасія Бурчик.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.