ЖИТТЯ

День фахівців військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗСУ: що варто знати про 15 вересня

Чим особливе 15 вересня? Розповідає Інформатор.

15 вересня в Україні відзначають День фахівців військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту та працівників лісу. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День фахівців військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України. Відповідно до наказу Головнокомандувача ЗСУ, щороку 15 вересня в українському війську відзначають цей день. Фахівці РХБ захисту в українській армії є у різних видах Збройних Сил. Так, у Сухопутних військах існують окремі частини військ РХБ захисту, а ось у Повітряних Силах у військових частинах обов’язково є відповідна служба, а з введенням воєнного стану — і підрозділи радіаційного, хімічного та біологічного захисту.

Міжнародний день демократії. Мета цього дня привернути увагу на те, наскільки цінними для кожної особистості є свобода думки та виявлення своїх людських прав. Невід’ємною частиною свободи є рівноправ’я та прозорі вибори, де кожен може проявити своє волевиявлення.

День працівників лісу. Це свято присвячується усім захисникам природи та лісового господарства.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Демид, Руфіна, Пилип, Юліан, Леонід, Анатолій, Дмитро, Іван, Федір.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1893 – у Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета “Свобода” — перше україномовне видання в США.

1916 – уперше в історії під час бойових дій застосували танки.

1941 – у Берліні ув’язнили Степана Бандеру та Ярослава Стецька.

1991 – у Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежності України;

1994 –  Україна приєдналась до Конвенції “Про “відмивання”, пошук, арешт і конфіскацію доходів, отриманих злочинним шляхом”.

1995 – Верховна Рада України скасувала ухвалу Севастопольської міської ради про російський статус міста.

2000 – у Сіднеї відбулася церемонія відкриття XXVII Літніх Олімпійських ігор.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1254 – Марко Поло, венеційський купець і мандрівник.

1613 – Франсуа де Ларошфуко, видатний французький письменник-мораліст, автор “Мемуарів”, збірки афоризмів “Максими”.

1804 – Михайло Максимович, український історик, філолог, етнограф, ботанік, поет, перший ректор Київського університету.

1870 – Лев Штейнберг, український і радянський диригент та композитор. Інструментував оперу “Тарас Бульба” Миколи Лисенка та вперше в Україні поставив її на сцені Харківського театру опери та балету (1924 року).

1877 – Кульчицька Олена, український графік, маляр, педагог.

1881 – Етторе Бугатті, італійський автомобільний конструктор, дизайнер, засновник французької компанії “Bugatti”.

1888 –  Пилип Коновал, єдиний українець кавалер ордена Хрест Вікторії.

1984 – Гаррі, герцог Сассекський, син принцеси Діани і принца Чарльза, спадкоємець британської корони (5-й в черзі).

1955 – Володимир Пилат, український дослідник та знавець бойових мистецтв, засновник стилю та Верховний Учитель Бойового гопака

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

15 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв відкрили виставку “Переяслав цікавий”. Експозиція об’єднала понад 100 архівних унікальних світлин різних часів та епох. Деякі з них вперше представили на відкритий огляд.

На відкриття завітали близько 30 поціновувачів історії. Також виставку відвідали учні міської гімназії №1 та ліцею імені Володимира Мономаха. Архівні світлини для виставки надали Максим Левченко, Микола Богатир, Вячеслав Лоха, Мар’яна Фурманова та Микола Андрієнко. Також фото та фотоальбоми із родинних архівів принесли небайдужі до ідеї переяславці.

Експозиція представляла унікальні кадри Переяслава періоду від 1900-х років до сьогодення. На ній були представлені рідкісні історичні фотографії, які прослідкують розвиток нашого міста. “Переяслав цікавий” – це чудова можливість зануритися в минуле, “доторкнутися” до нього та відкрити для себе багато нового. Цікавим було подивитись на зображення тодішньої місцевої архітектури, церков, Дніпра, музеїв, вуличок, закладів освіти, легендарного автовокзалу у чорно-білій палітрі.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору