ЖИТТЯ

У світі відзначають професійне свято барбери, а в Україні – фармацевти: що варто знати про 16 вересня

Чим особливе 16 вересня? Розповідає Інформатор.

16 вересня Україна відзначає День пам’яті журналіста та засновника інтернет-видання “Українська правда” Георгія Гонгадзе. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день барбера. Вони мають довгу і багату історію, яка сягає своїм корінням у Середньовіччя, коли барбери були не лише перукарями, але й хірургами, що виконували такі завдання, як видалення зубів і лікування ран. Традиція перукарського мистецтва сягає ще глибших часів, коли перші перукарі у 1096 році сформували визнану організацію у Франції.

День фармацевтичного працівника України. На сьогоднішній день в країні працює понад 350 000 фармацевтів, провізорів та інших представників цієї галузі. В цей день вони приймають вітання та подяку від усіх, кому хоча б раз в житті доводилося хворіти та лікуватися. Адже завдяки праці фармацевтів у нашій країні стало можливим забезпечити людей усіма необхідними ліками, а також вийти на міжнародний рівень і стати експортером фармацевтичних препаратів в 25 держав світу.

Міжнародний день охорони озонового шару. Ця дата має за мету привернути увагу населення Землі до проблеми руйнування озонового шару та запропонувати способи її розв’язання. Відомо, що озоновий шар, що захищає атмосферу Землі від згубного впливу сонячного випромінювання, руйнується внаслідок антропогенних дій.

День пам’яті журналіста Георгія Гонгадзе. Увечері 2000 року зник журналіст і засновник інтернет-видання “Українська правда” Георгій Гонгадзе. Обезголовлене тіло знайшли у неглибокій ямі приблизно за 100 км від Києва, а залишки черепу – через 9 років. Його робота привернула увагу до важливих проблем держави, таких як корупція, порушення прав людини та відсутність прозорості влади. Гонгадзе став символом боротьби за правду і незалежність ЗМІ, а його трагічна загибель викликала великий резонанс в українському суспільстві та за кордоном.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Віктор, Григорій, Йосип, Олексій, Сергій, Людмила.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1408 – провели останнє письмово зафіксоване весілля вікінгів у церкві селища Хваслі в Гренландії.

1651 – у Білій Церкві спалахнуло повстання козаків, незадоволених умовами перемир’я з Річчю Посполитою.

1658 – гетьман України Іван Виговський уклав із Річчю Посполитою Гадяцький договір.

1899 – у Західній Україні створено Національно-демократичну партію.

1914 – 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону у складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України.

1918 – ВЦВК ухвалив декрет про заснування першого радянського ордена – орден Червоного Прапора.

1930 – польський уряд розпочав проведення так званої пацифікації (насильницького умиротворення) українців у Східній Галичині.

1979 – на східному крилі шахти “Юнком” (Юнокомунарівськ, Донецька область), на об’єкті “Кліваж” здійснили підземний ядерний вибух.

1987 – підписали Монреальський протокол про захист озонового шару Землі.

2000 – на спортивному літаку розбився перший заступник міністра внутрішніх справ України, координатор комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України Леонід Бородич.

2002 – початок активної фази всеукраїнської акції громадянської непокори “Повстань, Україно!”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1883 – Микола Какурін, військовий діяч, полковник армії УНР і УГА.

1898 – Всеволод Кармазин-Каковський, архітектор, мистецтвознавець і графік.

1903 – Петро Борзяк, фізик, член-кореспондент АН УРСР.

1909 – Кейван Іван Миколайович, український графік, живописець і мистецвознавець.

1947 – Валерій Марченко, український дисидент-правозахисник, літературознавець і перекладач.

1981 – Сергій Білоущенко, український веслувальник, бронзовий призер Олімпійських ігор.

1981 – Людмила Павленко, українська лижниця, біатлоністка, призер Паралімпійських ігор.

1999 – Кирило Дришлюк, український футболіст, чемпіон світу серед молоді.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

16 вересня у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецтв відбулися урочистості з нагоди 1116-ї річниці Дня міста. Обійшлось без гучних святкувань, нагородили найкращих та почесних жителів міста, заспівали декілька патріотичних пісень та продемонстрували хореографічні постановки.

З нагоди Дня міста подякою міської ради та грошовою винагородою міський голова Переяслава Вячеслав Саулко нагородив тих, хто своєю щоденною працею робить наше місто кращим: краєзнавця Миколу Богатиря, депутата міської ради Олексія Дикого, заступницю директора з виховної роботи Гімназії№3 Людмилу Дяченко, директора комунального підприємства “Переяславський міський ринок” Едуарда Куклера, викладачку фізичної культури ЦПТО Ларису Ладік, психолога центру надання соціальних послуг Володимира Марченка, вчительку трудового навчання та основ здоров’я академічного ліцею ім. Івана Мазепи Ірину Петрову, заступника директора з господарської діяльності комунального закладу “Переяславський центр культури та мистецтв” Андрія Потупу, ученицю 4 класу художньої школи ім. Петра Холодного Єву Руденко, волонтерку та депутатку міської ради Жанну Федорук, директорку бібліотеки університету Григорія Сковороди в Переяславі Ольгу Шкиру.

Цього поповнився список почесних жителів Переяслава. Посвідчення, нагрудний знак спеціального зразка, стрічку та квіти отримали директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного Ірина Кузьмицька, декан факультету фізичної культури, спорту і здоров’я УГСП Віктор Куйбіда, колишній депутат міської ради Анатолій Куценко. 

Музичний та хореографічний супровід подарували Юлія Шинкар, Дар’я Семенчук, Галина Заболотна, Оксана Чирка та Микола Гриценко, учасниці вокального колективу “Мелодія”, зразково-акробатично хореографічний колектив “Міраж” та зразково-аматорський хореографічний колектив “Вольтаж”.

Цього ж дня з нагоди Дня міста надвечір у парку імені Тараса Шевченка виступив Заслужений академічний Зразково-показовий оркестр Збройних сил України під керівництвом художнього керівника, полковника Ігоря Биковського.

На заході збирали гроші для ЗСУ – всі охочі могли “задонатити” будь-яку суму у скриньку, а друкарня “СКД” 100% виручених коштів з продажу книг передала на допомогу захисникам.

Цього вечора звучали найрізноманітніші пісні та мелодії: “Океан Ельзи”, “Скрябін”, Володимир Івасюк, “Ой у лузі”, “Як у нас на Україні”, Billie Eilish, “Байрактар”, “Russia, Good Bye”, “Цей сон”, “Я – Україна” та інші. Також протягом всієї програми учасники оркестру активно взаємодіяли з глядачами: разом співали пісні, запрошували дітей до танцю. На завершення символічно виконали Гімн України.

Наприкінці заходу міський голова Переяслава Вячеслав Саулко разом з начальником міського відділу культури і туризму Валентином Шуткевичем відзначили оркестр подякою та подарунками, солісткам вручили квіти.

Також в цей день рік тому ми запитували у жителів Переяслава за що вони люблять своє місто, а чим не зовсім задоволені.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору