ЖИТТЯ

День народження святкує Джордж Мартін, за книгами якого зняли “Гру престолів”: що варто знати про 20 вересня

Чим особливе 20 вересня? Розповідає Інформатор.

20 вересня 1948 року народився американський письменник-фантаст Джордж Мартін. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день гінекологічної онкології. Його заснували задля підвищення обізнаності про гінекологічні види раку, до яких належать рак яєчників, матки (ендометрія), шийки матки, вульви і піхви.

Міжнародний день студентського спорту. Він підкреслює ключову роль спорту у вищих навчальних закладах. Свято започаткувала Генеральна конференція ЮНЕСКО за ініціативи Міжнародної федерації студентського спорту. Дату обрали на честь того, що саме 20 вересня 1924 року відбувся перший студентський чемпіонат світу.

Всесвітній день рису. Рис – незамінний продукт для приготування плову, різотто, супів, паельї, різних закусок, оцту, вина, десертів та ще безлічі страв і напоїв. І якщо для європейців рис – це просто один з багатьох їстівних злаків, то більш ніж для половини населення світу, включно з усіма жителями Східної та Південно-Східної Азії, він є основним у харчуванні – у тих краях страви з рису їдять двічі або тричі на день.

День пам’яті Великомученика Євстафія Плакиди та його сім’ї. Цей день присвячений вшануванню пам’яті святого Євстафія, його дружини Феопистії та їхніх синів Агапія і Феописта, які прийняли мученицьку смерть за християнську віру в II столітті нашої ери.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Лука, Лев, Григорій, Степан, Петро, Василь (Василій), Олександр, Тетяна, Михайло, Іван, Макар.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1519 – почалося перше навколосвітнє плавання під керівництвом Фернана Магеллана.

1610 – полководець Речі Посполитої Станіслав Жолкевський захопив Москву.

1870 – завершено об’єднання Італії.

1919 – Нестор Махно і уряд УНР уклали угоду про спільну боротьбу проти Денікіна.

1946 – відкрився перший Каннський кінофестиваль.

1970 –  станція “Луна-16” здійснила перше буріння ґрунту на Місяці.

1991 – створили Службу національної безпеки України (нині – СБУ).

2008 – відкриття першого в Україні IMAX-кінотеатру.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1809 – Нестор Кукольник, письменник українського русинського походження, драматург, поет, літературний критик, композитор, видавець, громадський діяч.

1842 – Джеймс Дьюар, шотландський вчений, винахідник перших термосів.

1893 – Сергій Єфремов, український військовий діяч, головнокомандувач національної оборони Карпатської України, підполковник Армії УНР (генерал-хорунжий в еміграції).

1929 – Іван Світличний, український літературознавець, мовознавець, літературний критик, поет, перекладач, правозахисник, репресований член Міжнародного ПЕН-клубу.

1934 – Софі Лорен, італійська кіноакторка, лавреатка “Оскара”.

1948 – Джордж Мартін, американський письменник-фантаст, сценарист і продюсер. Автор популярного циклу книг у жанрі фентезі “Пісня льоду й полум’я” (на його основі зняли “Гру престолів” та знімають “Дім дракона”).

1982 – Інна Осипенко-Радомська, українська веслувальниця на байдарках, олімпійська чемпіонка, чотириразова призерка Олімпійських ігор.

ЩО БУЛО ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ в Переяславі?

20 вересня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки місцева письменниця Римма Товкайло презентувала перевидання своєї книги “Простір прихованого. Записки із військового шпиталю”. У ній подані історії поранених бійців, які лікувалися та проходили реабілітацію у Циблівському госпіталі наприкінці 2016-го – на початку 2017 року. На презентацію прийшло понад тридцять людей: бібліотекарі, представники міського відділу культури та туризму, учні Переяславської гімназії №2 та всі небайдужі.

Римма Товкайло розповіла, що перевидання доповнене лише однією розповіддю – Тараса Безкровного. Він – воїн, який побував у Іловайську. “Перша презентація моєї книги відбулася саме у госпіталі, він підійшов до мене та попросив записати його розповідь. Я додала її у самому кінці, мов окремо, для того, щоби підкреслити цим, що книжка жива, коли вона спонукає на те, щоби її люди продовжували у своїх думках, своїми спогадами”.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору