ЖИТТЯ

День міста, новий начальник поліції та сесія: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня у Переяславі відзначили День міста урочистостями та різними заходами. Також провели сесію на якій виділили кошти військовим частинам та представили нового начальника поліції та його заступника. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ СЕРГІЙ НІКІТІН

16 вересня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Журавка Сумської області загинув солдат ЗСУ Сергій Нікітін 1990 р.н. із Чирського (Переяславська ТГ). Служив заряджаючим розрахунку самохідного артилерійського взводу артилерійського дивізіону. 

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ОЛЕГ РАДЧЕНКО

13 вересня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Богоявленка Волноваського району Донецької області загинув солдат ЗСУ Олег Радченко 1968 р.н. із Переяслава. Служив стрільцем відділення охорони роти охорони Бориспільського РТЦК та СП

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ПОВІТРЯНИХ АТАК ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

18 вересня російські війська атакували територію України трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 та 52-ма ударними БпЛА. На Київщині зафіксували падіння уламків збитих цілей поза межами населених пунктів на відкритих ділянках місцевості. Влучань в об’єкти критичної чи житлової інфраструктури не допустили, постраждалих також немає.

19 вересня трьома зенітними керованими ракетами С-300/С-400, однією керованою авіаційною ракетою Х-59/69 та 42-ма ударними БпЛА типу “Shahed”. На Київщині обійшлось без наслідків.

20 вересня трьома ракетами невстановленого типу, Дніпропетровщину – керованою авіаційною ракетою Х-59, а також 70-ма ударними БпЛА типу Shahed. На Київщині влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури немає, без постраждалих. У двох районах області внаслідок падіння уламків зафіксували загоряння трав’яного настилу, які ліквідували.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ГОРІВ ЖИТЛОВИЙ БУДИНОК, СКЛАДСЬКЕ ПРИМІЩЕННЯ ТА СУХА ТРАВА

Знову багато пожеж було цього тижня на Переяславщині. 13 вересня у Строковій на вулиці Центральній сталося загорання приватного житлового будинку. Рятувальники виявили постраждалого чоловіка 1937 р.н. з опіками та отруєнням чадним газом. Його передали працівникам медичної служби.

15 вересня у Переяславі на вулиці Героїв Дніпра горіла складська будівля. До гасіння пожежі залучили 4 одиниці техніки та 18 людей особового складу. Пожежу ліквідовували понад чотири години. Ніхто не постраждав.

16 вересня у Переяславі на вулиці Пасічній сталося загорання сухої трави на площі 0,001 га. Пожежу ліквідували за пів години. Ніхто не постраждав.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЗІТКНУЛИСЯ МОТОЦИКЛ ТА АВТОМОБІЛЬ

18 вересня близько на 40-му кілометрі траси Бориспіль-Дніпро на перехресті поблизу села Стовп’яги сталась ДТП. Зіткнулися мотоцикл Suzuki та автомобіль такої ж марки.

За даними від поліції, водій мотоциклу Suzuki військовослужбовець ЗСУ 1975 р.н., не вибравши безпечної дистанції та швидкості, здійснив обгін на перехресті та зіткнувся з автомобілем Suzuki під керуванням водійки 1965 р.н., яка повертала ліворуч.

Внаслідок ДТП обидва водії постраждали, а транспортні засоби отримали механічні пошкодження. Водія мотициклу госпіталізували до Переяславської БЛІЛ з попередньо черепно-мозковою травмою, пневмоторексом та переломами. У водійки автомобіля забій грудної клітки, садини правого передпліччя та лівого плеча, від госпіталізації відмовилась.

За цим фактом правоохоронці проводять перевірку.

НА БРУКІВКУ БІЛЯ ЦКМ ВИДІЛИЛИ ЩЕ ГРОШЕЙ ІЗ БЮДЖЕТУ

На сесії міської ради Переяслава 19 вересня внесли зміни до програми благоустрою, згідно з якими виділили із місцевого бюджету 632 тисячі 230 гривень на додаткові роботи під час капітального ремонту в парку імені Тараса Шевченка. Там перед Центром культури та мистецтв бруківкою викладуть майданчик площею понад тисячу квадратних метрів.

173 тисячі 098 гривень 39 копійок із зазначеної суми зекономили на капітальних ремонтах водопровідних мереж на вулиці Каштанній у Переяславі та на вулиці Покровській у Гланишеві, а також на будівництві артезіанської свердловини на вулиці Києвобрамській у Переяславі. Ще 459 тисяч 131 гривню 61 копійку передбачили за рахунок перевиконня плану доходів.

Раніше на поточний ремонт доріжок у парку імені Шевченка вже виділяли 700 тисяч гривень, 50 тисяч із яких – на розроблення проєктно-кошторисної документації. Потім вирішили не асфальтувати, а класти бруківку й виділили ще 637 тисяч 685 гривень вже на капремонт. Тож зі ще одним довиділенням загальна сума складе 1 мільйон 919 тисяч 915 гривень.

“Коли вперше приймалося це рішення, ми планували зробити там асфальт, але все ж перейшли на бруківку. Коли депутат Андрій Іващенко звернувся до мене щодо ремонту покриття на цій території, я підтримав його, бо це дуже важливе питання. На майданчиках біля ЦКМ проводиться більшість культурних заходів, там збирається багато людей, а головне – там гуляють діти. Хто був, той бачив, у якому стані покриття, там неможливо поставити стільчик, пройти, проїхати інвалідним чи дитячим візком, на це боляче дивитися”, – пояснював на сесії 6 серпня міський голова Переяслава Вячеслав Саулко.

Тоді ж депутатка Яна Поліч зауважувала, що Андрій Іващенко звертався лише щодо невеличкого майданчика на 100 “квадратів”: “Коли до нас звернувся Андрій Іващенко про 100 квадратних метрів плитки, ми його в цьому всі підтримали. А зараз ми робимо там майданчик у 250 квадратних метрів і заодно центральний вхід. Ми викидаємо 1 мільйон 300 гривень на плитку, яка нікому не потрібна”.

ІЗ БЮДЖЕТУ ВИДІЛИЛИ ГРОШІ ВІЙСЬКОВИМ ЧАСТИНАМ НА ОБЛАДНАННЯ 

19 вересня на сесії міської ради Переяслава із бюджету громади виділили гроші на потреби ЗСУ та правоохоронних органів.

Для військової частини А2215 у вигляді субвенції із місцевого до бориспільського районного бюджету виділили 550 тисяч гривень на придбання астрономічних та оптичних приладів. Гроші передбачили із вільних залишків станом на початок 2024 року.

Військовій частині А7046 для військової частини А7323 виділили 262 тисячі 500 гривень на придбання квадрокоптерів, безпілотників, комплектуючих та супутніх товарів для них. Ці видатки стали можливі за рахунок передачі із загального фонду коштів іншої субвенції з місцевого бюджету.

15 тисяч 750 гривень виділили першому відділу Бориспільського РТЦК та СП на придбання поштових конвертів та марок для якісного проведення мобілізаційних заходів, організації взаємодії з військовими частинами. Ці видатки стали можливі за рахунок вільних залишків станом на початок 2024 року.

Також у вигляді субвенції із міського бюджету до державного виділили 200 тисяч гривень на придбання паливно-мастильних матеріалів для Бориспільського районного управління поліції.

НОВИМ НАЧАЛЬНИКОМ ПОЛІЦІЇ У ПЕРЕЯСЛАВІ СТАВ ВІТАЛІЙ ІВАСЕНКО 

9 вересня призначили нового начальника першого відділу (м. Переяслав) Бориспільського районного управління поліції. Ним став 41-річний підполковник поліції Віталій Івасенко, який раніше був начальником сектору поліцейської діяльності у відділі поліції №1 (м. Березань) Броварського РУ.

У коментарі нашому виданню Віталій Івасенко розповів, що народився у селі Недра (Березанська ТГ). У 2000 році вступив до Львівського університету внутрішніх справ, а у 2006 році – закінчив там магістратуру. Працював у Баришівському райвідділку на посаді оперуповноваженого протягом 11 років. Згодом у відділі почалась реорганізація, тож у 2019 році Віталій Юрійович заступив на посаду заступника начальника відділу поліції в Березані, де працював до переведення у Переяслав. Одружений, має двох дітей.

– У поліції ціль одна – допомагати громадянам, розкриваючи тяжкі та особливо тяжкі злочини. Зараз є проблема з особовим складом, тож будемо комплектуватися. Потрібно налагоджувати співпрацю з громадами. А їх тут у вас багато – аж п’ять. У Березані в мене була лише одна. Є над чим працювати, але думаю, що все буде добре, – сказав Віталій Івасенко.

Він замінив на посаді підполковника поліції Георгія Ногіна, який її займав із червня минулого року. Його заступником у секторі превенції став майор поліції Денис Свириденко, який раніше займав таку ж посаду у Броварському РУ. Він виступив на сесії 19 вересня з доповіддю про стан правопорядку на Переяславщині.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛО МЕНШЕ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ 

9 вересня на засіданні сесії міської ради Переяслава депутати заслухали інформацію заступника начальника сектору превенції відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП Дениса Свириденка про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадськості та результати діяльності в межах громади протягом 2024 року. Інформатор переповідає деталі.

Як повідомив Денис Свириденко, за 8 місяців 2024 року у відділі поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП зареєстрували 7 тисяч 555 повідомлень про події та кримінальні правопорушення (у 2023-му за цей же період було 5 тисяч 716 заяв і повідомлень). До єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 446 кримінальних правопорушень, що на 18,1% менше, ніж торік.

За звітний період оголосили про підозру 136 особам за скоєння злочинів, з них тяжкі – 52, особливо тяжкі – 12, умисне вбивство – 4, тяжкі тілесні ушкодження – 2, крадіжки – 25, грабежі – 1, розбійний напад – 1, шахрайство – 7, незаконне поводження зі зброєю – 1, привласнення, розтрата майна – 21, службові злочини – 5, наркозлочини – 34 (загалом задокументували 59 фактів щодо наркотиків). Також зафіксували 3 тисячі 682 адміністративні правопорушення, з яких 2700 – порушення правил дорожнього руху.

СТИПЕНДІЇ МІСЬКРАДИ ОТРИМАЮТЬ 69 УСПІШНИХ У ОСВІТІ ТА СПОРТІ ДІТЕЙ

17 вересня на засіданні виконкому міськради Переяслава розглянули питання “Про нагородження стипендією Переяславської міської ради в галузі освіти та фізичної культури”.

– Це щорічна стипендія міської ради, якою нагороджуються обдаровані діти, – зазначила секретарка Переяславської міськради Лідія Оверчук. – 13 вересня  відбулася комісія, яка визначила нагородити 52 дитини від освіти та 17 із галузі спорту. Для дітей, які отримуватимуть нагороди із галузі культури, буде окрема комісія та нагородження. Суми стипендій різні: відповідно до положення, півтори, дві та три тисячі гривень, у залежності від того, яке місце дитина посіла та в якій галузі.

Такі стипендії отримають випускники 9, 11 класів та діти, які навчаються у закладах освіти на території Переяславської громади, комунальному закладі “Переяславська дитячо-юнацька спортивна школа” або є вихованцями відділення Київського регіонального центру з питань фізичної культури і спорту “Інваспорт”, що посіли призові місця у всеукраїнських, обласних предметних олімпіадах, конкурсах-захистах учнівських робіт Малої академії наук України, інтелектуальних конкурсах, спортивних змаганнях, конкурсах, організованих Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України, Київською обласною державною адміністрацією та Київською обласною радою, а також перемогли у міжнародних змаганнях, конкурсах, направлення на які здійснювали Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України.

Виплати стипендій міської ради передбачені у міському бюджеті на реалізацію Програми розвитку системи освіти Переяславської громади. З нагоди вручення стипендій мають підготувати та провести урочистості.

ОЛЕНА ІБРАГІМОВА ВСТАНОВИЛА БЮВЕТ У ЦЕНТРІ СЕЛА НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ У ПАМ’ЯТЬ ПРО ЗАГИБЛОГО НА ВІЙНІ СИНА 

Олена Ібрагімова, колишня військова ЗСУ, яку комісували після численних поранень, у пам’ять про сина Мухаммеда Ібрагімова встановила бювет у центрі села Сомкова Долина (Студениківська ТГ). Назвала його “Михайлова криниця”. 28-річний син загинув 20 червня 2022-го поблизу міста Слов’янськ на Донеччині. Поховали його у Сомковій Долині.

“Вода (у криниці) із надр землі, смачна, прохолодна, життєдайна – то ще одне нагадування про сина, про його подвиг, його відвагу. Він і тут допомагає людям”, – йдеться у повідомленні Студениківської ТГ.

Мухаммед (Михайло) Ібрагімов народився 11 лютого 1994 року у селі Слобідка на Харківщині та закінчив Олександрівську ЗОШ. З початком воєнних дій у 2014 року долучився до АТО. Захищав державу в складі 1-го мінометного взводу роти вогневої підтримки мотопіхотного батальйону 53-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Його мама Олена теж служила у цій бригаді, бо не змогла бути далеко від сина.

“Її підтримка і материнська молитва не раз виводили його живим із бою. Сила і хоробрість дивувала побратимів, а мама була справжньою захисницею України та сина”, – написали у пості.

Мухаммед Ібрагімов неодноразово був нагородженим за героїзм та відвагу, проявлену у боях: медаллю “Захисник Вітчизни”(2015), пам’ятним знаком “Патріот України” (2016), Почесною відзнакою-медаллю “Учасник АТО” (2016).

РОДИНИ ЗАГИБЛИХ ВІЙСЬКОВИХ ОТРИМАЛИ ВІДЗНАКИ “ПОЧЕСНИХ ЖИТЕЛІВ”

20 вересня зранку у другому корпусі Переяславського центру культури та мистецт з нагоди Дня міста, який традиційно відзначають у третю суботу вересня (цьогоріч 21 вересня), урочисто вручали відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” родинам загиблих військовослужбовців із Переяславської територіальної громади.

У серпні на сесії міськради Переяслава затвердили перелік людей, яким цьогоріч присвоїли звання “Почесний житель Переяславської громади”. Це – 137 жителів Переяславщини, які загинули у російсько-українській війні, починаючи із 2014 року. З повним переліком можна ознайомитись тут. Із Переяславської громади відзнаки отримали 79 родин.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко сказав: “В останні десять років війна прийшла у нашу країну. Всі присутні у цій залі постраждали від неї так, як ніхто інший. Ви втратили найрідніших людей. Це були ваші сини, батьки та чоловіки. Близько 140 разів мені доводилось стояти біля могил наших воїнів, дивитися в очі і говорити слова співчуття. Цього року у День міста ми вперше в цьому залі вручаємо відзнаки “Почесних жителів”, але, на жаль, посмертно”.

Після цих слів Саулко вручив відзнаки “Почесний житель Переяславської громади” 79-м родинам загиблих військовослужбовців із Переяславської громади. Отримати відзнаки виходили жінки з маленькими дітьми, батьки або й цілі сім’ї. Сльози, розгублені діти, які більше не побачать своїх татусів та порожні очі матерів, що втратили синів…

По обіді вручили такі ж відзнаки вже рідним загиблих із сіл колишнього Переяслав-Хмельницького району.

Із сусідніх сіл Переяславської громади відзнаки отримали 53 родини загиблих захисників, ще п’ять відзнак – Володимира Гордієнка, Юрія Болбота, Олександра Чехуна, Дмитра Ларичева та Олега Садика – рідні не змогли забрати через певні обставини, проте обов’язково зможуть отримати їх пізніше.

Загалом із інших громад Переяславщини звання “Почесний житель Переяславської громади” присвоїли 58 загиблим захисникам:

  • із Дівичківської громади – 11;
  • Студениківської громади – 18;
  • Ташанської громади – 15;
  • Циблівської громади – 14.

НА ЛІТЕРАТУРНОМУ ВЕЧОРІ ДО ДНЯ МІСТА ТВОРЧІСТЮ ПОДІЛИЛИСЯ 10 ПОЕТІВ

19 вересня у мистецькій галереї Переяславського центру культури та мистецтв провели літературну зустріч поетів та письменників “Живе слово, як молитва” у рамках відзначення Дня міста.

Така творча подія кожного року у місті вже стала традицією. Цього разу вона об’єднала не тільки досвідчених місцевих митців слова, але й молодих талановитих початківців. Поринути у творчу атмосферу допомогла ведуча Людмила Леляк, яка по черзі представляла кожного гостя та розповідала його коротку біографію та здобутки у літературній сфері. На початку ж зустрічі прозвучала композиція Георга Фрідріха Генделя “Прелюдія” у виконанні учня Переяславської музичної школи імені Павла Сениці Андрія Юрченка.

Авторську поезію зачитали такі поети: Олександр Матвієнко, Наталія Павлик, Олег Коломієць, Лідія Мищенко, Ольга Шкира, Наталія Швець, Лідія Задорожня, Вікторія Шевель, Дарина Овсієнко, Оксана Степаненко. Звучали різноманітні вірші, але все ж більшість була присвячена Переяславу та Україні, дехто ділився й особистими переживаннями у своїх рядках.

Від відділу культури та туризму Переяславської міської ради ведуча вручила подяки почесному жителю міста, члену Національної спілки письменників України Олегу Коломійцю та поету, члену Національної спілки письменників України Олександру Матвієнку “За плідну співпрацю, сприянню розвитку культури, активну участь у підготовці та проведенні літературних зустрічей та до Дня міста Переяслав”.

Одна з учасниць Лідія Мищенко працює у Студениківській сільській бібліотеці, її вона облаштувала як громадський простір, де вирішуються різні питання громади. Також організувала психологічний центр підтримки переселенців та сформувала волонтерський штаб, у якому люди гуртуються задля допомоги захисникам. Створила ще й музей, куди збирає старожитності зі свого села, зокрема у ньому вже налічується лише рушників понад 80. Вірші пише з дитинства, але ніде їх не публікувала, лише п’ять років тому почала робити це у соціальних мережах. Є співавторкою двох поетичних альманахів, має дві збірки, також є кілька пісень на її слова. Зараз її вірші публікують у різних періодичних виданнях.

Відома переяславська письменниця Вікторія Шевель зачитала поезії зі збірок, які представляла на першому міжнародному конкурсі української поезії і прози “Франкові зорі” у Хорватії, де здобула Гран-прі.

Дарина Овсієнко, яка навчається на третьому курсі Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, сказала, що культура веде за собою людей і здатна робити дивовижні речі, та зачитала вірш про Розстріляне Відродження.

Заступниця міського голови з гуманітарних питань Оксана Степаненко перед виступом промовила: “Якщо ми говоримо сьогодні про особистість, то перша, з ким ми зустрічаємось, – це мама. Моя цими днями зустрічає своє 70-річчя зі своєю п’ятою збіркою, це справжня поетеса. Вона була б здивована, що мої дописи ви також називаєте поезією. Вдячна, що сьогодні її почуєте, для неї це буде одним із найкращих подарунків”.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ВЛАШТУВАЛИ ВИСТАВКУ-ПРОДАЖ КАРТИН ЛЮДМИЛИ БАШУК ТА ЇЇ УЧНІВ

17 вересня у Студениках (Студениківська ТГ) біля будинку культури провели виставку-продаж робіт переяславської художниці Людмили Башук та її учнів зі студії живопису та арттерапії. Виставка мала назву “Таланти Студеників”, на ній збирали гроші на ЗСУ.

На виставці провели благодійний аукціон. Лотерейний білет коштував 200 гривень. Розіграли дві картини Людмили Башук, переможців визначили за допомогою рандомайзера. Картину “У Каневських” виграла голова Студениківської громади Марія Лях, а картину “Море” – завідувачка місцевого дитсадка “Малятко” Наталія Тарасенко.

Загалом із продажу дитячих картин вдалося зібрати 9 тисяч 220 гривень. 7 тисяч 470 гривень із них передадуть волонтерам на чолі з Лідією Мищенко для виготовлення окопних свічок. Юні ж художники отримали 1 тисячу 750 гривень як свій перший гонорар.

З піснями під час виставки виступив аматорський вокальний колектив “Берегиня” під керівництвом Галини Старікової.

СПОРТИВНИМИ ЗМАГАННЯМИ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ БОРИСА СОНЬКА

У суботу, 14 вересня, на стадіоні імені Валерія Лобановського у Переяславі провели відкриту першість місцевої ДЮСШ з легкої атлетики пам’яті тренера-викладача Юрія Семененка. У змаганнях взяли участь 117 спортсменів 2007-2008 р.н. та молодших із Переяславської ДЮСШ, Переяславської громади, Яготинської ДЮСШ та Переяславського ліцею “Патріот”.

Змагались на трьох дистанціях: 60, 300 та 1000 метрів. Найкращі результати показали вихованці тренерів-викладачів Миколи Мальченка, Дениса Могильного, Володимира Степаненка та Юрія Ткаченка.

Переможці та призери отримали медалі, грамоти та заохочувальні призи. Мама вихованця Юрія Семененка Наталія Базилевич нагородила Карину Тищенко та Данила Чередніченка грошовими преміями.

РОЗПОЧАВСЯ ЧЕМПІОНАТ ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ З МІНІФУТБОЛУ 8Х8

14 вересня, розпочався чемпіонат Переяславщини з мініфутболу 8х8. Протягом 14 турів на стадіоні ім. В. Лобановського у Переяславі 7 команд визначатимуть найсильнішу. Щосуботи відбуватимуться по три матчі. Грають на половині стандартного поля два тайми по 30 хвилин. Вже з першого туру стало зрозуміло, що боротьба буде досить рівною.

Результати матчу 1 туру:

  • BOSS (Переяслав) – “Матадор-університет” (Переяслав) 1:0
  • Вовчків (Переяславська ТГ) – Мирне (Вороньківська ТГ) 1:0
  • Juk Store (Переяслав) – Ратибор (Переяслав) 5:0

21 вересня у другому турі відбудуться такі матчі:

  • 14:30 “Ратибор” (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ)
  • 15:30 “Бурти” (Переяслав) – BOSS (Переяслав)
  • 16:30 “Матадор-Університет” (Переяслав) – Juk Store (Переяслав)

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про повітряні атаки, спортивні досягнення та прощання із захисником. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

 

Нагору