ЖИТТЯ

Переяслав відзначає 1117-річчя: що варто знати про 21 вересня

Чим особливе 21 вересня? Розповідає Інформатор.

21 вересня День міста відзначають у Переяславі, Херсоні та Чернігові. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День міста Переяслав. У третю суботу вересня Переяслав відзначає День міста. Цьогоріч виповнюється 1117 років від першої писемної згадки про нього. Переяслав – місто обласного значення, що розміщується у 90 км від столиці. У народі його заслужено називають “музейна мекка України”, адже у ньому припадає рекордна кількість музеїв на одного жителя у середньому.

День міста Херсон. Терен сучасного міста Херсона був заселений ще з дохристиянських часів. Перша людина з’явилася на цій території в епоху міді та бронзи. На місці, де була розташована Херсонська фортеця, а нині міститься один з центральних парків, знайшли скіфське поховання. 6 березня 2022 року Указом Президента України місту присвоєно почесну відзнаку “Місто-герой України”.

День міста Чернігів. Місто належить до найдавніших в Україні, засноване у кінці VII століття. Чернігів у часи Середньовіччя – одне з головних міст Київської Русі та, за оцінками істориків, одне з найбільших міст тогочасної Європи, столиця Чернігівського князівства, до володінь якого належали, зокрема Кубань, Керченський півострів, Муром, Рязань і частина нинішнього Підмосков’я. Відзначати День міста саме 21 вересня у місті почали з 90-х років. Цього дня 1943 року з Чернігова вигнали нацистських загарбників

День фармацевтичного працівника України. Відзначають щорічно у третю суботу вересня. У цей день проводять урочисті збори, офіційні та святкові заходи, спрямовані на відзначення ролі фармації у суспільстві.

День хірурга в Україні. Щороку у третю суботу вересня відзначають День хірурга в Україні. Хірургія – це не просто професія, це – покликання. Це галузь медицини, яка вивчає патологічні стани та хвороби, що лікуються за допомогою оперативного (хірургічного) методу.

День миру. Цей день встановлено Указом Президента України від 5 лютого 2002 року. Його мета – звернути увагу на необхідність завершення усіх війн та конфліктів, а також підкреслити важливість мирних переговорів, дипломатії та толерантності. Він є символом надії та співчуття для мільйонів людей у всьому світі, які прагнуть завершення збройних конфліктів та побудови світу без війн та страждань.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Іоан, Леонід, Матвій, Дмитро, Андрій, Василь (Василій), Олександр, Олексій, Георгій.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1922 – американський президент Воррен Гардінг підтримав ідею створення єврейської держави в Палестині.

1933 – у Лейпцизі почався судовий процес над комуністами за обвинуваченням у підпалі рейхстагу.

1940 – у Лондоні прийняли рішення використовувати метро як бомбосховище.

1940 – відкрили Львівський театр опери і балету.

2000 – американська співачка Барбра Стрейзанд оголосила про те, що залишає сцену.

2019 – стартував український фестиваль “Comic Con Ukraine 2019” у Києві.

2022 – президент Росії Володимир Путін після невдалої спроби захопити Україну оголосив мобілізацію.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1784 – Карл Томас Моцарт, австрійський піаніст, син композитора Вольфганга Амадея Моцарта і його дружини Констанції.

1853 – Гейке Камерлінг-Оннес, нідерландський фізик і хімік, лауреат Нобелівської премії з фізики 1913 року.

1866 – Шарль Ніколь, французький мікробіолог, встановив причини виникнення висипного тифу, лауреат Нобелівської премії 1928 року.

1866 – Герберт Веллс, англійський письменник (“Війна світів”, “Машина часу”, “Невидимець”).

1947 – Стівен Кінг, американський письменник.

1965 – Валентин Джима, український біатлоніст, учасник Олімпійських ігор (1994).

1967 – Фейт Хілл, американська кантрі-співачка та продюсер звукозаписів.

1972 – Ліам (Вільям Джон Пол) Галлахер, вокаліст британського гурту “Oasis”.

ЩО БУЛО на Переяславщині ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМу?

21 вересня близько полудня на автодорозі між селами Велика Каратуль і Чирське Переяславської ТГ сталася ДТП. Легковий автомобіль Opel Vectra зіткнувся з вантажівкою Volvo.

За попередніми даними від поліції, легковик рухаючись у напрямку села Чирське не врахував дорожньої обстановки, перевищив швидкість та виїхав на зустрічну смугу. Таким чином допустив лобове зіткнення із вантажівкою. Водій легковика, житель села Велика Каратуль 1975 р.н., загинув на місці. Тіло деблокували рятувальники. Водію вантажівки 1982 р.н. із Чернігівської області надали медичну допомогу.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило до смерті потерпілого або завдання тяжких тілесних ушкоджень).

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору