ЖИТТЯ

День осіннього рівнодення: що варто знати про 22 вересня

Чим особливе 22 вересня? Розповідає Інформатор.

22 вересня в Україні відзначають професійне свято машинобудівників. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День машинобудівника України. Цей день відзначається щорічно в четверту неділю вересня, згідно з Указом Президента України від 8 вересня 1993 року. Машинобудування займає одну з ключових позицій в економічному секторі країни, воно має свою власну структуру і поділяється на масу окремих галузей.

День осіннього рівнодення. Осіннє рівнодення – це час, коли тривалість дня та ночі вдруге за рік стає однаковою. Припадає воно завжди на вересень. Серед наших предків цей період вважався особливим, а тому існувало чимало цікавих традицій. В астрономії осіннє рівнодення – це мить, коли центр сонячного диска перетинає екватор у своєму видимому русі екліптикою. Якщо говорити простими словами, то цього дня тривалість дня і ночі є майже однаковою. Цього року осіннє рівнодення буде 22 вересня о 15:43 за східноєвропейським часом.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Яким, Северин, Харитон, Захар, Фома, Матвій, Опанас, Микола, Йосип (Осип), Михайло.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1002 – заснування міста Хотин (Чернівецька область, Україна).

1862 – президент США Авраам Лінкольн оголосив про звільнення негрів-рабів.

1917 – Симон Петлюра виступив на засіданні Генерального секретаріату УНР із законопроєктом про вільне козацтво.

1939 – радянські війська окупували Львів і Стрий.

1941 – в зайнятому нацистами Києві відновили діяльність Всеукраїнської православної церковної ради.

1955 – біля Бахчисарая відкрили найбільшу в СРСР астрофізичну обсерваторію.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1601 – Анна Австрійська, королева Франції (1615-1651), мати Людовіка XIV.

1791 – Майкл Фарадей, британський фізик і хімік, який відкрив електромагнітну індукцію, творець генератора.

1835 – Олександр Потебня, український філолог-славіст, автор учення про внутрішню форму слова.

1928 – Світлана Кузьменко, українська письменниця, член НСПУ, ПЕН-клубу, Об’єднання українських письменників у Канаді “Слово”.

1933 – Єско фон Путткамер, німецько-американський інженер-конструктор і керівний менеджер НАСА, письменник, історик космонавтики.

1939 – Табеї Дзюнко, японська альпіністка, перша жінка, яка підкорила Еверест.

1939 – Олександр Костін, український композитор, Народний артист України, Заслужений діяч мистецтв України, лауреат Шевченківської премії, член Національної спілки композиторів України.

ЩО БУЛО НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

22 вересня у Переяславі попрощалися із захисником України Костянтином Палатним. Він загинув біля населеного пункту Опитне Донецької області, виконуючи бойове завдання під час ворожого артилерійського обстрілу. Був стрільцем 3 стрілецького відділення стрілецького батальйону. Його призвали на службу 30 травня 2023 року.Йому було 44 роки. Поховали військового на Заальтицькому цвинтарі.

За звичаєм присутні віддали шану, стоячи на колінах, під супровід пісні “Гей, плине кача”. У цей час матір оплакувала біля труни свого сина, намагалася стримувати сльози, проте це їй давалося тяжко. Час від часу її приводили до тями нашатирним спиртом. Всі присутні також не могли стримати сліз. Після цього процесія вулицею Покровською рушила на кладовище, аби провести Костянтина Палатного в останню путь.

Його знайома Наталія розповіла, що ні за що не пробачить країні-агресору цю втрату: “Костя завжди був прикладом, прикладом добра та людяності, є такі люди, які випромінюють це. Він не побоявся, і за його безстрашність прокляті рашисти забрали у нього найдорожче – його життя”.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору