Переяслав Перейти на сайт

Сьогодні – Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї: що варто знати про 26 вересня

Чим особливе 26 вересня? Розповідає Інформатор.

26 вересня у світі відзначають День здоров’я довкілля, День контрацепції та День боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Всесвітній день здоров’я довкілля. Його почали відзначати в 2011 році в Індонезії. Під час першого святкування студенти виконали гімн свята, музику та слова до якого написали самі.

Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Повна ліквідація ядерної зброї є однією з найстаріших цілей Організації Об’єднаних Націй. Вона була предметом першої резолюції Генеральної Асамблеї в 1946 році. Також, починаючи з 1959 року, поряд із загальним і повним роззброєнням була включена до порядку денного Генеральної Асамблеї. Вона була основною темою оглядових конференцій, що проводяться в ООН з 1975 року державами-учасниками Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

У грудні 2013 року Генасамблея ООН своєю Резолюцією оголосила 26 вересня Міжнародним днем боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї, оскільки людство підійшло неприпустимо близько до самознищення через ядерне озброєння. За даними Організації Об’єднаних Націй, у світі накопичено майже 14 тисяч одиниць ядерних ракет, сотні з яких можуть бути запущені натиском лише однієї кнопки.

Всесвітній день контрацепції. Мета Всесвітнього дня контрацепції, який щорічно відзначають 26 вересня, – привернути увагу до проблем, які виникають унаслідок недостатнього статевого виховання. У багатьох спільнотах тема сексу досі залишається табуйованою. Через це в культурі виникає зневага до засобів контрацепції. Ініціатори цієї кампанії сповідують принцип, згідно з яким кожна вагітність повинна бути бажаною. Для цього потрібно максимально підвищити обізнаність населення про типи й методи контрацепції та дати йому можливість самостійно приймати рішення з питань сексуального і репродуктивного здоров’я.

Європейський день мов. Проголошене Радою Європи під час Європейського року мов 6 грудня 2001 року. Основна мета – заохочення вивчення мов як у школах, так протягом усього життя людини, при цьому поняття європейських мов мається у ширшому сенсі, аніж сукупність офіційних мов країн-членів ЄС.

День пам’яті апостола євангеліста Івана Богослова. За свідченням всіх чотирьох Євангелій, Іван був одним із 12 апостолів, яких покликав Ісус Христос, і належав до його улюблених учнів разом з Петром та Яковом. Іван Богослов був одним з небагатьох апостолів, який дожив до 100 років і помер своєю смертю. За біблійною легендою, щорічно з його могили виступає тонкий прах, який християни збирають і зцілюються ним від хвороб.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Корнилій, Левко, Валеріан, Гордій, Максим, Леонтій, Юліан, Ілля, Тихон, Сергій, Микола, Петро, Дмитро, Костянтин.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1580 – англійський пірат Френсіс Дрейк завершив друге у світі навколосвітнє плавання.

1815 – австрійська імперія, Королівство Пруссія та Російська імперія уклали в Парижі Священний союз для забезпечення непорушності рішень Віденського конгресу.

1919 – війська Нестора Махна прорвали фронт Добровольчої армії і здійснили зухвалий рейд у напрямку Бердянська і Таганрога.

1951 – Бундестаг проголосував за виплату післявоєнних репарацій євреям.

1960 – Кеннеді і Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати.

1969 – вийшов останній студійний альбом гурту “Бітлз” “Abbey Road”.

1995 – Україну прийняли до Ради Європи.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1641 – Грю Неємія, англійський ботанік і лікар, мікроскопіст, основоположник анатомії рослин.

1791 – Теодор Жеріко, французький живописець і графік, найбільший представник європейського живопису епохи романтизму.

1888 – Томас Стернз Еліот, американський поет і драматург, Нобелівський лавреат.

1890 – Іван Полтавець-Остряниця, український військовик та політичний діяч.

1919 – Олександр Гринько, актор львівського театру імені Марії Заньковецької, народний артист України.

1940 – Степан Наливайко, український сходознавець-індолог, письменник, перекладач.

1965 – Петро Порошенко, український державний та політичний діяч, підприємець, п’ятий Президент України.

1981 – Серена Вільямс, американська тенісистка.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

26 вересня у Переяславі у дошкільному навчальному закладі №7 “Берізка” команда юних пожежників-рятувальників “Друга зміна” гімназії №2 провела урок безпеки.

На подвір’ї зібралися вихованці садочка разом із вихователями. Рятувальники ознайомили малечу із пожежною машиною, озброєнням рятувальників та засобами їхньої праці. Учасники “Другої зміни” провели з дітлахами виховну бесіду щодо правил безпеки життєдіяльності та виконали руханку.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.