ЖИТТЯ

Григорій Середній облаштував скеледром у сільській школі на Переяславщині

На Переяславщині у школі змайстрували скеледром для вихованців станції юних туристів. Тренер Григорій Середній розповів, як вдалося реалізувати ідею.

У Великій Каратулі (Переяславська ТГ) у вересні завершили будівництво скеледрому для занять зі спортивного туризму. Ініціатором цього став тренер Переяславської станції юних туристів Григорій Середній, який вже понад шість років викладає цей напрямок. До Дня туризму, який відзначають 27 вересня, детальніше про реалізацію проєкту та будівництво розповів Інформатору.

Григорій розповів, із чого розпочалася історія спортивного туризму у Великій Каратулі. Ще у 2003 році у місцеву школу прийшов молодий, ініціативний та відданий своїй справі вчитель Віктор Сонько, який почав викладати це. Сам Григорій Середній із шостого класу до закінчення школи відвідував ці заняття, а згодом і сам став тренером.

– Ми їздили на різні всеукраїнські змагання, мені пощастило побувати навіть у Криму, там підкорювали гірські вершини. І подорожуючи, бачили, що в різних містах вже були великі класні скеледроми. Тоді ж у Великій Каратулі цей тренер також облаштував зал для занять зі спортивного туризму, на скільки це було можливо. Хотів зробити ще й скеледром, звертався до місцевих підприємців за допомогою, але гроші на це ніхто не виділяв, людям це не було потрібно. Згодом після нього був ще один тренер, а третім став я, – зазначив Григорій Середній.

Григорій зазначив, що коли почав працювати з дітьми, то думка зробити скеледром його не полишала. Проєктував нариси та ідеї на листочках або в комп’ютері. Потім почалася повномасштабна війна, з’явилося більше часу, ідею обдумував три місяці, проте вагався, чи варто взагалі братися, бо для багатьох це могло бути не на часі. Все ж вирішив – зараз, або ніколи. Хотів зробити все сам, потрібно було лише знайти на це гроші.

Скеледром – штучна споруда із зачіпками для рук та ніг, що зазвичай використовується для скелелазіння у закритому просторі. Початково скеледром був імітацією скель для тренувань у холодну погоду та коли немає можливості дістатися природних скель. Зараз скелелазіння може повністю відбуватися на штучному стенді.

– Я звернувся до людей, які раніше займалися спортивним туризмом. Зробив у Telegram групу, всіх знайшов та додав у неї. Написав про свою ідею, зробив та намалював проєкт, відкрив монобанку, і люди почали потроху скидати. Також звертався до спеціалізованих фірм, але вони пропонували захмарні суми за роботу. Тож вирішив, що достатньо буде зробити хоча б кілька секцій.

Розпочали збір у квітні 2023 року, потрібно було зібрати 45 тисяч гривень. Проте за місяць вдалося назбирати лише 7 тисяч і все зупинилось, – говорить Григорій. До міської ради не збирався звертатись, адже розумів, що там цю ініціативу не зможуть підтримати. Настав момент, коли був готовий відмовитись від ідеї, хотів повернути людям гроші.

– Одного дня мені зателефонував колишній учень та житель Великої Каратулі Іван Карпенко. Сказав, що додасть до збору стільки, скільки не вистачає. За один раз він закрив всю потребу банки, а це 38 тисяч гривень. Завдяки йому я не закинув цю справу, відразу замовив матеріали. Але подумав: якщо вдалося зібрати початкову суму і в цьому є зацікавлені люди, то варто збільшити початковий проєкт втричі. Але й друга половина збору далася дуже тяжко.

Григорій вирішив звернутись до місцевих підприємців, які допомогли хто чим міг. Загалом весь проєкт обійшовся у 80 тисяч гривень, тобто вдвічі більше, ніж планувалося спочатку. До збору долучилося близько 20 людей.

– Із місцевих підприємців вагому допомогу в розмірі 10 тисяч надав колишній житель села Олександр Усик зі своєю донькою Ольгою, яка є власницею одного з місцевих магазинів. Також долучилася Ірина Майстренко, яка, окрім фінансової допомоги, сприяла в рекламі проєкту. Взагалі всі, до кого звертався, в міру своїх можливостей відразу ж згодились приєднатись, була лише одна відмова. Також особисто допоміг депутат Переяславської міської ради Григорій Порало. Він підтримує різні ініціативи, аби тільки село розвивалося. Велика подяка директору школи Віталію Заболотньому, який постійно удосконалює спортивний зал.

Почали облаштування скаледрому у школі на початку літа минулого року. Планували завершити до вересня 2023-го, проте все затягнулося на понад рік. Усі роботи виконував особисто Григорій Середній, у якого було лише кілька помічників, які долучалися у вільний час, тому процес тривав не швидко.

– Бували такі дні, що приходив сам працювати, і з маленькою дрібничкою міг програтися весь день. Були й моменти, коли не було настрою, помічників та купа різних нюансів. А одного разу працював ввечері, нікого не було, і зайшов один чоловік, колишній житель села, подивився на все та запитав, скільки потрібно, щоб все доробити до кінця, я сказав, що близько 20 тисяч гривень. Він сказав дати йому місяць. Проте вже через тиждень зателефонував, ми зустрілись і він віддав мені 10 тисяч, мовляв, все, що вдалося, але попросив його не афішувати.

Кілька тижнів тому я особисто все протестував. Усе добре, але місцями навіть було складно. Без тренера займатися там не можна, адже це велика відповідальність, на уроках фізкультури діти туди доступу не мають. Минулого тижня вже почалися заняття, які я зазвичай проводжу на вихідних. Суть цього скеледрому – це не просто одна статична скеля, він створювався саме як тренажер. Тобто, коли людина звикає до однієї траси, то камінчики потім можна змінювати місцями, і це вже буде зовсім інше. Його висота – 7 метрів, а ширина – 7,5 метра, – розповів Середній.

Займатися на скеледромі можуть всі діти, які записалися на заняття у станцію юних туристів, вони є безкоштовними. Проте зараз, зізнається Григорій, із зацікавленістю такими тренуваннями у дітей стало гірше через сучасні ґаджети. Але тим, хто займається, дуже подобається, тож варто спробувати хоча б один раз.

Нагадаємо, що раніше тренер Григорій Середній розповідав Інформатору історію клубу самозахисту “Альянс”. Інтерв’ю читайте тут.

Яна Малишко

Фото надав Григорій Середній

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору