Переяслав Перейти на сайт

Сьогодні – День пішої ходи, а у Запоріжжі та Чернівцях – День міста: що варто знати про 5 жовтня

Чим особливе 5 жовтня? Розповідає Інформатор.

5 жовтня День міста відзначають Запоріжжя та Чернівці. Також цього дня – Всесвітній день учителів. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День міста Запоріжжя. Сучасне місто веде своє коріння від заснування міста Олександрівськ. Його прийнято пов’язувати з будівництвом фортеці – Нової Дніпровської укріпленої лінії. Указ про її створення підписала Катерина ІІ у травні 1770 року. Планувалося будівництво 7 фортець, що повинні були розташовуватися від Дніпра по річках Конці, Берді до Азовського моря. Найбільш значущими були фортеці Олександрівська – на Дніпрі та Петрівська – на узбережжі Азовського моря.

День міста Чернівці. Перші письмові згадки про місто знайшли в рукописах молдавського господаря Олександра Доброго, які він видав львівським купцям 8 жовтня 1408 року. Визначним був і 1488 рік, адже саме тоді Чернівці визнали центром Чернівецького повіту. У цьому ж році місто отримало магдебурзьке право. Це означало, що відтоді воно є “вільним”, і органи міського самоврядування можуть самостійно здійснювати управління, підпорядковуючись безпосередньо воєводі. День міста святкують у першу суботу жовтня.

Всесвітній день учителів. Заснований Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) у 1994 році, нагадує про важливість освітян у формуванні майбутнього наступного покоління. Проводять його щороку 5 жовтня. Зауважте, що український День вчителя відзначають у першу неділю жовтня, а вітають з ним у п’ятницю, яка передує цій неділі.

Всесвітній день пішої ходи. Припадає на перший вихідний день жовтня. Це свято започаткувала 1991 року Міжнародна асоціація спорту для всіх (ТАФІСА) у Німеччині. Метою цього дня є популяризація пішої ходи як доступного та корисного виду фізичної активності, який сприяє покращенню здоров’я та загального самопочуття. У багатьох країнах проводяться різноманітні заходи, такі як масові прогулянки, марафони та інші активності, щоб залучити людей до здорового способу життя.

Міжнародний день проти проституції. Цей день був заснований 2002 року за ініціативи американської феміністської групи Escape. Метою є підвищення обізнаності про проблеми проституції, торгівлі людьми та сексуальної експлуатації. Цього дня проводяться різноманітні заходи, такі як запалювання свічок, мітинги та пікети, щоб привернути увагу до цих проблем і підтримати жертв сексуальної експлуатації. Це також нагода для обговорення соціальних, економічних та моральних аспектів проституції.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Петро, Олександр, Федір, Макар.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1594 – почалося повстання під проводом Северина Наливайка.

1933 – режисера Леся Курбаса звільнили з харківського театру “Березіль” за “націоналізм”.

1939 – кінець польсько-німецької війни.

1941 – у Києві утворили Українську національну раду на чолі з Миколою Величківським.

1962 – вийшов перший сингл групи The Beatles – “Love Me Do”.

2023 – збройні сили РФ нанесли ракетний удар по Грозі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1777 – Гійом Дюпюїтрен, французький анатом та військовий хірург, відомий найбільше завдяки контрактурі Дюпюїтрена.

1848 – Михайло Алексеєнко, учений (юрист), ректор Харківського університету (1890-1899).

1864 – Луї Жан Люм’єр, винахідник кінематографа.

1883 – Петро Болбочан, український військовий діяч, полковник Армії УНР, очільник Кримської операції.

1930 – Павло Попович, льотчик-космонавт, перший українець у космосі, двічі Герой Радянського Союзу.

1966 – Інеса Кравець, українська олімпійська чемпіонка з легкої атлетики.

ЩО БУЛО ЦЬОГО ДНЯ на Переяславщині РІК ТОМУ?

5 жовтня у Ташані (Ташанська ТГ) на фасаді місцевої гімназії відкрили меморіальну дошку випускнику школи, військовому Олександру Овдієнку, який загинув у російсько-українській війні.

Відкрила збір на меморіальну дошку Овдієнку його однокласниця Аліна Близнюк. А небайдужі жителі громади зібрали необхідну суму. На цій же гімназії раніше вже відкрили пам’ятну дошку Віталію Краснюку.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.