ЖИТТЯ

352 роки тому народився гетьман Війська Запорозького Пилип Орлик: що варто знати про 11 жовтня

Чим особливе 11 жовтня? Розповідає Інформатор.

11 жовтня у світі відзначають День дівчаток та День ветеринарної медсестри. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

Міжнародний день дівчаток. Головна мета свята – поширити у суспільстві інформацію про ті болючі проблеми, з якими мають справу неповнолітні діти жіночої статі у всьому світі: нерівність, незахищеність та соціальна несправедливість.

Всесвітній день яйця. У багатьох культурах світу яйця були символом родючості, життя, оновлення та відродження, їх використовували як в кулінарних, так і в декоративних цілях.

Міжнародний день ветеринарної медсестри. Професія ветеринарної медсестри важка і відповідальна. Адже важливо створити умови, щоб тварини відчували себе комфортно. Тому внесок медсестри у здоров’я пацієнтів не менш важливий, ніж самого ветеринара.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Пилип, Анатолій, Макар, Йосип, Антон, Ісаакій, Олександр, Лев, Зінаїда, Вікторія, Іларіон.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1138 – землетрус в Алеппо забрав життя 230 тисяч людей.

1881 – американець Г’юстон Девід запатентував першу фотоплівку.

1887 – американський винахідник Томас Едісон запатентував електричну машину для підрахунку голосів на виборах.

1921 – на Всеукраїнському православному Синоді в Києві була створена незалежна від російської православної церкви Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ).

1931 – у СРСР ухвалили рішення про повну ліквідацію приватної торгівлі.

1938 – центральна влада Чехословацької республіки затвердила уряд Карпатської України.

1939 – у Сталіному на центральній вулиці ввели в дію першу тролейбусну лінію.

2018 – Вселенський Патріархат підтримав надання автокефалії Православній церкві України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1672 – Пилип Орлик, Гетьман Війська Запорізького.

1884 – Микола Чеботарів, український військовий і політичний діяч, один з організаторів та керівник української контррозвідки.

1887 – Мирослав Січинський, український громадсько-політичний діяч, виконавець атентату у Львові проти галицького намісника Анджея Потоцького, за кривди, заподіяні українцям.

1906 – Ігор Савченко, український кінорежисер.

1918 – Джером Роббінс, американський хореограф, кінорежисер.

1969 – Тетяна Терещук-Антіпова, українська легкоатлетка, бронзова призерка Олімпійських ігор.

1983 – Руслан Пономарьов, український шахіст, чемпіон світу з шахів.

1998 – Вячеслав Дрофа, український хіп-хоп та реп-виконавець.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

11 жовтня в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі на традиційній виставці-ярмарку страв національної кухні та чемпіонаті зі швидкісного поїдання вареників зібрали 38 тисяч 621 гривню для Збройних сил України.

З-поміж страв на ярмарку, які могли скуштувати сковородинівці та гості, були солоні та солодкі вареники і млинці, запашні канапки й пироги з різною начинкою, домашні ковбаски, наваристий борщ, голубці, справжній козацький куліш та ще багато різноманітних наїдків.

Цього дня також відбувся щорічний чемпіонат зі швидкісного поїдання вареників. Участь у ньому взяли вісім студентів. Правила гри були простими – потенційний переможець мав першим з’їсти всі вареники і підняти руку догори назвавши своє ім’я. Уже за лічені хвилини стало відоме ім’я цьогорічного чемпіона – ним став Євгеній Кабушка.

Підготувала Дарія Сухотенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.

Нагору