ЖИТТЯ

Масові ДТП, зустріч з актором та художницею: яким був цей тиждень на Інформаторі

Чим запам’ятається тиждень, що минає? Найголовніші новини Переяславщини – в одній публікації.

Цього тижня на Переяславщині майже кожного дня ставалася серйозна ДТП. У музеї “Заповіту” Тараса Шевченка провели зустріч та майстер-клас з художницею Катериною Білетіною, а в місцевому університеті з актором, сценаристом та режисером кримськотатарського походження Ахтемом Сеітаблаєвим. Все це та інше Інформатор зібрав у традиційному суботньому дайджесті.

НА ВІЙНІ ЗАГИНУВ ОЛЕКСІЙ ЧЕРЬОМУХІН

8 жовтня у населеному пункті Дружківка Краматорського району, що на Донеччині, загинув молодший сержант ЗСУ Олексій Черьомухін із Малої Каратулі (Ташанська ТГ). Йому було 37 років.

Олексія Черьомухіна призвали на службу 6 березня 2022 року. Служив командиром евакуаційного відділення взводу технічного забезпечення.

РОСІЯНИ ЗАВДАЛИ ПОВІТРЯНИХ АТАК ДРОНАМИ ТА РАКЕТАМИ

7 жовтня російські війська завдали удару по Україні балістичною ракетою “Іскандер-М”, керованою авіаційною ракетою Х-59, ракетою невстановленого типу, а також ударними БпЛА. Також зранку атакували трьома аеробалістичними ракетами Х-47М2 “Кинджал”. У Київській області вночі та зранку регіон атакували ударними дронами та ракетами. В області працювали сили ППО. Падіння уламків збитих цілей фіксували у чотирьох районах області. Внаслідок падіння уламків вибиті вікна та двері у трьох приватних будинках, пошкоджено складське приміщення та два автомобілі. Пожежі, які виникли внаслідок падіння уламків, оперативно ліквідували. Влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури не зафіксували. Без постраждалих.

Внаслідок ракетної атаки в трьох районах Києва зафіксували падіння уламків. У Солом’янському районі вони пошкодили покрівлю багатоповерхового житлового будинку, дах супермаркету, один з уламків впав на територію школи, решта – на відкритій території. У Голосіївському районі уламок пошкодив дах автомобіля, інші впали на відкритій території. У Шевченківському районі уламки впали на відкритій території. Попередньо, минулося без постраждалих.

9 жовтня атакували трьома балістичними ракетами Іскандер-М/KN-23 по Полтавщині, а також 22-ма ударними БпЛА по території України. У Київській області ро наслідки не сповіщали.

10 жовтня випустили по Україні 2 балістичні ракети Іскандер-М, 1 керовану авіаційну ракету Х-31П, 2 керовані авіаційні ракети Х-59/69, 3 зенітні керовані ракети С-300 та 62 ударні БпЛА. У Київській області працювали сили ППО.

11 жовтня балістичну ракету Іскандер-М, керовану авіаційну ракету Х-31П та 66 ударних БпЛА. У Київській області ворожі цілі знищили. Влучань в об’єкти критичної чи житлової інфраструктури не допустили. Без постраждалих. Падіння уламків збитих ворожих цілей фіксували поза межами населених пунктів на відкритих ділянках місцевості. На Київ дрони заходили з різних напрямків. Сили та засоби ППО усі ворожі БпЛА знищили. Інформація щодо руйнувань чи постраждалих не надходила.

НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ СТАЛОСЯ ДЕКІЛЬКА ДТП

11 жовтня у Переяславі на вулиці Михайла Грушевського сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі ВАЗ-2115 та ВАЗ-21099. Одного з водіїв госпіталізували.

За попередніми даними від поліції, автомобіль ВАЗ-2115 їхав вулицею Грушевського у напрямку ліцею “Патріот”. Зі слів самого водія, він намагався оминути велосипедиста, виїхав на зустрічну смугу руху та зіткнувся з автівкою ВАЗ-21099.

Внаслідок зіткнення керманича ВАЗ-21099 госпіталізували до лікарні. Зі слів поліціянта, якщо у постраждалого підтвердять травми, то ДТП оформлюватимуть слідчі. Якщо ж діагностують лише забій, тоді правоохоронці складуть адміністративний протокол. Інший водій не постраждав.

11 жовтня у Переяславі на вулиці Богдана Хмельницького біля Борисоглібської площі та відповідно офісу редакції Інформатора сталася ДТП. Зіткнулися автомобілі Audi та Peugeot. Про це повідомляє Інформатор з місця події.

Ніхто не постраждав. Після зіткнення у Audi є пошкодження бампера.

За цією справою поліціянти склали схему ДТП, відібрали матеріали та склали адміністративний протокол за статтею 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна). 

9 жовтня на 97-му кілометрі автодороги Київ-Харків біля Студениківської громади, що на Переяславщині, сталася ДТП. Автомобіль Opel Vectra зіткнувся з вантажівкою DAF та залишив місце події.

На місці ДТП патрульні виявили водія вантажівки DAF, який сказав, що інший керманич на невідомому авто зіткнувся з його вантажівкою та поїхав з місця події. Окрім того, поліціянти виявили уламки дзеркала та протитуманної фари порушника.

Правоохоронці склали схему ДТП та оглянули прилеглу ділянку в напрямку, яким поїхав втікач. Неподалік села Сомкова Долина (Студениківська ТГ) виявили автомобіль Opel Vectra з ознаками, характерними для ДТП, однак водія там не було.

Поліціянти встановили власника виявленої автівки, дізнались місце його проживання та поїхали за адресою. Власником виявився 56-річний чоловік, який перебував вдома. Під час спілкування він розповів, що справді був за кермом свого автомобіля, вчинив ДТП та залишив місце автопригоди. Також у чоловіка помітили явні ознаки алкогольного сп’яніння. Він заявив, що вживав алкоголь вдома після того, як вчинив ДТП і лишив автомобіль дорогою додому. Результат огляду на стан сп’яніння склав 2,39 проміле та перевищив встановлену норму майже у 12 разів.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна), ст. 122-4 (Залишення місця ДТП, до якої причетні) та за ч. 4 ст. 130 (Вживання водієм алкоголю після ДТП за його участю до проведення огляду на стан сп’яніння).

7 жовтня на автодорозі Бориспіль-Дніпро біля села Єрківці (Дівичківська ТГ) сталася ДТП. Зіткнулися автомобіль Lada та маршрутний автобус Mercedes Sprinter. Є загиблий та поранені.

Правоохоронці попередньо встановили, що водій автомобіля Lada виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з маршрутним автобусом Mercedes Sprinter. Внаслідок ДТП водій Lada від отриманих травм помер на місці події. Серед 12 пасажирів Mercedes Sprinter четверо людей зазнали тілесних ушкоджень.

6 жовтня біля автобусної зупинки на вулиці Богдана Хмельницького у Переяславі (район автостанції) сталася ДТП. Автомобіль ВАЗ-2107 на пішохідному переході збив жінку.

Правоохоронці встановили, що жінка переходила дорогу на пішохідному переході, у цей час водій 1956 р.н. на авто їхав вулицею Богдана Хмельницького, не розрахував швидкості та наїхав на пішоходку. Внаслідок ДТП у жінки 1956 р.н. забої ліктя та коліна. Її госпіталізували до Переяславської БЛІЛ.

За цією справою правоохоронці проводять перевірку.

ХУДОЖНИЦЯ КАТЕРИНА БІЛЕТІНА ПРЕЗЕНТУВАЛА СВОЇ КАРТИНИ ТА ПРОВЕЛА МАЙСТЕР-КЛАС

5 жовтня, у переяславському музеї “Заповіту” Т.Г. Шевченка одеська художниця Катерина Білетіна презентувала свою виставку “Український потрет”. Зустріч відбулася у рамках науково-просвітницького проєкту “Десяте літо”.

Проєкт “Український портрет” Катерини Білетіної відзначає 20-річний ювілей. Він почався ще у 2004 році. Художниця звертає увагу, що за цей час було багато змін, навіть у сприйнятті портрету. Вона використовує український одяг та аксесуари, щоб краще розкрити образи, створює національне та наднаціональне.

– Існує думка, що під час будь-якої практики – чи ти малюєш, чи пишеш – приходить універсальна істина. У мене так з “Українським потретом”. Я малюю не просто дівчат і хлопців в національному одязі, а хочу розповісти про людину, проживаючи її психологічний та емоційний стан через обличчя, – сказала Катерина.

У 2011 році за життєвими обставинами Катерина Білетіна опинилась у Херсоні та пробула там рік. Разом зі своєю подругою Анною організовувала творчі вечори – художниці змальовували прогресивну молодь. Так і заснувала цикл портретів “Херсонський щоденник”. Зараз, через понад 20 років, доля тих людей суттєво змінилась.

– Валентин Добрий загинув на війні 21 жовтня минулого року. Одна з дівчат поїхала до Росії. Саша залишилась підтримувати батьків у Херсоні, вона робить татуювання. Одного разу до нас завітала Анжеліка з Лос-Анджелесу. Дівчина Маша поїхала навчатися до Польщі, а Ярик Мороз воює в лавах ЗСУ та боронить лівий берег Херсонщини. Це дуже потужні образи.

Портрет переяславки Оксани Степанової художниця намалювала у музеї просто неба на Зелені свята. Помітивши гарне освітлення, жінка позувала на тлі свого килимка. Катерину Нагайко, старшу наукову співробітницю музею “Заповіту”, зобразила під час пленеру, який проводила зі школярами.

Наступного дня, 6 жовтня, у цьому ж музеї Катерина Білетіна провела майстер-клас з малювання. Пастеллю писали потрет Софії Нагайко з репродукції художниці. Мисткиня виконала цю роботу, перебуваючи в евакуації у Німеччині, з теплими спогадами про Україну та Переяслав. На майстер-клас завітали художники Юлія Близнюк, Роман Мотузок та Олександр Сусь зі своїми учнями та студентами.

Студентка Університету Григорія Сковороди в Переяславі Сабріна Ревега поділилась своїми враженнями із журналісткою Інформатора:

– Майстер-клас мені дуже сподобався. З творчістю Білетіної я познайомилась ще кілька років тому, коли вона приїжджала до нас в Переяслав. Тоді вона намалювала мій портрет в українському стилі. Пізніше його надрукували у вигляді листівки. Сьогодні мені було цікаво спробувати малювати саме портрет, адже до цього я малювала лише ілюстрації у своєму скетчбуці. Загалом люблю відвідувати різноманітні пленери. Їх часто від університету проводить Роман Мотузок.

АЛЬОНА ІВАЩЕНКО РОЗПОВІЛА ПРО ПСИХОЛОГІЮ, КАР’ЄРУ ТА ВІЙНУ

Альона Іващенко (36 років) – психологиня, кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри практичної психології Університету Григорія Сковороди в Переяславі, членкиня Української спілки психотерапевтів, тренерка соціально-психологічних тренінгів у межах грантових проєктів “Мріємо та діємо”, “Як вдома”, “Тримай”, психологиня і кар’єрна консультантка молодіжного центру “Зустріч”, психологиня Центру фізичної і реабілітаційної медицини у Переяславі. З нагоди Всесвітнього дня психічного здоров’я, який відзначають 10 жовтня, розповіла Інформатору про закоханість у обраний фах, роботу з ветеранами, власне професійне вигорання, а також про те, як зберегти ментальне здоров’я у наш час.

У МУЗЕЇ “ЗАПОВІТУ” ПРОВЕЛИ ЗУСТРІЧ ІЗ МИКОЛОЮ СТЕПАНЕНКОМ 

9 жовтня у переяславському музеї “Заповіту” Тараса Шевченка у рамках реалізації науково-просвітницького проєкту “Десяте літо” провели зустріч із мовознавцем, доктором філологічних наук, заслуженим діячем науки і техніки України Миколою Степаненком на тему “Тільки Тарасові Шевченку уся сила і краса нашої мови відкрилася”.

Микола Степаненко, окрім вищеперерахованого, – публіцист, професор кафедри журналістики та мовної комунікації Національного університету біоресурсів та природокористування, член Національної спілки журналістів України, Національної спілки письменників України та Наукового товариства імені Т. Шевченка. Науковець нагороджений орденом “За заслуги” 3-го ступеня (2014) та є лауреатом численних премій.

Також вчений створив наукову граматичну школу та є автором-укладачем понад 1500 наукових та науково-методичних публікацій. Його наукові інтереси – функційна граматика, когнітивна лінгвістика, соціолінгвістика, лінгводидактика, публіцистично-політичний дискурс, художньо-епістолярна спадщина Олеся Гончара.

Микола Степаненко вважає, що найбільша заслуга Тараса Шевченка в тому, що він вивів українців на широку національну дорогу та вказує шлях, яким українці мають йти. А мова, як запевняв поет, – найприкметніша ознака будь-якої нації.

– Для нього слово – не просто засіб спілкування, воно – серцевина, двигун, об’єднавчий чинник народу. Великого Кобзаря вважають творцем нової української літературної мови, тому що він гідно завершив складний і тривалий процес становлення української мови на живій народній основі, яку розпочали Іван Котляревський, Петро Гулак-Артемовський, Євген Гребінка, Григорій Квітка-Основ’яненко, і відкрив нові невичерпні можливості для її розвитку та вдосконалення, – сказав Степаненко.

Також мовознавець провів для присутніх, серед яких були і його студенти, лекцію на тему “Феномен мови Тараса Шевченка, позапростір і позачас”. Поділився думками щодо мови Кобзаря, зокрема, науковець вважає, що вона зорієнтована на весь україномовний та історичний обшир, а не обмежена якимись говіркими рамками; у ній при повному домінуванні народнорозмовного джерела знайшли належне місце й елементи давніх слов’янських літературних мов; предметом постійної уваги Шевченка була не просто мова, а зміст її в устах народу й народні почуття.

– Шевченко був би неодмінно розгніваний через теперішній приплив запозичень в українську мову. Тут потрібен певний фільтр, аби припинити цей колообіг, який мав місце у 20-х роках. Запозичення є, вони інтелектуальні, також із грецької, латини та інших слов’янських мов. Мова для Тараса Шевченка – це атрибут нації, якщо говорити про спільність території, економіки та культури, то мова стоїть над цим всім. У Шевченковій візії українська мова повинна посісти гідне місце з-поміж слов’янських мов, адже вона така ж велична як сербська, хорватська та чеська. Тарас Шевченко поставив на сторожі слово, бо у нього був мотив – Україна, – зазначив Степаненко.

У ПЕРЕЯСЛАВСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ПРОВЕЛИ ЗУСТРІЧ ІЗ АКТОРОМ АХТЕМОМ СЕІТАБЛАЄВИМ

8 жовтня до Університету Григорія Сковороди в Переяславі приїздив відомий український актор, сценарист та режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв. Говорили про життя в Криму, ідеї створення кінострічок “Хайтарма” (2013), “Кіборги” (2017), “Захар Беркут” (2019), “Мирний-21” (2023) та спогади зі зйомок. На зустріч прийшли понад сотню студентів та містян, вона відбулася у рамках проєкту “Open University”.

– Свій шлях як актора почав у 16 років, коли мама перевела мене на акторський факультет Кримського культурно-просвітницького училища. До того я намагався вступити на факультет фізичного виховання в тодішній Кримський університет ім. Кірова, – розповів Ахтем Сеітаблаєв. – Мене одразу попередили, що мало шансів на вступ, тому що потрібно давати хабар. Перший іспит – твір на тему “Роль комуністичної партії у житті кожної радянської людини”. На той час я вже добре знав про це, бо був дитиною батьків, яких 18 травня 1944 року депортували з Криму за брехливим звинуваченням у тотальній колаборації з фашистами. Мене не взяли туди, бо я написав те, що їм не сподобалось.

Взагалі до 4 класу я любив розповідати віршики та виступати. Потім набридло – почав займатися баскетболом, боротьбою. Згодом віддали у музичну школу, бо моя мама працювала там викладачем, сестра та брат теж навчались. Тоді знову займався спортом. Коротше кажучи, нічого не вийшло з мене – пішов у артисти.

Із 2006 року кіно доволі активно увійшло в життя, хоча за освітою я театральний режисер. Після кількох телевізійних стрічок з’явилась можливість, яку я чекав 10 років, щоб зняти фільм “Хайтарма” про депортацію кримських татар. У перекладі “хайтарма” – “повернення” і водночас головний танок у нашій культурі. Прем’єра відбулась у Сімферополі в 2013 році в кінотеатрі імені Тараса Шевченка. А менше ніж за рік почалась чергова окупація Криму. На початку 2017 року ми отримали премію “Найкращий фільм країн СНД і Балтії”.

Через тиждень цю стрічку заборонили для показу в рф. Найбільше запам’ятались ці 2 тисячі людей, які приїжджали з усього Криму для зйомки у сценах з депортацією. Через кілька днів я поспілкувався з ними, щоб з’ясувати, що саме вони відчували. Для них це як приймати гіркі ліки. Коли все життя живеш з тавром, що ти якийсь не такий, а уві сні приходять жахливі сцени депортації. Приїжджаючи на знімальний майданчик, чуєш, як кричать солдати, гарчать собаки, тебе пхають. Ти ніби знову проживаєш цей момент. Як шокова терапія. Один сказав, що він перестав бачити кошмари, які снились йому все життя. Це один з моїх інструментів, щоб відповідати, що для мене Крим і як бути кримським татарином.

Я не очікував, що мене покличуть знімати стрічку “Захар Беркут”. Головні ролі зіграли іноземні актори – це була ініціатива продюсерів, оскільки у нас з’явились американські партнери. Чому б не запросити голлівудських акторів, щоб потім вони стали промоутерами України? Захара Беркута зіграв Роберт Патрік, відомий з другої частини фільму “Термінатор”. Тугара Вовка зіграв Томмі Фленаган, якого можете знати зі стрічки “Гладіатор”. Серед українських акторів був чоловік, який чудово знав англійську, але саме йому дісталася роль німого. А всі інші, які не володіли, вивчили її.

Ще була смішна ситуація, коли я намагався отримати фінансування. За два дні до конкурсу, грав у виставі, і при зміні декорацій мені випадково “заїхали” в око. І от записую відео для конкурсу – темна кімната і я з великим синцем. Друзі сміялися, що мене заперли десь у підвалі та змусили знімати. Після виходу фільму мені писали, що у бібліотеках бронювали цю книгу на місяць вперед.

ВОЛОДИМИР БРАЖНИК ВЖЕ МІСЯЦЬ ОЧОЛЮЄ ГІМНАЗІЮ №3 У ПЕРЕЯСЛАВІ

Володимир Бражник із Переяслава 25 років пропрацював у місцевій гімназії №3 вчителем фізичного виховання. З 1 вересня цього року став директором цієї школи. Окрім освітньої праці, він активно розвиває та підтримує цікаві напрямки спорту у місті. Про те, чого не вистачає сучасній системі освіти, керівництво закладом, стосунки з учнями та спорт розповів у інтерв’ю Інформатору. Детальніше читайте тут.

ХТОСЬ ВПЕРШЕ ВТРАТИТЬ ОЧКИ, А ХТОСЬ – НАРЕШТІ ЗДОБУДЕ 

5 жовтня, відбувся четвертий тур чемпіонату Переяславщини з мініфутболу 8х8. Вовчків та BOSS у складних поєдинках продовжили свій безпрограшний шлях. “Матадор-Університет” (Переяслав) та Мирне (Вороньківська ТГ) перенесли свій матч на 13 жовтня.

Результати четвертого туру:

  • BOSS (Переяслав) – Juk Store (Переяслав) 5:1
  • “Бурти” (Переяслав) – Вовчків (Переяславська ТГ) 1:2

“Матадор-Університет” (Переяслав) та Мирне (Вороньківська ТГ) перенесли свій матч на 13 жовтня.

12 жовтня у п’ятому турі відбудуться такі матчі:

  • 14:00 Мирне (Вороньківська ТГ) – “Бурти” (Переяслав)
  • 15:00 “Ратибор” (Переяслав) – “Матадор-Університет” (Переяслав)
  • 16:00 Вовчків (Переяславська ТГ) – BOSS (Переяслав)

У неділю, 13 жовтня, має відбутися перенесений матч четвертого туру між “Матадором” та Мирним. О котрій він розпочнеться, наразі невідомо.

Нагадаємо, що минулого разу в підсумках тижня ми розповідали про смертельні ДТП, пожежу від “шахеда” та мітинг. Читайте матеріал за посиланням.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору