Переяслав Перейти на сайт

101 рік тому народився гендиректор НІЕЗ “Переяслав” Михайло Сікорський: що варто знати про 13 жовтня

Чим особливе 13 жовтня? Розповідає Інформатор.

13 жовтня народився український історик, почесний директор заповідника “Переяслав”, Герой України Михайло Сікорський. Про інші цікавинки цього дня розповідає Інформатор.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО?

День художника України. Відзначається щорічно у другу неділю жовтня. Це свято не тільки професіоналів, але і любителів живопису. Творчість зберігає в людині можливість радіти світу і любити його. З ініціативою установи цього свята виступили діячі Спілки художників України, а в самому Указі зазначено, що День художника заснований “враховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості”.

День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України. Державний санітарно-епідеміологічний нагляд охоплює всі сфери життєдіяльності людини: умови проживання, роботи, харчування, відпочинку, виховання і навчання дітей і підлітків. Тому санітарно-епідеміологічна служба займає ключову позицію в системі охорони здоров’я країни.

У КОГО СЬОГОДНІ ІМЕНИНИ?

Микита, Леонід, Олександра, Семен, Матвій, Григорій, В’ячеслав, Антон, Микола, Петро, Василь (Василій), Олександр.

ЩО ТРАПЛЯЛОСЯ В ІСТОРІЇ ЦЬОГО ДНЯ?

1582 – в Італії та інших католицьких країнах юліанський календар (старий стиль) замінено на григоріанський (новий стиль).

1792 – у Вашингтоні розпочалося будівництво Білого дому.

1860 – у США зробили першу фотографію з повітряної кулі.

1875 – відкрито Чернівецький університет.

1884 – Гринвіч затвердили як місце проходження нульового меридіана.

1894 – у Пенсільванії засновано Український народний союз.

1987 – у Перській затоці американський флот вперше у світі використовував дельфінів у військових цілях.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ ЦЬОГО ДНЯ?

1474 – Маріотто Альбертінеллі, італійський живописець, представник Флорентійської школи.

1822 – Лев Ценковський, український ботанік, протозоолог й бактеріолог.

1923 – Михайло Сікорський, український історик; почесний директор заповідника “Переяслав”, Герой України.

1937 – Савелій Крамаров, радянський та американський комедійний актор

1941 – Роберт Лорн Гантер, канадський журналіст, екологіст, енвайронменталіст, співзасновник і перший президент “Грінпіс”.

ЩО БУЛО У ПЕРЕЯСЛАВІ ЦЬОГО ДНЯ РІК ТОМУ?

13 жовтня з нагоди 100-річчя із дня народження Михайла Сікорського у музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини у Переяславі відкрили йому пам’ятну дошку. Він – Герой України, історик, культуролог, видатний діяч музейної справи, фундатор музею просто неба та перший генеральний директор НІЕЗ “Переяслав”.

На урочисте відкриття меморіальної дошки зібралося близько пів сотні людей: працівники заповідника, знайомі та колеги Сікорського, представники влади та місцевого університету, небайдужі переяславці. Пам’ятний знак відкрили працівники НІЕЗ “Переяслав” Наталія Заїка та Олександр Братчик, які особисто знали та працювали з Михайлом Сікорським.

Мармуровий пам’ятний знак створили за підтримки фонду “Рідна країна” українського політика та громадського діяча Миколи Томенка. Він відгукнувся та підтримав ініціативу: значно допоміг фінансово, знайшов та залучив до цієї справи меценатів. А створили меморіальну дошку скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов.

Микола Томенко розповів, що коли у вересні з нагоди 12-ї річниці смерті Сікорського разом із колективом заповідника він був біля його могили, виникла ідея кожному, хто заходить на територію музею просто неба, показати, хто саме був його фундатором. Тому дошку вирішили встановити при самому вході до музею.

Генеральний директора НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич сказав таке: “Країна у надзвичайно складному стані, хтось скаже, що є питання більш нагальні. Проте той внесок в українську історію, збереження культурної спадщини, державотворчі процеси, який зробив Михайло Сікорський, важко переоцінити. Про працю та енергію, яку він вклав у музей мають знати всі”.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в  Telegram або Viber.