Переяслав Перейти на сайт

Журналісти видання Інформатор Переяслав – “гуру медіаграмотності”: результати національного тесту

В Україні проводять Національний тест з медіаграмотності. Журналісти Інформатора взяли участь.

17 жовтня в Україні проводять традиційний Національний тест з медіаграмотності. Журналісти Інформатора також взяли у ньому участь. Редактор Віталій Усик та журналістки Яна Малишко й Дарія Сухотенко отримали результат “Гуру медіаграмотності”, набравши 22-25 балів (конкретної кількості цьогоріч не вказують). При цьому під час проходження сайт “Фільтра” працював зі значними перебоями.

У пресслужбі “Фільтра” повідомили, що за перші три години у національному тесті взяли участь понад 50 тисяч українців. Це рекордний показник за три роки його проведення. Для порівняння: у 2023 році у тесті взяли участь 26 тисяч учасників. Щохвилини тест намагалися пройти 10 тисяч людей, зрештою сайт тимчасово вийшов з ладу. “Ми не очікували такого потоку користувачів, але це прекрасно підкреслює важливість теми медіаграмотності. Та доводить, що українці прагнуть бути більш стійкими до маніпуляцій та дезінформації”, – прокоментувала керівниця національного проєкту з медіаграмотності “Фільтр” Ольга Кравченко.

Участь у тесті можна взяти всім охочим та перевірити стійкість до маніпуляцій та дезінформації. Тест можна пройти в будь-який зручний час протягом дня 17 жовтня з 8:30 до 23:59. Він складається з 25 запитань, що охоплюють п’ять тематичних блоків.

Кожен учасник після проходження тесту гарантовано отримає сертифікат, а 50 учасників, які найшвидше дадуть найбільшу кількість правильних відповідей, отримають подарунки: книги у Vivat, портативні зарядки, термокружки, ігри з медіаграмотності тощо. Правильні відповіді опублікують 18 жовтня на сайті “Фільтра”, а результати оголосять 22 жовтня.

Тест провели у межах Глобального тижня медіаграмотності, який триває із 24 по 31 жовтня, національний проєкт “Фільтр” Міністерства культури та інформаційної політики України спільно з програмою USAID “Мріємо та діємо” IREX, ПРООН в Україні та Zinc Network.

Результати тесту

Тест складається з 5 блоків та 25 запитань

Тест можна пройти в будь-який зручний час 17 жовтня з 8:30 до 23:59

Тест могли пройти всі охочі

Результати опублікують 22 жовтня

За перші три години у національному тесті взяли участь понад 50 тисяч українців

Нагадаємо, що торік журналісти Інформатора також пройшли тест із медіаграмотності. Їхні результати дізнавайтеся за посиланням.

Фото: Яна Малишко, Віталій Усик

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше екслюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.