Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
12 жовтня у Переяславі зранку було похмуро та згодом виглянуло сонечко. Хоч всі вже були одягнені в курточки та шапки, повітря було приємно тепле. Проходячи прилавки звідусіль долунали розмови та сміх. Хоч ранки тепер похмурі, бо світловий день настає пізніше, та всі виглядали досить бадьорими. Можливо, тому що майже у кожного продавця з чашки виднілася пара, що значило, що в ній щось гаряче.
Ціни на базарі залишилися стабільними, лише трохи змінилася ситуація в рибній ятці. Багато продавали хризантем – від 50 до 200 гривень за кущик, залежно від розміру та сорту: маленькі коштували дешевше, великі та декоративні сорти – дорожче. Також можна було придбати зерна кукурудзи по 90-100 гривень за відро вагою близько 10 кілограмів. Продавали гриби. Ціни варіювались від 100 до 150 гривень за кілограм. Мед на базарі пропонували від 50 до 250 гривень за банку. Любителі домашнього вина теж не залишилися без вибору. Пляшка на півтора літра коштує приблизно 200 гривень. На базарі цього тижня продавали й саджанці дерев та кущів, які коштували від 150 до 350 гривень. Також продавали кущики полуниці – від 10 до 20 гривень за один. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.
Хоч всі вже були одягнені в курточки та шапочки, повітря було приємно тепле
Продавали гриби
На базарі цього тижня продавали й саджанці дерев та кущів
Також можна було придбати зерна кукурудзи
Любителі домашнього вина теж не залишилися без вибору
Мед на базарі пропонували від 50 до 250 гривень за банку
У м’ясному павільйоні ціни залишилися без змін. Людей було небагато, але ті, хто завітав, скупчувалися переважно біля прилавків зі свининою. Продавали різне: ребра, вушка, биток та антрекот. Курятина та телятина теж були представлені, проте найбільший інтерес викликала саме свинина. Ціни такі:
- Сало (1 кг) – 350-400
- Підчеревина (1 кг) – 350-400
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Биток свинячий (1 кг) – 250-380
- Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
- Вушка свинячі (1 шт.) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Тушка куряча (1 кг) – 160
- Філе куряче (1 кг) – 240-250
- Гомілки курячі (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140
У м’ясному павільйоні ціни залишилися без змін
Продавали різне: ребра, вушка, биток та антрекот
Сало коштувало 350-400 гривень за кілограм
Людей було небагато
Продавці пропонували найкращі продукти
Люди розмовляли
На овочевих прилавках зараз можна знайти багато сезонних овочів: картоплю, капусту, моркву, буряк. Продавці кажуть, що допродують останні помідори сезону їх уже не так багато, але ціни поки не знижують, адже попит ще залишається. Багато продавців пропонують городину в сітках, кажучи, що так дешевше і вигідніше для покупців. Наприклад, картопля коштує близько 20 гривень за кілограм, а купуючи одразу кілька кілограмів у сітці, ціна за кілограм знижується до 15 гривень. Продавці пояснюють, що це зручно тим, хто хоче запастися овочами відразу на кілька днів або тижнів. Також у сітках часто продають моркву, буряк та капусту і це дозволяє покупцям заощадити та отримати свіжу продукцію одразу у великій кількості.
Ціни на інші овочі такі:
- Перець (1 кг) – 50-70
- Помідори (1 кг) – 50
- Кашові гарбузи (1 кг) – 8-12
- Гарбузи (1 кг) – 8-12
- Посадкова цибуля (1 кг) –75-150
- Морква (1 кг) – 20-25
- Буряк (1 кг) – 20-25
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Часник (1 кг) – 120-150
- Капуста (1 кг) – 20-30
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25
На овочевих прилавках зараз можна знайти багато сезонних овочів
Ціни поки не знижують
Продавці кажуть, що допродують останні помідори сезону
Продавали картоплю
На базарі сьогодні людей було не багато
Багато продавців пропонують городину в сітках
Покупці радились, що краще взяти
На фруктових прилавках зараз представлені переважно яблука (від 35 до 55 гривень за кілограм), груші (від 45 до 75 гривень), сливи(45-70 гривень за кілограм) та виноград (від 60 до 210 гривень за кілограм), хоча винограду вже залишилося зовсім небагато. Місцями можна було зустріти малину (200 гривень за кілограм) – її активно розбирали. Декілька продавців пропонували калину (15-25 гривень за пучок), але на неї сильного попиту не було: люди більше звертали увагу на солодкі та соковиті фрукти.
Одна з покупчинь Наталя поділилася з Інформатором для чого купує ті чи інші фрукти: “Я беру яблука та груші для дітей – вони їх дуже люблять просто так або на перекус. Ще трохи малини для компоту, бо він у нас завжди на столі, а дітям особливо подобається його смак. Планую на вечір зробити печені яблука з медом, можна додати трохи кориці, виходить смачно і ароматно. А з винограду, що залишився, хочу зробити невеликий домашній сік – буде натурально і корисно для всієї родини. Загалом хочу використати все свіжим, без зайвого цукру, щоб фрукти дійсно приносили користь”.
- Банани (1 кг) – 75-80
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95-120
Люди активно купували яблука
Виноград коштував від 60 до 210 гривень за кілограм
Продавали багато слив
Люди більше звертали увагу на солодкі та соковиті фрукти
У молочних рядах пропонували широкий вибір свіжих та домашніх продуктів. Серед них молозиво, яке користується популярністю у тих, хто цінує поживні молочні страви. Також продавали вершки у півлітрових банках, пряжене молоко об’ємом 1,5 літра, яке вже давно полюбилося багатьом господиням за насичений смак. Для любителів сирів були представлені твердий сир та бринза, а для тих, хто віддає перевагу легким молочним продуктам – сироватка, домашнє молоко, кисломолочний сир та сметана. Продавчині з радістю розповідали про особливості кожного продукту: хто його виробляв, скільки днів свіжості, та давали поради, як найкраще використовувати у кулінарії. Багато покупців затримувалися біля прилавків, приглядаючись до свіжого сиру чи вершків, обираючи продукти для домашніх страв та солодких десертів. Подорожчали курячі яйця. Тепер вони коштують в середньому по 65-80 гривень за десять штук (коштували в межах 65-70), а перепелині – 50-60 за два десятки.
Ціни на молочні продукти такі:
- Молоко (1,5 л) – 40-70
- Сметана (0,5 л) – 60
- Домашній сир (1 кг) – 170
- Масло (1 кг) – 400-450
- Молозиво (1 кг) – 170-200
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Сироватка (1 л) – 15
У молочних рядах пропонували широкий вибір свіжих та домашніх продуктів
Найпоширенішим була сметана та домашній сир
Деякі курячі яйця коштували 80 гривень за десяток
Перепелині яйця коштували 50-60 за два десятки
Продавчині з радістю розповідали про особливості кожного продукту
У рибних ятках ціни залишаються стабільними, а риба – свіжою та привабливою для покупців. Продавчині кажуть, що минулі дні були досить спокійні, а покупці уважно обирали продукти, дивлячись на свіжість та розмір рибини. Водночас подорожчала червона риба: якщо раніше стейк червоної риби коштував 650 гривень за кілограм, то тепер його продають по 700 гривень. Інші види риби залишилися за старими цінами.
Ціни на рибну продукцію такі:
- Карась (1 кг) – 70
- Коропи (1 кг) – 170
- Судак (1 кг) – 180
- Сом (1 кг) – 100–130
- Стейк сома (1 кг) – 250-270
- Стейк червоної риби (1 кг) – 650
- Філе червоної риби (1 кг) – 700-800
- Товстолоб (1 кг) (1 кг) – 90-100
- Стейк товстолоба (1 кг) – 190-200
- Філе товстолоба (1 кг) – 22
- Голова товстолоба (1 кг) – 20
- Ікра товстолоба (1 кг) – 150
- Креветки (1 кг) – 500
- Річкові раки (1 кг) – 1200-1500
У рибних ятках ціни залишаються стабільним
Річкові раки коштували 1200-1500 гривень за кілограм
Подорожчала червона риба
Карась коштував 70 гривень за кілограм
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати грушевий пиріг із тіста філо. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.