Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
19 жовтня у Переяславі зранку стояла похмура погода, але згодом визирнуло сонце. Осінь вже повністю вступила у свої права – люди приходили на базар у куртках, деякі навіть в шапках. На ринку було людно: відчувалося, що сезон дачного господарства добігає кінця. Асортимент суттєво змінився – свіжих овочів та фруктів залишилося небагато, натомість переважали саджанці кущів, дерев та квіти. Люди приходили з сім’ями, спілкувалися між собою, обговорювали покупки та новини. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.
На прилавках цього дня можна було побачити чимало грибів – продавали лисички, білі та польські. Ціни коливалися від 100 до 150 гривень за кілограм, залежно від якості та виду. Окрім грибів, багато хто пропонував свіжий мед від 50 до 250 гривень за банку, взалежності від її розміру. Значну частину базару займали продавці саджанців: дерева й кущі коштували від 150 до 350 гривень, а кущі полуниці – від 10 до 25 гривень за один. Продавали і горіхи. Чищені коштували по 80-100 гривень за кілограм.

Зранку стояла похмура погода

Кущі полуниці коштували від 10 до 25 гривень за один

Багато хто пропонував свіжий мед

Значну частину базару займали продавці саджанців

Продавали гриби

Продавали і горіхи
У м’ясному павільйоні ситуація залишалася стабільною – ціни майже не змінилися порівняно з попередніми тижнями. Найбільшим попитом традиційно користувалася свинина, її продавали найбільше. Сало та підчеревина коштували від 350 до 400 гривень за кілограм. Свинячий биток можна було придбати за 250-380 гривень. Також покупці часто зупинялися біля прилавків із курятиною: куряче філе коштувало від 240 до 250 гривень за кілограм. Продавці активно запрошували покупців, а біля прилавків завжди хтось стояв із пакетом у руках. Ціни на інше такі:
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
- Вушка свинячі (1 шт.) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Тушка куряча (1 кг) – 160
- Гомілки курячі (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140

У м’ясному павільйоні ситуація залишалася стабільною

Ціни майже не змінилися

Сало та підчеревина коштували від 350 до 400 гривень за кілограм

Свинячий биток можна було придбати за 250-380 гривень

Також покупці часто зупинялися біля прилавків із курятиною

Продавці активно запрошували покупців
Сезон овочів на базарі вже добігає кінця. На прилавках ще можна було знайти помідори та перці з літніх врожаїв, але вони вже виглядали тьмяно. Натомість пропонували багато картоплі та капусти, часто у сітках. Ціни на картоплю становили 15-20 гривень за кілограм, а у сітках трохи дешевше – від 12 до 15 гривень за кілограм, що нагадувало оптову пропозицію. Капусту продавали за тією ж ціною – 15-20 гривень за кілограм і в сітках мала таку ж вартість. Також на базарі багато пропонували кашових гарбузів, ціна на них коливалася від 8 до 12 гривень за кілограм. Особливо популярною була посадкова цибуля, її продавали у великій кількості, ціна – від 75 до 150 гривень за кілограм.
Ціни на інші овочі такі:
- Перець (1 кг) – 50-70
- Помідори (1 кг) – 50-60
- Гарбузи (1 кг) – 8-12
- Морква (1 кг) – 20-25
- Буряк (1 кг) – 20-25
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Часник (1 кг) – 120-150
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

Сезон овочів на базарі вже добігає кінця

Особливо популярною була посадкова цибуля

Пропонували багато картоплі та капусти

На прилавках ще можна було знайти помідори та перці

Також на базарі багато пропонували кашових гарбузів

Було багато людей
На фруктових прилавках сьогодні було небагато продукції. Уже кілька тижнів популярність не втрачають яблука та сливи, а також залишки винограду. Яблука коштували від 35 до 60 гривень за кілограм, сливи від 45 до 70 гривень за кілограм. Виноград, якого залишилося зовсім небагато, продавали за ціною від 60 до 210 гривень за кілограм. Також користувалися попитом груші, їх пропонували за 45-75 гривень за кілограм. Крім того, на ринку можна було придбати хурму – ціна становила 60 гривень за кілограм.
Продавець яблук розповів Інформатору історію своїх фруктів: “Коли мій дід ішов на Другу світову війну, він посадив у своєму саду три яблуні для трьох своїх доньок. На жаль, він із війни не повернувся – загинув там. Але з тих яблунь уже 80 років щедро родять ці яблука. Дерева виросли дуже великими, по 20 метрів, і ми їх нічим не обробляємо – такою є наша традиція, берегти яблуні з історією. З трьох дерев збереглися лише два, одне, на жаль, всохло”.
- Банани (1 кг) – 75-80
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95-120

Яблука коштували від 35 до 60 гривень за кілограм

На фруктових прилавках сьогодні було небагато продукції

Уже кілька тижнів популярністю не втрачають яблука та сливи

Також користувалися попитом груші

Виноград продавали за ціною від 60 до 210 гривень за кілограм

Крім того, на ринку можна було придбати хурму
У молочних рядах пропонували широкий вибір домашніх продуктів: молоко, сметану, домашній сир, масло, молозиво та вершки. Особливо варто відзначити зміни у вартості деяких продуктів: домашній кисломолочний сир піднявся з 170 до 180 гривень за кілограм, сметана – з 60 до 70 гривень за півлітрову банку. Хоч не у всіх продавців ціни зросли, ці зміни були помітні. Курячі яйця коштували в середньому 60-80 гривень за десяток, а перепелині – 50-60 гривень за два десятки. Ціни на молочні продукти такі:
- Молоко коров’яче (1,5 л) – 40-70
- Сметана (0,5 л) – 70
- Домашній сир (1 кг) – 180
- Масло (1 кг) – 400-450
- Молозиво (1 кг) – 170-200
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Сироватка (1 л) – 15

Домашній кисломолочний сир піднявся з 170 до 180 гривень за кілограм

Сметана зросла у вартості з 60 до 70 гривень за півлітрову банку

У молочних рядах пропонували широкий вибір домашніх продуктів

Продавали молоко, сметану, домашній сир, масло, молозиво та вершки

Перепелині яйця коштували 50-60 гривень за два десятки

Курячі яйця коштували в середньому 60-80 гривень за десяток
У рибних ятках ціни залишалися стабільними, як і на минулої неділі. Серед популярних товарів особливо виділялися креветки – їх продавали по 500 гривень за кілограм. Філе червоної риби коштувало 700-800 гривень за кілограм, а судак – 180 гривень за кілограм. Коропа можна було придбати за 170 гривень за кілограм. Продавці активно пропонували покупцям свіжу рибу, підказували, як краще приготувати чи зберігати продукти. Біля прилавків завжди стояли люди, вибираючи рибні продукти.
Ціни на інше такі:
- Карась (1 кг) – 70
- Сом (1 кг) – 100–130
- Стейк сома (1 кг) – 250-270
- Стейк червоної риби (1 кг) – 700
- Товстолоб (1 кг) (1 кг) – 90-100
- Стейк товстолоба (1 кг) – 190-200
- Філе товстолоба (1 кг) – 22
- Голова товстолоба (1 кг) – 20
- Ікра товстолоба (1 кг) – 150

У рибних ятках ціни залишалися стабільними

Креветки продавали по 500 гривень за кілограм

Філе червоної риби коштувало 700-800 гривень за кілограм
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати грушевий пиріг із тіста філо. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.