ЖИТТЯ

“Ні, він – патріот України!”: професор із Переяслава провів онлайн-лекцію про Григорія Сковороду

2 грудня професор переяславського університету Микола Корпанюк розповів про творчий доробок Григорія Сковороди. Нагодою стала 298-ма річниця з дня народження митця, яка припадає на завтра, 3 грудня.

Онлайн-лекція виявилася досить змістовною та лаконічною. Проводилася на сторінці соціально-гуманітарного відділу у Facebook. Інформатор долучився до перегляду і публікує декілька цікавих тез для своїх читачів.

Микола Корпанюк, як історик літератури, зосередив увагу на літературних поглядах та актуальності творів Григорія Сковороди:

  • «Григорій Сковорода – типовий представник школи Києво-Могилянських інтелектуалів. Тому його зосередженість на традиціях античної культури, на богословській літературі є для нього визначальною. Не дарма він своїм ідеалом і орієнтиром у житті та творчості вибирає постать Ісуса Христа».
  • «Своїм вченням спорідненої праці або, як Григорій Савич її називає, «сродна», він доводить, що кожна людина народжена з конкретним талантом. Але вся мудрість батьків, суспільства і держави полягає в тому, аби допомогти дитині знайти і розвинути цей талант. Праця за покликанням приносить людині не лише достаток, це є і шлях до задоволення».
  • «Його «рівна нерівність» – надзвичайно глибоке вчення, яке показує, що незалежно від того хто ті є – селянин, ремісник, військовий діяч, володар – ви рівні перед Богом. Ваші добрі справи в міру ваших можливостей також бажані і потрібні. Важливо, щоб людина не перенасичувалась зайвиною, людина повинна знати міру. Це він розгортає у своїй творчості».
  • «Григорій Сковорода – перш за все філософ. Але він і педагог. Його листи до учнів – справжня енциклопедія педагогічної майстерності, доброзичливості, людяності. Коли ти виховуєш людину, ти повинен показати їй все найкраще, на що ти здатен, щоби вона до того прагнула».
  • «Сковорода – реформатор жанру байки. До нього цей жанр використовувався тільки як приклади у проповідях, філософічних трактатах. Григорій Савич, в свою чергу, зробив його самостійним жанром».
  • «В образі Ісуса Христа Сковорода втілює не лише наснагу натхненника й доброзичника, але й наснагу відстоювати правду. Саме тому, він вважає, що колоніальна імперія, яка утверджується в Україні буде знищена. Вона побудована на кривді і розвивається за законами зла, тому він пророкує їй недалекий кінець».
  • «Розгортаючи у своїй творчості питання свободи, питання рівності людей, рівності людей перед Богом, перед совістю, рівності у реалізації, він фактично здійснив нам зріз суспільства, в якому він жив. Це ще раз заперечує твердження російських дослідників у його космополітизмі. Ні, він – патріот України. Тематика суто українська, яка ґрунтується на загальнолюдських морально-етичних віровченнєвих засадах. Тому він і актуальний». 
  • «Він жив і працював заради того, щоб ми на своїй землі були справжніми не лише синами своїх батьків, але й розбудовувачами своєї держави, родини».

Інформатор нагадує, нещодавно інший професор університету – Віктор Куйбіда читав не менш цікаву лекцію. Про вплив алкоголю на організм людини ви можете прочитати тут.

Юлія Кравченко

Нагору